Zwolle gaat stemmen

Zwolle – Vanaf 07.30 uur zijn de stemlokalen voor de Tweede Kamerverkiezingen geopend. Zo’n 12,7 miljoen mensen in Nederland mogen dinsdag hun stem uitbrengen op een van de 21 partijen.

foto.jpg
Foto: Guus van de Wetering

In totaal zijn er 10.000 stembureaus, waar 40.000 vrijwilligers zijn en 120.000 potloden liggen. Op Bonaire, St. Eustatius en Saba mag voor het eerst worden gestemd. In het buitenland kan dat bij de ambassades, waar briefstembureaus zijn ingericht. De stemlokalen sluiten om 21.00 vanavond. Om 06.45 opende het stembureau op Station Zwolle haar deuren. Daar bracht wethouder G. Piek woensdagmorgen zijn stem uit. Hij was niet de enige. Treinreizigers vormden in de loop van deze morgen een rij wachtenden.

U kunt in Zwolle op bijna 70 plaatsen uw stem uitbrengen. Iedere kiezer ontvangt een stempas, waarmee hij of zij standaard op elk stembureau kan stemmen. Ook op de mobiele stembureaus. De voorzitter van het stembureau vraagt altijd om een identiteitsbewijs. De stembureaus zijn geopend van 7.30 tot 21.00 uur. Voor de twee mobiele stembureaus gelden speciale openingstijden.

Met uitzondering van de gemarkeerde stembureaus zijn alle stembureaus goed toegankelijk voor minder-validen.

Bent u minder valide en in een stembureau ingedeeld dat niet of minder goed toegankelijk is? Gaat u dan naar een stembureau dat wél goed bereikbaar is voor u. Met uw stempas kunt u namelijk automatisch op elk stembureau in Zwolle uw stem uitbrengen.

Gebruikte markeringen:
*stemlokaal gewijzigd of nieuw stemlokaal
*stemlokaal niet of minder goed toegankelijk voor minder validen

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

6 gedachten over “Zwolle gaat stemmen”

  1. Zwollenaar en CU fractievoorzitter Arie Slob werd weer naar huis gestuurd!!

    Ook al ben je de partijleider van de ChristenUnie, dan nog heb je een identiteitsbewijs nodig om te stemmen.

    Het overkwam lijsttrekker Arie Slob vanmorgen toen hij bij het stembureau in Zwolle aankwam. Op weg er naar toe kwam Slob erachter dat zijn legitimatie was vergeten. Niet veel later heeft Slob alsnog, dit keer met identiteitskaart, zijn stem uitgebracht.

  2. Rond 14.00 uur had ongeveer 27 procent van de stemgerechtigden zijn stem uitgebracht voor een nieuwe Tweede Kamer.

    De opkomst schommelt daarmee woensdag rond het gemiddelde van de vorige Tweede Kamerverkiezingen in juni 2010. Toen had rond dezelfde tijd 29 procent gestemd. Dat blijkt uit onderzoek van Ipsos Synovate in opdracht van de NOS en RTL.

    Rond 11 uur lag de opkomst nog op 13 procent, dat was ongeveer hetzelfde als om die tijd in 2010. In 2010 ging uiteindelijk ruim driekwart van de kiesgerechtigden stemmen.

  3. De VVD is volgens de voorlopige prognose van onderzoeksbureau Ipsos Synovate met 41 zetels de grootste partij geworden. De PvdA heeft 40 zetels gehaald. Voor beide partijen is dat een winst van 10 zetels.

    Volgens de prognose die op basis van exit-polls is gemaakt in opdracht van de NOS en RTL is de SP derde geworden met 15 zetels, net zo veel als in 2010.

    De PVV (-11) en het CDA (-9) komen beide op 13 zetels. D66 wint er 2 en komt op 12. GL gaat van 10 naar 4, de CU van 5 naar 4, de SGP van 2 naar 3 en de PvdD blijft op 2. Met 3 zetels is 50Plus nieuw in de Tweede Kamer.

Reacties zijn gesloten.