Zeg ‘NEE’ tegen langstudeerboete tijdens BRUISdebat

Zwolle – De langstudeerboete blijft bestaan en gaat per september in. Daarmee heeft het Kamerdebat op donderdag 23 augustus vooral gezichtsverlies en blamage opgeleverd voor de politieke partijen, maar daar hebben studenten niets aan. Met de verkiezingen voor de deur is het BRUISdebat op donderdag 30 augustus in samen dé kans voor studenten om de politici nog eens stevig aan de tand te voelen over dit en andere onderwerpen.

Ze wilden eruit komen, zeiden ze, maar vonden de benodigde 62 miljoen niet. De langstudeerboete gaat dus door en dat heeft heel veel consequenties. Als eerste voor studenten die nu al langer studeren. Waar haal je het geld vandaan? Lenen? Hoe betaal je dat terug? Zo goed is die arbeidsmarkt niet. Ook voor alle andere MBO en HBO studenten heeft het consequenties. Mocht je al iets achterlopen met je studie dan moet je gaan oppassen. Haal je dat nog in? Studentenverenigingen kunnen het wel vergeten dat ze nog bestuurders kunnen krijgen, want wie heeft daar nu nog tijd voor. Hoezo studentenleven?

Bij het Bruisdebat zullen uit de politiek Eddy van Hijum (CDA), Herman Wegter (CU), Tjitske Siderius (SP), Boris van der Ham (D66) en Anne-Wil Lucas (VVD) aanwezig zijn. Ook bestuurders van een aantal MBO en HBO instellingen in Zwolle mengen zich in het debat. Met natuurlijk de vraag wat zij van de langstudeerboete vinden en wat hun rol hierin is. Kunnen zij niet meer doen tegen dit besluit richting politiek? Of is dat niet in het belang van de onderwijsbegroting? Of kunnen ze het onderwijs zo inrichten dat studenten bv. ook in de zomer kunnen doorsturen om maar op tijd klaar te zijn met hun studie? Immers, zonder studentenleven geen bruisende stad waar bestuurders belang aan hechten.

Voorafgaand aan het debat is er een buffet. Wie daarvan gebruik wil maken moet zich even aanmelden bij Ruben@buroruis.nl. anders is er niet genoeg. Het debat begint onder leiding van Willem Alkema om 20.00 uur bij SAMEN. Het BRUISdebat is een productie van Windesheim in Dialoog en Buro Ruis en maakt onderdeel uit van de studentenintroductieweken De Bruisweken.BRUISDEBAT: FOOD FOR THOUGHTS

aanwezige politici: EDDY VAN HIJUM (CDA) / HERMAN WEGTER (CU) / TJITSKE SIDERIUS (SP) / BORIS VAN DER HAM (D66) / ANNE-WIL LUCAS (VVD)

Locatie : SAMEN, Nieuwe Markt 1a, Zwolle

Datum : Donderdag 30 augustus

Aanvang diner : 18:30 uur

Aanvang debat : 20:00 uur

Entree : Gratis

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

15 gedachten over “Zeg ‘NEE’ tegen langstudeerboete tijdens BRUISdebat”

  1. Voor de grootste groep geldt: als je wat meer zou studeren en wat minder in de kroeg zou hangen, kun je het makkelijk halen binnen de gestelde tijd. Dan nog mag je er een jaar langer over doen.
    Haal je dat niet dan heb je of teveel in de kroeg gehangen (studentenleven?) of je bent gewoon niet slim genoeg.
    Iets anders is het voor studenten die noodgedwongen de studie een tijdje moeten stoppen of op een lager pitje zitten vanwege ziekte, mantelzorg, topsportverplichtingen e.d. Daar is het dus niet goed voor geregeld.

    Dat gemeentelijke- en schoolbestuurders op basis van het adagium “zonder studentenleven geen bruisende stad” tegen een langstudeerboete zouden moeten zijn, m.a.w. het argument dat langstudeerders (op kosten van de gemeenschap) goed zijn voor (de horeca van) een stad is natuurlijk een gotspe van de bovenste plank.

  2. @Klaas: Ik ben het opzich wel met je eens. een jaar uitloop zou genoeg moeten zijn om je studie te halen. Ik ben zelf student en kan niet ontkennen dat we wel wat extra kunnen doen.

