Zwolle – Landschap Overijssel bestaat dit jaar 80 jaar. Om dit te vieren organiseert zij elke donderdag in oktober een lezing in de Grote Kerk in Zwolle over natuur en landschap. Donderdag 18 oktober vindt de derde lezing plaats over boerenerven. Waarom zien de erven er zo uit zoals ze doen? En wat zijn nu eigenlijk die streekkenmerken waar we het zo vaak over hebben? De lezing is van 20.00 tot 21.30 uur in de Grote Kerk in Zwolle. Na de lezing kan iedereen de tentoonstelling Dé landschappen van Overijssel bekijken, die eveneens in de Grote Kerk staat en speciaal voor het jubileum is ingericht. De lezing is gratis.
Boerenerven in het landschap zijn zo vertrouwd, die horen er gewoon bij. Toch? Maar waarom zijn de erven zoals ze zijn? Hoe komt het dat de erven in Salland er anders uitzien dan de erven in Twente? En wat doen al die kleine gebouwtjes, die nu meestal als schuurtje of klompenhok functioneren, op de erven? Kortom: welk verhaal zit er achter een erf? En waarom zijn deze, vaak pareltjes van erven, zo de moeite waard om te bewaren? Op deze vragen gaat Charles Obdeijn in, projectleider Landelijk gebied van Landschap Overijssel. In de Grote Kerk is tevens de fototentoonstelling De landschappen van Overijssel te bezichtigen. Een bijzondere tentoonstelling van natuur- en landschapsfoto’s van landschapsfotograaf Michiel Pothoff die de gevarieerdheid van het Overijsselse landschap laten zien.
Naast de foto’s geven historische en nieuw gemaakte kaarten van de natuur van Overijssel in de afgelopen 100 jaar de bezoekers een goed beeld van de dynamiek van de diverse landschappen.
Meer lezingen
De lezing Boerenerven, wat is daar nu mooi aan? is de derde in een serie van vier lezingen. De laatste lezing Ruim 1 miljoen mensen op een klein stukje Overijssel is op 25 oktober. Overijssel telt ruim 1 miljoen inwoners, die het landschap allemaal op een eigen manier gebruiken. Hoe combineer je wonen, werken en recreëren? Leander Broere, adviseur Ruimtelijke Ontwikkelingen geeft hier antwoord op.