Zwolle – Na maandenlange voorbereiding presenteerden Gerdien Rots van de ChristenUnie en Sonja Paauw van D66 op 11 oktober hun initiatiefvoorstel “Bouwen aan een Zwolse architectuurnota” met als doel de kwaliteit van de stad verder te versterken door architectuur. Een architectuurnota, die samen met de stad tot stand moet komen is het begin.
Aanleiding voor het initiatief is het ontbreken van een visie op architectuur vanuit de gemeente, en dat terwijl veel andere gemeenten die visie wel hebben. En dat is een gebrek, vinden Sonja en Gerdien, want er is in Zwolle veel te vertellen over en te vinden van architectuur. “De gemeente vindt ruimtelijke kwaliteit net als wij erg belangrijk en architectuur is een wezenlijk en tastbaar onderdeel hierin.”
Een Zwolse Architectuurambitie kan de Zwolse identiteit versterken en zo bijdragen aan de herkenbaarheid, leefbaarheid en uitstraling van de stad. De doelen die ChristenUnie en D66 willen bereiken met een architectuurnota zijn: het stimuleren van het openbare debat, het kennisniveau en de betrokkenheid van bewoners, het vergroten van de ruimtelijke kwaliteit, het versterken van de Zwolse identiteit, gewenste uitstraling en leefbaarheid, het creëren van een levendig architectuurklimaat en het vergroten van de aantrekkelijkheid van de stad voor bewoners, bedrijven en bezoekers.
Nu het initiatiefvoorstel is ingediend, gaat de gemeenteraad het binnenkort bespreken. Op de website van de gemeente Zwolle is te zien wanneer het wordt geagendeerd.
Architectuur is overal om ons heen. Iedere vierkante meter in Nederland is ingericht en vormgegeven. Om iets te zeggen over architectuur hoef je geen architect te zijn. Iedereen heeft wel een gevoel bij een gebouw of plek, iedereen is expert, iedereen kan meepraten over architectuur! (Bron: Nai)
Ik hoop wel dat de dames bij het voorbereiden van deze architectuurnota er rekening mee houden dat de architectonisch kwetsbare historische binnenstad een heel andere aanpak nodig heeft dan alles buiten de singels en grachten.
De gemeente Zwolle heeft o.a. met het bouwen van overbodige bruggen over de bastions en het verminken van 19e architectuur (de Fundatie) bewezen weinig gevoel te hebben voor architectonische eenheid in een overwegend beschermd stadsgezicht.
Maar misschien bedoelen de intitatiefnemers dit met “het versterken van de Zwolse identiteit”?
Misschien zit hier een pompgesprekje in Observer?
@Dick, Wie weet? ik zal m’n oor eens bij de pomp te luisteren leggen:)
:D:D:D Da’s op zich al geweldig!