Zwolle – De samenwerking tussen overheid, ondernemer, maar ook onderwijs en onderzoeksinstellingen levert aansprekende resultaten op. Dat is een van de conclusies die vrijdag 5 oktober getrokken is tijdens een bijzondere dag die afgesloten werd in congreshotel MooiRivier in Dalfsen. De zestien gemeenten die Regio Zwolle vormen toonden Eerste en Tweede-kamerleden de kracht van dit gebied.
Een groot aantal bestuurders uit de Regio Zwolle en Eerste en Tweede-Kamerleden gingen tijdens een netwerkbijeenkomst met elkaar in gesprek over de kansen om de Regio Zwolle verder te ontwikkelen. Regio Zwolle is het samenwerkingsverband van 16 gemeenten, gecentreerd rondom de Overijsselse provinciehoofdstad. Onder de noemer ‘Kom en kijk in de economische keuken’ waren diverse werkbezoeken georganiseerd en werd het programma afgesloten met een plenaire bijeenkomst in Dalfsen.
Versterken
Onder leiding van burgemeester Marc-Jan Ahne van Ommen werd in MooiRivier gekeken naar de kansen op verdere ontwikkeling van de Regio Zwolle. Aandachtspunt daarbij was met name hoe de regio en de landelijke politiek elkaar kunnen versterken. Nu al is de Regio Zwolle een van de gebieden in Nederland die aanzienlijk bijdragen aan het (economische) welvaren van het land. Provinciehoofdstad Zwolle staat al jaren in de top van economisch best presterende gemeenten, en ook de regio floreert nationaal gezien.
Groei
Wat de kamerleden tijdens de werkbezoeken met name is opgevallen is dat er in de ondernemende regio nog volop groeimogelijkheden aanwezig zijn. De overheid kan door het wegnemen van barrières bijdragen aan die ontwikkeling. De aanwezige bestuurders gaven aan dat juist het directe contact met ondernemers tijdens de werkbezoeken waardevol zijn. “In Den Haag spreken we zeker nog door over wat we hier gezien en gehoord hebben”. De oproep van de landelijke politici aan de regiobestuurders is om hun collegae vaker te betrekken bij de kansen die in dit deel van het land liggen. “Op een inhoudelijke manier, zoals vandaag goed gelukt is”.
Investeren
De betogen van de aanwezig Kamerleden bracht voorzitter Henk Jan Meijer van Regio Zwolle tot de conclusie ‘dat investeren in de Regio Zwolle een investering in het Nederland van de 21ste eeuw betekent’. ’We hoeven als regio niet onze hand op te houden, maar zoeken ook in Den Haag naar de samenwerking. Ja, het gaat goed in de Regio Zwolle maar dat moet je wel onderhouden’, aldus de burgemeester van Zwolle. Medio december, als de Hanzelijn tussen de Randstad en Zwolle in gebruik is genomen is er in de Overijsselse hoofdstad een groot symposium over de kracht van de Regio Zwolle.
Info Regio Zwolle
Regio Zwolle wordt gevormd door de gemeenten Olst-Wijhe, Zwolle, Zwartewaterland, Steenwijkerland, Dronten. Meppel, Staphorst, Oldebroek, Dalfsen, Heerde, Noordoostpolder, Ommen, Raalte, Hardenberg, Hattem en Kampen. De kracht van de zestien gemeenten die Regio Zwolle vormen wordt gevormd door de uitstekende bereikbaarheid, het hoge arbeidsethos en de constructieve samenwerking tussen overheden, onderwijsinstellingen en ondernemingen. Focuspunten van de gezamenlijke inzet zijn logistiek, vrijetijdseconomie, health & care, duurzaamheid, nieuwe materialen en de agrarische sector.
Mooi verhaal.
En nu de werkelijkheid…
Ambtenaren in hogere functies zeggen geen ambtenaar meer te willen zijn maar ze houden zichzelf in stand.
Stel je voor dat een echte bedrijfskundige zou gaan bekijken wat echt geld op kan leveren…
Dan is de helft van de beleidsmedewerkers ineens werkeloos..
Laat dat samenwerkingsverband vooral inzetten op een snelle aanpak van de N35 tot volwaardige snelweg i.p.v. ombouw tot 2×2 met maximaal 100 kilometer per uur.