Raadslid CU: “8 supermarkten open op zondag is teveel”

Zwolle – Binnenkort kunnen Zwollenaren ook op zondag hun boodschappen doen bij een supermarkt in de buurt. De meerderheid van de Zwolse gemeenteraad stemde een aantal weken geleden in met het voorstel om elke zondag acht supermarkten open te doen. De ChristenUnie was één van de weinige partijen die tegen dit wetsvoorstel is. Naast hun religieuze overwegingen betwijfelt de ChristenUnie of het wetsvoorstel economisch voordeel oplevert. Lisanne Bouma interviewt raadslid van de Zwolse ChristenUniefractie Roelof Hoving over deze kwestie.

Je zou toch denken dat het opendoen van supermarkten op zondag een impuls geeft aan de Zwolse economie. Is het niet slim om acht supermarkten open te doen op zondag om de omzet van supermarkten te vergroten? Roelof Hoving: "Als je kijkt naar het economische voordeel, is het maar de vraag of er nog extra omzet te behalen valt op zondag. Als de winkels al zes dagen open zijn van 07.00 tot 22.00 uur kun je betwijfelen of de omzet zal stijgen. Je zou dus zeggen: altijd open, altijd kopen, dus een vergroting van omzet. Maar je kunt ook de stelling aannemen: wat de consument koopt wordt niet verspreid over zes dagen, maar over zeven dagen. Dit heeft meer kosten als gevolg en minder omzet."
Maar toen de supermarkten ´s avonds opengingen dacht men ook dat de omzet niet ging stijgen. Voor de hele supermarktbranche heeft dit toch 5% opgeleverd qua omzet. Het lijkt dus toch geld op te leveren?

"Economie is meer dan alleen verkopen, het gaat om in het balans brengen. Het in balans brengen van inkomsten en uitgaven. Supermarkten doen op dit moment veel aan branchevervaging. Dit houdt in dat supermarkten behalve levensmiddelen ook producten als kleding gaan verkopen. Voor de hele supermarktbranche mag dit dan 5% meer omzet opleveren, maar dat betekent tegelijkertijd dat er minder geld gaat naar de gewone kledingwinkels die niet op zondag open zijn. Daarnaast heeft het ook tot gevolg dat consumenten meer weggooien als gevolg van dat ze meer kopen.´´

In andere steden hebben burgers hun slag geslagen door op zondag de boodschappen te doen. Hier is de omzet van supermarkten sterk vergroot. Waarom kiest u er dan toch voor om slechts vier supermarkten open te doen?

|"Vóór het aannemen van het wetsvoorstel om acht supermarkten open te doen, hadden vier Zwolse winkels het recht om open te gaan op zondag. De norm was voorheen: per 30.000 inwoners mag er één winkel open. Vandaar dat wij eerst vier winkels open hadden op zondag. Met het wetsvoorstel is deze norm veranderd, vanaf nu mag er één supermarkt open per 15.000 inwoners. Aangezien Zwolle 120.000 inwoners telt mogen er nu acht supermarkten open op zondag. Van dit recht om op zondag open te gaan, dat elk jaar verloot wordt, werd voorheen maar weinig gebruik gemaakt. Zwolse supermarkten wilden voorheen niet open op zondag, dit is nog maar net gaan spelen. Ik heb dan geen groot wetenschappelijk onderzoek gedaan in omliggende steden, naar hoe succesvol het daar was, maar ik had ook geen behoefte om onderzoek te doen. Het afgelopen jaar is de mogelijkheid om vier supermarkten open te doen niet eens benut. Mijn voorstel zou zijn om dat eerst te benutten en daarna pas te overwegen om acht supermarkten open te doen. Daar is geen onderzoek voor nodig wat mij betreft.

"Zou de Zwolse consument niet de mogelijkheid moeten hebben om in Zwolle op zondag zijn boodschappen te doen? Zeker wanneer Zwolle in de top10 winkelsteden van Nederland wil blijven.

