Zwolle – De gemeente Zwolle herdenkt alle militaire en burgerslachtoffers die zijn omgekomen in Oost-Azië in de periode 1941-1962. Deze jaarlijkse herdenkingsplechtigheid vindt plaats op woensdag 15 augustus 2012 om 19.00 uur. De locatie is het Indië- en Nieuw Guinea monument in Park Eekhout aan de Burgemeester van Roijensingel in Zwolle.
Het Indië- en Nieuw Guinea monument werd in 2002 opgericht ter nagedachtenis aan de burgers en militairen die de dood vonden door oorlog, bezetting, gevangenschap en terreur in Oost-Azië. Het gaat om slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog tijdens de Japanse bezetting (1941-1945), maar ook om gevallenen tijdens de Bersiap-periode (1945-1949) en de kwestie Nieuw Guinea (1949-1962). Nieuw Guinea werd 50 jaar geleden door Nederland aan de Republiek Indonesia overgedragen. Voor het Koninkrijk der Nederlanden kwam 67 jaar geleden een einde aan de Tweede Wereldoorlog.
De herdenking begint om 19.00 uur. Gastspreker is de Inspecteur- Generaal der Krijgsmacht, tevens inspecteur der Veteranen, Luitenant-generaal A.C. Oostendorp. Loco-burgemeester René de Heer van Zwolle draagt een gedicht voor. Vervolgens vindt de officiële kranslegging plaats.
De loco-burgemeester legt samen met de loco-Commissaris van de Koningin in Overijssel, gedeputeerde Bert Boerman, een krans namens het openbaar bestuur. Daarna leggen vertegenwoordigers van de slachtoffers, militairen en veteranen kransen, evenals diverse organisaties en verenigingen. Leerlingen van de Parkschool, de basisschool die het monument heeft geadopteerd, reiken de kransen aan. Koperensemble Excelsior en een Molukse muziekgroep verzorgen de muzikale begeleiding. De plechtigheid duurt tot ongeveer 20.00 uur en wordt afgesloten met een defilé. Aansluitend is het mogelijk een kopje thee of koffie te drinken bij Theeschenkerij Park Eekhout.
Misschien een rare vraag, maar niet ongepast of raar bedoeld, gewoon uit pure nieuwsgierigheid: worden deze slachtoffers ook al niet herdacht tijdens de nationale dodenherdenking waarbij alle slachtoffers van oorlog en geweld herdacht worden?
Wel mooi dat dit nog steeds geïnitieerd wordt.
Op deze dag wordt herdacht:
‘1945 – Japan geeft zich over nadat twee steden (Hiroshima en Nagasaki) verwoest werden door Amerikaanse atoombommen. Dit is het einde van de Tweede Wereldoorlog.’
(zie Wikipedia)
Dit is dus de belangrijke dag voor Indonesië, waar toen pas de oorlog stopte…
Dus eigenlijk wordt op die dag dus het einde van de tweede wereldoorlog voor Indonesië gevierd worden. En de gevallenen gewoon op 4 mei tijdens de nationale dode herdenking. Waar alle gevallen in de diverse oorlogen zijn gesneuveld worden herdacht. Of is dit te kort door de bocht.