    Echter vind ik het COMPLEET ONACCEPTABEL dat studenten die nu al zijn uitgelopen eveneens een boete van ??3000,- moeten ophoesten (ik zit inderdaad in die groep). Het kan gewoon niet zo zijn dat je achteraf een boete krijgt voor iets wat daarvoor gewoon als ‘normaal’ wordt gezien. Dat is hetzelfde als dat je nu een boete krijgt voor een verkeersovertreding die op het moment waarop je die begaat gewoon de standaard is. Echt te idioot voor woorden.

  3. @Sjors,
    Ben ik ook met je eens. Tijdens het spel de regels veranderen is niet eerlijk. Dus langstudeerboete prima, voor bestaande gevallen overgangsregeling.

  4. @Klaas wat dacht je van de mensen die er halverwege hun studie achterkomen dat dat toch niet echt is wat ze de rest van hun leven willen doen. Daarbij is 5 jaar genoeg voor een bachelor met een jaar uitloop. Niet genoeg voor een master, en eerst HBO dan WO (incl. master) kun je helemaal vergeten.

  5. Maar dan is ook de vraag ‘wat is een langstudeerder’.
    Bij mij is iemand die gewoon eeuwen doet over dezelfde studie of telkens van opleiding wisselt nog voor afronden van de ene studie, wel een langstudeerder. Iemand die 4 jaar (misschien 5 jaar) voor HBO gaat en daarna opstroomt voor WO niet echt een langstudeerder.

  6. @Japser,
    Je kunt niet voor iedereen een gepaste oplossing verzinnen. Bovendien moet je er van uit gaan dat mensen goed over de studiekeuze hebben nagedacht en weten waaraan ze beginnen en wat je er later mee kunt of wilt. Van studie wisselen of een WO-vervolg geven is dan ook een eigen keus, laten we zeggen “risico van het (studenten)vak”. Het kan ook niet zo zijn dat we de “eeuwige” student maar moeten blijven financieren. Ik heb zelf mijn HBO studie (op eigen kosten) naast mijn voltijdbaan gedaan en afgerond. Als ik nu een WO-studie zou gaan volgen moet ik het ook zelf financieren. Kortom je mag ook gerust in jezelf (letterlijk) investeren, dat hoeft de gemeenschap niet altijd voor je op te lossen.

    Overigens barst het in mijn werkkring van de drs’en en ir’en die op hetzelfde niveau werken, dan wel hetzelfde werk doen en je zou mogelijk ook kunnen stellen dat al die WO-opleidingen weggegooid geld zijn geweest. Misschien wordt er wel veel te veel en veel te hoog opgeleid in dit land, maar goed, dat is een principiele discussie.

  7. Ja, we gaan er even vanuit dat 18~20-jarigen weloverwogen beslissingen over de rest van hun leven kunnen maken. Dat ze dan emotioneel vrijwel uitgegroeid zijn… Slim bezig!

  8. @Jasper,
    En daar raak je kern van het probleem. Als je (nog) niet weet wat je met de rest van je leven wilt gaan doen, en je begint toch aan een studie, alleen maar voor het “studentenleven”, dan moet je niet raar opkijken dat de gemeenschap daar niet eindeloos aan bijdraagt. Zoveel inlevingsvermogen moet je 18-20-jarigen toch wel kunnen toedichten. Beter is dan eerst te gaan werken of voor mijn part trek je een jaar door Australie.

  9. Conclusie, we gaan met z’n allen studeren (en feesten) en zien wel waar het schip strandt. Daar is deze maatschappij wel op ingericht… Einde discussie.

  10. Klaas meent nog steeds dat alle studenten fulltime in de kroeg hangen en niks doen. Lekker hele volksstammen over één kam scheren

    Daar is deze maatschappij wel op ingericht…

  11. Wat ik tragisch vind aan de langstudeerdersboete is dat deze ook geldt voor deeltijdstudenten die proberen hun HBO naast hun baan te behalen. Dan doe je er soms wat langer over vanwege gezinsprio, drukte op je werk, verlies van je baan, etc.

Reacties zijn gesloten.