"Mensen komen natuurlijk niet speciaal voor hun boodschappen naar Zwolle. Maar op het moment dat je alle winkels in Zwolle open zou doen heeft Zwolle wel een grotere aantrekkingskracht. In dat geval moet je het aantal koopzondagen vermeerderen, zodat alle winkels vaker opengaan en niet alleen de supermarkten. Uiteindelijk zal dit positieve gevolgen hebben voor de grotere winkelketen in Zwolle, hoewel het maar de vraag is wat de gevolgen zijn voor de kleinere ondernemingen.´´

De 24-uurseconomie komt er aan en veel christenen lijken hierin mee te willen gaan. Wat doet de ChristenUnie op het moment dat christenen willen werken en shoppen op zondag?

"Dat is vooral iets van de christenen zelf. Wij zijn een christelijke partij en werken vanuit onze eigen identiteit, maar ook wij staan onder invloed van de maatschappij. Er zijn veel mensen in onze achterban die er geen moeite mee hebben om op zondag hun boodschapjes te doen. Anderen hebben hier juist heel veel moeite mee. Er is wat betreft dit onderwerp een groot verschil tussen traditionele en moderne christenen. Wij mogen als partij niet met het vingertje wijzen: "Dit moeten jullie doen, dat moet er gebeuren." Daarnaast zijn wij niet alleen een partij voor mensen met een christelijke achtergrond, wij willen er voor alle Zwollenaren zijn."

Door Lisanne Bouma

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

53 gedachten over “Raadslid CU: “8 supermarkten open op zondag is teveel””

  1. Leef en laten leven, verbieden om op zondag boodschappen te doen is gewoon uit de tijd! Steden als, Zoetermeer, Rotterdam, Den Haag, Amsterdam, Tilburg, etc etc zijn allemaal allang open op zondag, alleen hier in het christelijke gordel is het allemaal te gewaagd….

  2. @turksezwollenaar
    U vergeet dan toch echt Almere, Arnhem (per 1jan 2013), Amstelveen (per 1feb 2013) , Bergen, Beverwijk , Brielle, Bruinisse, Brunssum, Burgh Haamstede, Callantsoog , Delft, Den Helder, Deventer, Egmond aan zee, Enkhuizen, Enschede, Geleen, Haarlem, Harlingen, Hoofddorp , Hoensbroek, Grevenbicht, Goes, Hellevoetsluis, Krommenie, Hulst , Leiden, Lelystad, Middelburg, Noordwijk , Oostvoorne, Putte, Reuver, Sas van Gent, Schiedam Spaarndam, Sittard, Terneuzen, Texel, Utrecht, Vaals, Valkenburg, Venlo, Venray, Vlissingen , IJmuiden, Zaandam, Zandvoort, Zierikzee, Zutphen .

    Vergeet ik dan nog een paar gemeenten waar men ook elke zondag mag winkelen ? Vast wel.

    Zwolle loopt wat achter maar ’t kumt wel.

  3. Alle winkels open op zondag trekt mensen van buitenaf aan en dat zou niet zo gek zijn voor de hoofdstad van Overijssel..

    Alleen de supermarkten op zondag openstellen trekt m.i. weinig mensen van buiten Zwolle.
    (alhoewel het in de steden waar supermarkten op zondag open zijn wel erg druk in die winkels is)

  4. Lijkt mij dat mensen zich lang genoeg hebben aangepast aan christelijke gewoontes…wie niet wil winkelen of werken, doet dat gewoon niet, maar ga het een ander niet verbieden! En supermarkten zouden maar zo wel eens publiek vanuit de kernen kunnen aantrekken, want hoe gemakkelijk is het bij onverwachts bezoek of vergeten boodschappen…

  5. Ik wil graag inhoudelijk reageren maar ik word een beetje belemmerd door het vele gebruik van ” en ‘ ‘

    Soms lijkt het een interview maar wie schrijft wat?

    Met name de laatste alinea zou ik graag op willen reageren maar weet niet van wie de woorden zijn.

