Zwolle – D’66 Zwolle kreeg maandagavond, tijdens de raadsvergadering in het stadhuis de complimenten voor het initiatief om in Zwolle voor de toekomst in LED-verlichting te gaan investeren. De democraten kregen steun van de gehele raad voor het initiatief.
De noodzaak voor duurzame ontwikkeling wordt nog eens extra benadrukt door Europese duurzaamheidafspraken welke gelden voor nationale, provinciale en lokale overheden. Dus ook Zwolle ontkomt hier niet aan, zegt D’66. Het Zwolse duurzaamheidbeleid bestaat uit een evenwichtig pakket van verduurzamende beleidsmaatregelen. Er wordt ingezet op duurzame energieopwekking, verduurzamen van woningen, het leveren van duurzame warmte. Daarnaast zijn er talloze maatregelen die het eigen huis drastisch vergroenen: het reduceren van de papierconsumptie, verduurzamen van het wagenpark en het creëren van duurzaam bewustzijn binnen het ambtelijk apparaat. Zwolle maakte maandag de keuze om op grote schaal over te stappen naar duurzame LED-verlichting in de openbare ruimte. Op termijn moet een behoorlijke besparing gerealiseerd worden. 60% van het lokale energieverbruik gaat naar openbare verlichting. LED kan de energiebehoefte van ons openbaar verlichtingsnet met 40% verminderen. Bovendien neemt de uitstoot van CO2 evenredig af. Dit initiatief is een eerste aanzet om ook in Zwolle op grote schaal over te stappen op duurzame LED-oplossingen voor de verlichting in de openbare ruimte.
Doel van het initiatief
Slim bezuinigen is ook een kunst. Naar mening van D’66 kan slim bezuinigen ook effectief investeren zijn. Omdat de LED-verlichting zichzelf op termijn terugverdient, wordt er op voordelige wijze bijgedragen aan de duurzaamheiddoelstellingen. Bovendien associeert een groot deel van de bevolking LED-verlichting met duurzaamheid en vergroening. Het initiatief heeft het doel de implementatie van LED-verlichting in de openbare ruimte op grote schaal onderdeel te maken van het duurzaamheidbeleid. Het initiatief geeft het college opdracht een implementatieplan voor te bereiden en aan de Raad te presenteren.
Ben benieuwd wat hier bedoeld wordt met “openbare ruimte”.
Als daarmee buiten bedoeld wordt: prima. Maar binnen levert LED geen besparing bovendien slecht licht.
Dus voor je kantoortje enzo: is leuk voor de publiciteit, maar heeft met verduurzamen/vergroenen niets van doen!
Maar dat geldt natuurlijk voor bijna alle “groene” maatregelen die in Nederland worden genomen. Het is allemaal van symbolische waarde.
Ondanks alle besparingen gaan toch steeds de energielasten omhoog .Dus vraag mij af wat het nut van de besparing dient .Door die 40% besparing gaan de centrales niet minder energie opwekken dus uitstoot is er altijd .Dus ook het milieu wordt er niet beter van.Mensen die over gegaan zijn op groene energie hoor ik ook al dat ze er niets goedkoper op vooruit gegaan zijn.En wat kost de vervanging van de verlichting niet allemaal voor het weer terug verdient is ben je ook al weer jaren verder
Vernieuwend bezig zijn kost geld Pieters.:(:(:(
Mijn wijze oude vader zegt altijd: “niet iedere vernieuwing is een verbetering”.
En ondanks zijn leeftijd heeft hij er groot gelijk in.
Vernieuwen kan en mag het doel niet zijn.
Verbeteren moet het doel zijn.
En in het geval van lampies is van verbetering echt geen sprake, hooguit “tussen de oren”.
En er bestaat een verschil tussen vernieuwend bezig zijn en vernieuwen.
@Pieters: Vroeger had je een gloeilamp aan je plafond. Als je die vervangt door een LEDlamp gebruik je minder energie, daar hoef ik geen berekening voor te maken. Echter met de intrede van LED-technologie als verlichting krijg je meer mogelijkheden om je huis te verlichten. Al s je nu ineens je huis verlicht door een mooie LED-sterrenhemel te maken, krijg je misschien wel mooi licht, maar al die kleinde LEDjes gebruiken bij elkaar meer energie dan die ene onzuinige gloeilamp van vroeger. Dit wordt het reboundeffect genoemd.