Zwolle – Zaterdagmiddag 3 november is literair fenomeen Ronald Giphart te gast in de Statenzaal van de Bibliotheek Zwolle. De schrijver vertelt met humor over het boek dat centraal staat in de landelijke campagne Nederland Leest en de invloed van de schrijver op zijn eigen werk.
Giphart is sinds zijn jeugd ook een verwoed lezer. Op de middelbare school hield hij, naar analogie van het periodiek systeem der elementen uit de scheikunde, een ‘periodiek systeem der schrijvers’ bij. De boeken die hij had gelezen ordende hij in een periodiek systeem van schrijvers. W.F. Hermans (Her) deelde hij in bij de ‘edelschrijvers’, samen met Mulisch (Mul), Reve (Rev) en Wolkers (Wol). Nooit kon hij kiezen uit ‘de Grote Drie of Vier’: wie hij las was de grootste. Hoe denkt Ronald Giphart dertig jaar na zijn periodiek systeem over W.F. Hermans en zijn plaats in de Nederlandse literatuur? Welk werk heeft de tijd doorstaan? Is De donkere kamer van Damokles Hermans’ beste boek? Wat kenmerkt dit boek? En wat is de invloed van W.F. Hermans op latere schrijvers, onder wie Giphart zelf? In deze lezing vertelt Ronald Giphart met humor en met ondersteuning van een presentatie over het campagneboek van Nederland Leest.
Ronald Giphart
Ronald Giphart (1965) is een veelzijdige auteur. Hij schrijft romans, verhalen, columns, non-fictie, culinaire leesboeken, televisiescripts. Hij is in vele talen vertaald en diverse van zijn boeken zijn verfilmd.
Giphart debuteerde in 1992 met de roman Ik ook van jou, door de literaire kritiek geprezen om de sprankelende humor. Net als dit boek vonden zijn volgende romans Giph, Phileine zegt sorry, Ik omhels je met duizend armen en Troost hun weg naar honderdduizenden lezers. Zijn vroege romans en verhalen spelen zich af in kringen van studenten en jonge mensen aan het begin van hun carrière.
Liefde, vriendschap en het plezier van het schrijven zijn belangrijke thema’s in ook zijn latere zijn werk. Uitbundigheid en humor mengen zich veelal met een gevoel van weemoed: waarom blijft nou nooit eens iets zoals het was? In zijn meest recente roman IJsland worden de grenzen van humor en ernst verkend. Het boek is een herbezinning op de dingen die belangrijk zijn. Zijn meest recente boek De wake (november 2012) bevat drie vertellingen die geheel op zichzelf staan, maar ook met stevige scharnieren aan elkaar zitten.
Giphart schreef informatief en aanstekelijk over literatuur, onder andere in de persoonlijke leesgeschiedenis De ontdekking van de literatuur en Planeet Literatuur.
De lezing van Ronald Giphart start zaterdag 3 november om 14.30 uur in de Statenzaal van de Bibliotheek Zwolle (Diezerstraat 80) en duurt tot ongeveer 16.00 uur.
Plaatsbewijzen zijn te reserveren via www.bibliotheekzwolle.nl en kosten 10,00 of 8,00 (UIT-met-je-Biebpas). Reserveren wordt aangeraden.
Boekhandel Westerhof is aanwezig met een speciaal geselecteerde boekentafel. Uiteraard is er ook gelegenheid om een boek te laten signeren door de schrijver.