  6. Ze hebben gelijk als ze zeggen dat er geen economische winst te behalen valt. Ik ga echt niet meer boodschappen halen omdat supermarkten op zondag open zijn. Hooguit ga ik mijn reguliere boodschappen op zondag halen i.p.v. zaterdag. Maar als supermarkten niet op zondag open zouden zijn dan haalde ik ze wel op zaterdag.

  7. Dat is vooral iets van de christenen zelf. Wij zijn een christelijke partij en werken vanuit onze eigen identiteit, maar ook wij staan onder invloed van de maatschappij. Er zijn veel mensen in onze achterban die er geen moeite mee hebben om op zondag hun boodschapjes te doen. Anderen hebben hier juist heel veel moeite mee. Er is wat betreft dit onderwerp een groot verschil tussen traditionele en moderne christenen. Wij mogen als partij niet met het vingertje wijzen: “Dit moeten jullie doen, dat moet er gebeuren.” Daarnaast zijn wij niet alleen een partij voor mensen met een christelijke achtergrond, wij willen er voor alle Zwollenaren zijn.

    Kots

  8. …Er zijn veel mensen in onze achterban die er geen moeite mee hebben om op zondag hun boodschapjes te doen. Anderen hebben hier juist heel veel moeite mee. …

    Nou, dan is het opgelost: dan ga je lekker niet naar de winkel (en trouw je niet met iemand van hetzelfde geslacht, kies je nooit voor een abortus etc etc)

    Oh wacht, het ging over het verbieden van dingen voor andere mensen die geen hol te schaften hebben met de door een minderheid gedragen geloofsovertuiging in kwestie. Kunnen we niet als meerderheid de minderheid gaan verbieden te verbieden?

  9. Het gaat om balans??? Volgens mij is de hele maatschappij al volslagen uit balans, dus die paar supermarkten die open gaan op zondag kan er ook nog wel bij.

  10. Voorspelbare reacties weer.
    Als iemand christenen beschuldigt van allerlei zogenaamde vervelende overtuigingen, kijk dan ook even naar jezelf als je achter de mening van de meerderheid aanloopt.

  11. Heb er op zich niet eens zoveel problemen mee dat er op zondag supermarkten oopen zijn. ga er zelf ook wel eens heen. Wat me wel opvalt is dat me het zzo ontzettend gráág wil. Dat vind ik nogal zorgelijk. Begint een beetje op een collectieve verslaving aan consumeren te lijken. Een dag in de week niet consumeren en je onttrekken aan de waan van de dag, lijkt me heel gezond. Zeker ook gezien de hoeveelheid stress die men tegenwoordig zegt te ervaren.

  12. Hajo de meerderheid daar draait toch alles om in deze wereld .De meerderheid brengt het meeste op soms goed soms verkeerd.Als de meerderheid voor opeen winkels is en er gebruikt van maakt op zondag vaart de betreffende winkel er wel bij .Maar als de meerderheid de verkeerde politieke partij kiest is het mis .Dat zie je nou met het kabinet .Ik wil hiermee zeggen dat het altijd om de meerderheid draait en daar delen we allemaal in mee economisch gezien want dan gaat het weer goed in de maatschappij

  13. Het is maar zeer de vraag of het dan beter gaat in de maatschappij, of misschien juist hoe lang het beter gaat in de maatschappij. De huidige maatschappij denkt pas welvarend te zijn wanneer we een grote groei hebben economisch gezien. Dat kan even leuk zijn, maar zal geen lang leven zijn beschoren. We lopen een keer tegen de grens aan van hoever we kunnen groeien, ik denk dat we er beter aan doen om met z’n allen te bepalen dat het roer echt om moet en we genoegen moeten nemen met hoe het is. Met z’n allen betekent uiteraard breder dan in Zwolle alleen…

  14. Bericht door Tsja, op 6 december 2012 om 10:03
    De 24-uurs economie is tot nu toe een groot succes gebleken. Ga zo door!

    Dat zou nog mooier zijn, supermarkten 24 uur open. Helemaal geen belemmeringen meer, nu nog een (X)XL supermarkt erbij.

