Zwolle – Op vrijdagmiddag vond na een veelomvattende en langdurige restauratie de feestelijke heropening plaats van het gebouwencomplex de “Hof van Ittersum” in hartje Zwolle. Dit imposante historische (14e -15e eeuwse) gebouwencomplex hoorde toe aan de belangrijke Zwolse familie van Ittersum en het besloeg grofweg het gehele gebied tussen de Sassenstraat, de Rode Leeuwsteeg en de Oude Vismarkt. Het geslacht van Ittersum had zeer veel aanzien en invloed in Zwolle in de middeleeuwen en zij leverden veel bestuurders zoals Schepenen en Leenheren.
Het meest bekende woonhuis van de Hof is uiteraard het zo bekende Karel de vijfde huis naast de Bethlehemse Kerk (Proosdij). In een zeer druk bezochte bijeenkomst heette Dhr. Brouwer van de Stichting Hendrick de Keyser, eigenaar van het gebouwencomplex, iedereen welkom. Hij gaf een zeer interessante uitleg over de restauratiewerkzaamheden die duurde van 2010 tot 2012. In deze periode zijn bij het slopen van latere verbouwingen in het interieur diverse onverwachte vondsten gedaan. Zo zijn er achter betimmeringen en pleisterlagen van latere verbouwingen bijzondere historische ontdekkingen gedaan zoals schilderingen met familiewapens, geschilderde sierguirlandes en een enorme openhaardpartij (schouw). De openingshandeling werd gedaan door de Zwolse wethouder van Monumentenzorg, Dhr. Piek. Hij memoreerde dat het gebouwencomplex voor de stad Zwolle van zeer groot historisch en cultureel belang was.
Via Lees verder meer nieuws en foto’s…
Belangrijke personen zoals Willem van Oranje, Maria van Hongarije en koning Willem de 3e vonden bij hun bezoek aan de stad Zwolle hier onderdak. Hij complimenteerde alle betrokken instanties, en dat waren er vele, met het schitterende resultaat en hij sprak de hoop uit dat ook in de toekomst de panden niet altijd gesloten zouden blijven voor de Zwolse bevolking. Daarna overhandigde hij symbolisch de sleutel aan de eerste huurder, ridder Dhr. Bentinck van de Ridderschap van Overijssel.
Deze ridderschap speelt al sinds de 14e eeuw een actieve rol in het besturen van de provincie maar vandaag de dag meer in het faciliteren van culturele projecten in de provincie Overijssel. Zij kregen daarom als dank voor hun financiële bijdrage in het project de beschikking over- en het gebruik èèn van de mooiste zalen, de zogenaamde ridderkamer. Dhr. Bentick toonde zich bijzonder verheugd over deze geste en onthulde het eerste interieurstuk voor de Ridderkamer, een eeuwenoude kostbare Ridderschapkaart, voorzien van stichtelijke teksten en verlucht met vele familiewapens.
Tijdens de bezichtiging van de gebouwen met een hapje en het drankje kon je van iedereen, van ambtenaren van Monumentenzorg tot Welstandscommissie met veel bewondering horen dat deze restauratie met zoveel kennis, inzet en passie tot stand was gekomen. De stichting Hendrick de Keyser heeft hiermee weer een belangrijk stuk Zwolse geschiedenis nieuw leven ingeblazen.
Het Zwolse publiek krijgt op 8 december aanstaande de gelegenheid om tijdens de Open dag de fraai gerestaureerde Hof van Ittersum te bewonderen.
Namens Weblog Zwolle
Bert Dijkink
Leuk stukje.
Wat gaat de huurder in het pand doen ?
@Jacob,
Het pand, of enkele zalen kan afgehuurd worden voor allerlei passende doeleinden, zoals trouwerijen e.d. De Ridderschap heeft één zaal in gebruik, de Ridderschapszaal maar zij zal daar niet dagelijks gebruik van maken. Alleen bij vergaderingen of bijzondere gelegenheden zal zij daar te vinden zijn.