Bussum – Een nierpatiënt moet er veel voor over hebben om een beetje normaal te leven. Zo is het niet vanzelfsprekend om te werken, te sporten of om ergens naar toe te gaan. Dit thema staat centraal in de landelijke campagne waarvoor de Nierstichting aan de vooravond van de Nationale Collecteweek de aftrap geeft. De campagne brengt het verhaal van een nierpatiënt tot leven, zodat mensen weten voor wie zij geven. In heel Nederland gaan van 16 tot en met 22 september zo’n 80.000 vrijwilligers van deur tot deur om donaties in te zamelen voor de Nierstichting. Ook in Overijssel gaan talrijke collectanten op pad. Met deze bijdragen doet de Nierstichting er alles aan om nierziekten te voorkomen en de kwaliteit van leven van nierpatiënten te verbeteren.
Directeur Nierstichting Tom Ootrom collecteert
Tienduizenden Nederlanders hebben nieren die niet goed functioneren. In de campagne staat één van hen centraal. Charlotte Trieschnigg (35) weet als geen ander wat nierpatiënten ervoor over moeten hebben om een beetje normaal te kunnen leven. Bij Charlotte werd haar nierziekte ontdekt toen ze 14 jaar was. Na twee mislukte transplantaties dialyseert ze nu vier nachten per week in het ziekenhuis. Dit heeft een enorme impact op haar leven, want dialyse is weliswaar levensreddend, maar ook loodzwaar. Kunnen werken en een sociaal leven onderhouden zijn dan ook niet vanzelfsprekend. Charlotte moet elke dag rekening houden met wat zij doet. Dit heeft zij er echter voor over: ze is immers niet alleen nierpatiënt, maar ook een vrouw die wil leven en werken.
De kracht van verhalen
“Ik hoor vaak verhalen van nierpatiënten over de prijs die zij moeten betalen om een volwaardig leven te leiden. Verhalen die getuigen van doorzettingsvermogen, over dappere mensen die het hoofd niet laten hangen. Ook in onze campagne brengen wij het verhaal van een nierpatiënt tot leven. Iemand die niet uitgaat van de beperkingen die een nierziekte met zich meebrengt en wat ze niet kan, maar wat wél mogelijk is”, vertelt Tom Oostrom, algemeen directeur van de Nierstichting. “De Nierstichting zet alles op alles om nierpatiënten te helpen. De inkomsten uit de collecte zijn dan ook erg belangrijk voor de Nierstichting. Dit helpt ons de kwaliteit van leven van nierpatiënten te verbeteren, onderzoek te doen naar het ontstaan van nierziekten en te werken aan een betere behandeling.”
Ambassadeurs dragen steentje bij
Olympisch topzwemmer Joeri Verlinden is één van de ambassadeurs die zich tijdens de Nationale Collecteweek inzetten voor de Nierstichting. “Ik weet uit ervaring dat een nierziekte een enorme invloed heeft en inbreuk maakt op je dagelijkse leven en dat van je familie. Als topsporter ben ik me er bovendien van bewust dat je veel wilskracht en doorzettingsvermogen moet hebben om je dromen waar te maken”, vertelt hij. “Niet worden beperkt in je dromen wens ik alle nierpatiënten toe. Het werk van de Nierstichting is heel belangrijk, omdat zij zorgt voor een betere kwaliteit van leven – zowel voor nierpatiënten als hun naaste omgeving. Ik hoop daarom dat veel mensen in de collecteweek laten zien dat ze iets over hebben voor nierpatiënten.”
Wat heb jij over voor een nierpatiënt?
Wat heb jij over voor een nierpatiënt? Steun de Nierstichting’. Onder deze noemer brengt de Nierstichting de campagne onder de aandacht. Zo gaat zij in een radio- en televisiecommercial in op de impact van een nierziekte om mensen ervan te overtuigen dat zij een juiste keuze maken door de Nierstichting te steunen. Ook bestaat de mogelijkheid een gift te doen via sms. Dit kan door ‘NIER’ te sms’en naar 4333, waarbij één sms overeenkomt met een eenmalige gift van 2 euro. Daarnaast zet de Nierstichting haar website – www.nierstichting.nl/collecte – en de sociale media in om zo veel mogelijk mensen te bereiken.
Zou die directeur de hele route hebben gecollecteerd of alleen om op de foto te komen.En met een salaris als directeur van zon stichting mag hij alle wijken wel doen