  15. Een groot succes in wat…. Dat we altijd kunnen consumeren. Valt me wel op dat als een Christelijke partij een statement maakt, dat iedereen er zo over valt. De christelijke gewoontes afschaffen, dan ook maar allemaal werken met de kerst…in ieder geval geen toeslag meer op deze dagen. Zelf ben ik christelijk, maar werk ook op zondag en ik voor het homo huwelijk. Dus scheer niet alle christenen over 1 kam. Het zou gewoon ook fijn zijn als de zondag een beetje blijft voor het gezin. Wij genieten altijd heerlijk van de zondag.

  16. Lijkt inderdaad op een overreactie. Men heeft er nooit veel belang bij gehad, maar nu het er aan zit te komen is het opeens super belangrijk. Nee, ik denk ook niet dat de supermarkten meer omzet gaan draaien, maar ze moeten mee anders draai je juist minder omzet. Ze gaan meer kosten krijgen en ik weet al wie die extra kosten mag gaan betalen. :'(

  17. 24 uurs economie staat ook helemaal niet in verhouding tot onze natuur. Het hele menselijk brein is aangepast op de regelmaat van dag en nacht. Het kan wel een succes lijken om weet ik wat voor reden, maar het is op korte termijn. We zullen toch uiteindelijk moeten bekennen dat er grenzen zijn op deze wereld qua bevolkingsgroei en grondstofbehoefte. De technologische ontwikkelingen hierin, gaan bij lange na niet zo snel als dat de behoefte van de mens groeit. Dat gaat een keer fout, al lijkt het nog zo’n succes. Interessant om eens artikelen van prof. Tim Jackson te lezen hierover. Basic line is dat het korte termijnsucces altijd meer prikkelt tot actie, dan de lange termijns verantwoordelijkheid. De massa zal hier dan ook veel vatbaarder voor zijn en alle argumenten aanwenden om haar verantwoordelijkheid te relativeren. Moet de massa zelf weten, maar verwacht niet dat iedereen daarom maar instemt met dit impulsieve gedrag.

  18. Het maakt mij niet uit dat er evenveel boodschappen worden gedaan in 7 dagen als nu in 6 dagen, ik wil gewoon die extra keuze hebben om mijn boodschappen te doen. Ik werk zelf ook, ben 12 uur per dag van huis weg. Meer keuzevrijheid is alleen maar goed.

  19. Japser, als jij 12 uur per dag wilt werken, prima natuurlijk. Maar dat je daarmee tijd verliest voor andere zaken, lijkt me dan wel jouw probleem. Kwestie van prioriteiten stellen. Eigenlijk maak je dus helemaal geen keuze, je wilt en 12 uur per dag werken, én alle tijd om boodschappen te doen. Je wilt dan allebei en dat staat haaks op het maken van keuzes.

  20. Ook als de boodschappen daardoor duurder worden?

    Pff die gehele bedrijfsketen van grondstof tot eindproduct draait al jaren 24/7. Alsof de prijzen ineens gaan stijgen omdat er een extra moment bij de laatse schakel binnen de keten is gekomen om de producten bij de eindgebruiker te krijgen.

    Als dat wel het geval is, waarom hoor ik jullie dan niet over andere bedrijfstakken welke ook 24/7 draaien? Te denken aan leveranciers van gas, water, licht, internetproviders, radio- en televisie omroepen etc. Kunnen de prijzen mooi zakken als die bedrijven hun activiteiten staken op de zondag, scheelt weer in de maandelijks vaste lasten.

    Japser, als jij 12 uur per dag wilt werken, prima natuurlijk.

    Niet iedereen heeft zijn werk naast de deur of heeft gewone 9 tot 5 baantjes. En wat de denken van de studenten die naast de studie werken? Ik ben ook met de regelmaat van de klok meer dan 12 uur per dag van huis omdat ik als student bij moet werken.

  21. Niet iedereen heeft zijn werk naast de deur of heeft gewone 9 tot 5 baantjes. En wat de denken van de studenten die naast de studie werken? Ik ben ook met de regelmaat van de klok meer dan 12 uur per dag van huis omdat ik als student bij moet werken.

