Het weer: eerst warm, later kans op regen/onweer

Zwolle – Donderdag komen we in wat warmere lucht terecht. De ochtend verloopt droog met wolkenvelden en zonnige perioden en de temperatuur stijgt al vrij snel richting 20 graden. ’s Middags neemt de bewolking toe en is in het zuidwesten al dik genoeg een enkele bui. Er staat een zwakke tot matige zuidoostenwind, windkracht 2 tot 4 en het wordt maximaal 23 tot plaatselijk 25 graden.

20-06-2012_weerfoto_vispoortenbrug.jpg
Vispoortenbrug
Op veel plaatsen verloopt de middag nog droog met in het noordoosten nog regelmatig zonnige momenten. Donderdagavond trekken een aantal stevige regen- en onweersbuien over het land. Of we weer geluk hebben met de ijssel als natuurlijke barriere moeten we afwachten. In de loop van de nacht verlaten de buien via het noordoosten het land en zijn er opklaringen. De minima in de nacht naar vrijdag liggen rond 12 graden. Vrijdag bevinden we ons weer in de minder warme lucht en steekt er een vrij stevige zuidwestenwind op. Er zijn stapelwolken en zonnige perioden en er ontstaan ’s middags enkele buitjes, waarbij de neerslagkansen voor het noordwesten het grootst zijn. De maximumtemperatuur ligt rond 19 graden. Zaterdag verloopt de ochtend overwegend droog en zonnig. ’s Middags zijn er stapelwolken en ontstaan er enkele regenbuitjes. Het wordt maximaal een graad of 19 en er waait een stevige zuidwestenwind.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

12 gedachten over “Het weer: eerst warm, later kans op regen/onweer”

  1. Of we weer geluk hebben met de ijssel als natuurlijke barriere moeten we afwachten

    Reken daar maar niet op. Er zijn in Nederland geen natuurlijke barrieres die buien tegenhouden. Eén en ander is reeds onderzocht en is ook terug te vinden op bijv. de website van het KNMI en in magazine ‘Het Weer’. Onderstaande uitleg komt van een profielwerkstuk van Christ Akkermans, Judith Noorlander en Lizzy Willemse (http://www.profielwerkstukonweer.nl/index.php?view=onweerwaarkomthetvoor)

    Onweer en rivieren
    Er wordt vaak gedacht dat onweer moeite heeft om een rivier over te steken. Maar er is onderzoek naar gedaan en er kan gezegd worden dat dit niet waar is. De inschattingsfout is te wijten aan ons beperkte waarnemingsvermogen. Een onweersbui maakt deel uit van een complex waar meerdere actieve onweersbuien in zitten. De meeste bliksems komen voor aan de voorkant van een buiencel. Bij de passage van zo n cel zal na enkele minuten de neerslag de grond bereiken. De neerslag vermindert het zicht waardoor we de bliksems van de wegtrekkende bui minder goed kunnen zien. Maar inmiddels zijn er nieuwe buien aangekomen en tussen de verschillende buiencellen in regent het meestal minder hard. Het gevolg is dat de bliksems van een nieuwe naderende buiencel weer wel goed te zien zijn. Ook het gedonder kunnen we weer goed horen, omdat de bui die op ons afkomt met de wind meetrekt. Daardoor kan de indruk ontstaan dat het onweer blijft hangen. In de buurt van een rivier ligt het voor de hand om de conclusie te trekken dat het landschap de oorzaak is, maar dat is dus niet waar.

    Als er al een keer een bui blijft hangen, dan is het lokaal warmteonweer. In de atmosfeer zelf staat er dan geen wind om de bui te kunnen verplaatsen. Van dezelfde website:

    Warmte onweer komt veel voor boven droge streken die sterk kunnen verhitten, zoals de Veluwe of de Kempen. Bij zulk soort onweer waait het maar nauwelijks hoog in de atmosfeer, hierdoor kan de bui dan lange tijd boven eenzelfde locatie blijven hangen.

  2. Om een lang verhaal kort te maken en veel leeswerk te besparen: Geen natuurlijke barrieres dus we hebben hier gewoon altijd geluk. Wat een gelukkige mensen zijn we toch! 😀

  3. Dank u voor dit keurige weerbericht.
    Wist u dat de NS al weer op de rug is gaan liggen en een mogelijk onweersbuitje
    , met de nadruk op mogelijk , heeft aangegrepen om te waarschuwen voor ernstige vertragingen op het spoor. De diesels staan klaar om het electrische weg te slepen
    na de zoveelste kapotte bovenleiding door massaal omvallende bomen…

    ;D

  4. Als de NS niks zegt en het gaat mis, zeuren mensen nog veel erger. Ik vind het heel verstandig van ze. Bomen en elektrakastjes zijn nou eenmaal gevoellig voor bliksem jammer genoeg. Daar kan de NS niks aan doen, behalve waarschuwen.

  5. nou volgens mij gaat het jammer genoeg wel weer mee vallen hier.
    op buienradar is weinig te zien. en ook boven europa is er weinig. alles wat er hangt gaat allemaal langs ons heen.
    we zullen het wel zien vanavond

Reacties zijn gesloten.