Zwolle – SWZ heeft twee jaar geleden in al haar woningen, gebouwd voor 1994, steekproefsgewijs een asbestinventarisatie gedaan. Op die manier is het duidelijk geworden waar wel en geen aanraakbaar asbest in de woningen is aangetroffen. Ook de bewoners hebben hier destijds bericht over gehad.
Het aangetroffen asbest in woningen is hechtgebonden. Hechtgebonden asbest is niet schadelijk voor de gezondheid als dit niet wordt bewerkt. SWZ heeft destijds in de brief naar de bewoners duidelijk aangegeven dat er niet in het asbest geboord of gezaagd moet worden. SWZ heeft de bewoners verteld dat het verwijderen van dit eventueel aanwezige aanraakbare asbest de komende jaren gaat samenvallen met gepland groot onderhoud. Dit gebeurt vanzelfsprekend op kosten van SWZ. Zo ook in de Pieter Steynflat. De SP in Zwolle geeft aan dat bewoners zelf moeten betalen voor het verwijderen van asbest. Dit is nergens op gebaseerd, zegt SWZ dinsdag. Bij het groot onderhoud aan de woningen van de flat aan de Pieter Steynstraat is de bewoners verteld dat het weghalen van de schoorsteen niet tot de basiswerkzaamheden gaat behoren. De bewoners gaven daarna aan dat zij graag willen weten wat de kosten zijn, mochten ze zelf de keuze maken om de schoorsteen weg te laten halen. SWZ gaat vervolgens uitzoeken wat deze extra kosten zijn. Het kan zijn dat er dan niet-aanraakbaar asbest tevoorschijn komt. Het verwijderen daarvan is onderdeel van de kosten voor het verwijderen van de schoorsteen. De SP geeft ook nog aan de Bachlaan wegens asbest wordt gesloopt. Dit is niet het geval. De falts staan al jaren op de nominatie om te worden gesloopt en worden nu tijdelijk verhuurd. Uiteraard moet vervolgens bij sloop het asbest zorgvuldig worden verwijderd.
het verwijderen van die asbest klopt dat zit op plekken die onder de renovatie vallen,
Maar de asbest die de bewoners bedoelen zit in de Schouw (schoorsteen)
In de renovatie kan men kiezen op de kachel te houden dus dan blijft de schoorsteen.
Maar een optie na de renovatie is wanneer er in de zelfde portiek de bewoner als ze alle 3 verwarming hebben de schoorsteen te verwijderen maar dan op kosten van de bewoners. Veder zijn wij nog niet zo wijs wat de SWZ van plan is en wanneer te minste zo begreep ik het nogal moeilijk wanneer het steeds veranderd
SWZ baseert zich in haar berichtgeving op een artikel in de Stentor. De Stentor had een SP-persbericht echter maar deels overgenomen. Zoals blijkt op ons bericht dat op weblog Zwolle wel volledig staat, hebben wij gesteld dat inwoners mogelijk zelf voor verwijdering voor asbest moeten betalen. Wij hebben ons daarbij gebaseerd op gesprekken met bewoners, waarbij het inderdaad ging om de asbest in de schoorsteen die, als ze die willen aanpakken, ze zelf moeten betalen.
Het verhaal dat de flats in de Bachlaan worden gesloopt vanwege asbest hebben wij dan weer uit een eerder artikel in de Stentor. Als dat incorrect was had SWZ die krant moeten corrigeren.
Een groot compliment voor de volledige weergave door Weblog Zwolle dus 😀 Let op, de Stentor als papieren krant bestaat over 10 jaar niet meer. Dan heb je alleen nog digitaal nieuws op de opvolgers van de nu zo populaire I-pad.
Het is optimale onzin als SWZ aan de bewoners vertelt dat -niet aanraakbare asbest- voor rekening en risico van de bewoners is.
De eigenaar is altijd aansprakelijk, de huurder niet, die is -consument- en hoeft niets te weten over asbest, de huurder moet veilig kunnen wonen.
Ik heb ook al gehoord dat flatbewoners de asbest mannen vanaf het balkon doorgang door hun woning moeten verlenen met gesloopt asbest, dat mag absoluut niet.
Kort gezegd gelden voor binnen- en buiten situatie’s verschillende regels en zodra gesloopt asbest (ook indien dubbel verpakt) door een woning wordt getransporteerd mag je niet de regels van de buitensituatie toepassen.
Asbest mag (voorlopig) blijven zitten mits men het volledig afsluit met een speciale coating en er dan specifieke stickers op worden aangebracht.
Gemeentes en woningbouwcoöperaties weten in de regel weinig tot niets af van de asbestwetgeving en rommelen vaak maar wat aan.
Trap niet zomaar in de verhalen en bel bij onzekerheden de arbeidsinspectie op.
Die moeten er op afgaan en handhaven (ga dat ook na!)
http://www.inspectieszw.nl/
Wat een drukte altijd om dat asbest .Ik heb als jochie vroeger vaak bij Kamphuis bouwmaterialen gekeken in de zagerij . Daar werden eternitplaten gezaagd en er kwam heel veel stof vanaf .De goede man die daar altijd dat werk heeft gedaan is nooit ziek geweest en is nog 90 jaar geworden.Op vrijdags werd de zagerij altijd met de bezem schoongeveegd en was een enorme grijze stoffende ze droegen daarbij geen maskers of pakken.Heb er als jongen zelf ook wel eens geholpen in de vakantie.