    Met die situaties ben ik ook bekend. Maar wat doet dat af aan mijn opmerking over het maken van keuzes?

  22. Als dat wel het geval is, waarom hoor ik jullie dan niet over andere bedrijfstakken welke ook 24/7 draaien? Te denken aan leveranciers van gas, water, licht, internetproviders, radio- en televisie omroepen etc. Kunnen de prijzen mooi zakken als die bedrijven hun activiteiten staken op de zondag, scheelt weer in de maandelijks vaste lasten.

    Omdat het artikel niet om deze bedrijven gaat. Wil niet zeggen dat ik daar niet met dezelfde ogen naar kijk.

  23. Wanneer wordt het stadkantoor op zondag opengesteld voor het afhalen van rijbewijs en paspoort? Bij de Politie en de Spoorwegen werken ze ook op zondag.
    Voor de 2e wereldoorlog waren de winkels ook op zondag open.
    Het is dus geen christelijke invulling maar een door de staat opgelegde ontheffing van de werkdruk voor zelfstandigen evenals de reeds verdwenen verplichte woensdagmiddag sluiting, de sluiting om 18.00 u. en op zaterdag om 17.00 u.
    Maar kan iemand mij vertellen hoeveel levensmiddelen bedrijven uit het straatbeeld zijn verdwenen en of onze keuze daardoor niet beperkt is geworden sinds dat bovenstaande regels zijn op geheven?

  24. Met die situaties ben ik ook bekend.Maar wat doet dat af aan mijn opmerking over het maken van keuzes?

    Wellicht dat je in degelijke situaties veel beperkter ben in het aantal keuzes? En dus een extra keuzemogelijkheid wel welkom zou zijn?

  25. Bigge, Natuurlijk beperkt die situatie je in je keuzes. dat wil niet zeggen dat je niet in die situatie terechtkomt wanneer je dat niet wilt. Zowel in studies als in heel veel werken, wordt je gedreven door ambitie. Dat mag en is zelfs goed denk ik. Je kiest er wel zelf voor om hierin mee te gaan.
    Waar het op neerkomt is vrij simpel en zo oud als de weg naar Rome: De een zijn vrijheid is de ander zijn beperking. Wanneer je ervoor kiest om veel te werken of te studeren, dan kies je voor zowel de lusten als de lasten. Ik vind het nogal beperkt om wel te kiezen voor de lusten, om dan te verwachten dat de ander zijn eigen vrijheden opgeeft om je in de lasten te verlichten. Het maakt hierin het verschil of je keuzes wilt hebben, of dat je keuzes wilt maken.
    Natuurlijk zijn hierin nuances, maar als ik kijk hoeveel mensen die niet zozeer elke dag met consumentisme te maken wilen hebben al ingeleverd hebben, vind ik water bij de wijn van degenen die wel veel willen consumeren niet onredelijk.

  26. Kijk eindelijk iemand die iets meer zegt dat alleen “Ik ben tegen, punt”. Wellicht dat jij mij wel het verlichtende antwoord kan geven op de vraag waar ik niet uitkom. Deze discussie is al langer gaande maar op dit punt is nog nooit een antwoord gekomen.

    Ik vind het nogal beperkt om wel te kiezen voor de lusten, om dan te verwachten dat de ander zijn eigen vrijheden opgeeft om je in de lasten te verlichten.

    In welk opzicht beperkt ik de vrijheid van anderen en wellicht jou als ik op zondag boodschappen wil doen?

  27. Mij persoonlijk niet zozeer. Ik doe zelf ook wel eens een boodschapje op zondag, puur uit gemak. Als me die mogelijkheid afgenomen wordt, heb ik daar ook geen problemen mee.

    Het niet geconfronteerd worden met iets, is soms heel bevrijdend. Ik kan het mij heel goed voorstellen dat een dagje met meer stilte om even tot jezelf te komen, verfrissend werkt. Een ander voorbeeld hiervan is de muziek van de buren. Wanneer je altijd de muziek van de buren hoort, dan is het prettig wanneer je die op bepaalde momenten niet zou horen. Het doet dan niet terzake dat jezelf ook wel eens muziek luistert. Je zou in zo’n geval afspraken kunnen maken over wanneer wel en wanneer niet. Het open zijn van meerdere supermarkten brengt een gehaaste drukte met zich mee, waaraan andere mensen zich misschien eens per week aan willen onttrekken. De een is nu eenmaal gevoeliger voor dit soort zaken dan de ander. Ik ervaar de zondag zelf ook veel rustiger op het moment dat de winkels niet open zijn. Ik vind dat soms erg plezierig, zeker omdat ik de hele week door al geconfronteerd wordt met reclames, drukte en schreeuwerige commercie. Goed, ik ben hierin hypocriet, ga zoals ik aangaf zelf ook naar de winkel op zondag. Neemt niet weg dat zondagsrust voor anderen een plezierige en gezonde vrijheid kan geven. Daarover kun je volgens mij best afspraken maken die voor beide partijen tevredenheid bieden.

  28. Als ik de reacties lees, wil ik graag een paar punten benadrukken.
    Roelof zei al, dat we als ChristenUnie er voor alle Zwollenaren willen zijn. Een groot aantal Zwollenaren heeft weinig tot niets met zondagsrust. Daarom hebben we daarop ook niet de nadruk gelegd, maar nagedacht over andere aspecten.
    – Als we er voor alle Zwollenaren willen zijn, dan ook voor hardwerkende ondernemers. Als er maar een beperkt aantal supers op zondag open kunnen (landelijke regelgeving) dan ziet een ander deel omzet aan zich voorbij gaan. Vooral de kleinere supers zullen hier mee te maken krijgen. Dan moet je het gemak van de klant afwegen tegen de last voor de ondernemer. Dat lijkt me een reële afweging.
    – Naast zondagsrust (die niet door iedereen gewenst wordt) moet je wellicht aandacht vragen voor een dag rust en dan liefst collectieve rust. Zodat je een dag hebt waar ruimte is voor aandacht voor elkaar. In een economie met bedrijvigheid alle dagen van de week loop je het risico dat aandacht voor elkaar er bij inschiet. Waarom zou dat geen overweging mogen zijn.
    – de afweging van zelfde omzet met meer personele kosten kun je een verantwoordelijkheid van de ondernemer noemen. Tegelijkertijd realiseer ik me, dat ondernemers wel mee moeten, niet als eigen keus, maar om te voorkomen dat ze de omzetslag missen.

    Als raadslid maak je een bredere afweging, waarin dit alles meespeelt. Je maakt dan een keus. Een keus die niet door iedereen gedeeld zal worden, maar dat is de veelkleurigheid van een gemeenteraad
    De ChristenUnie heeft haar keus gemaakt. In die keus hebben we rekening gehouden met het feit dat er Zwollenaren zijn die op zondag boodschappen willen doen. Daarom hebben we niet gepleit voor 100% sluiten, maar voor het handhaven van de huidige situatie: 4 supermarkten open op zondag.
    Wellicht kunnen anderen ook rekening houden met onze benadering.

  29. Neemt niet weg dat zondagsrust voor anderen een plezierige en gezonde vrijheid kan geven. Daarover kun je volgens mij best afspraken maken die voor beide partijen tevredenheid bieden.

    Ik kan nog steeds niet bevatten dat het openen van slechts 8 supermarkten zo’n grote impact zal hebben op de zondagsrust. Alsof het ineens zal leiden tot lawaaierige toestanden in de wijken. Hooguit diegene die naast of boven een supermarkt wonen zullen er iets van merken, maar dan kan ik ook erg flauw doen en even terugkoppelen op de reactie betreffende de keuzes. Wel de lusten van alle faciliteiten binnen handbereik, maar niet de lasten. Kwestie van keuzes maken en prioriteiten stellen. Je kan ook ergens anders wonen waar je geen last hebt van de mensen maar ook niet alle faciliteiten om de hoek hebt. En dat kun best 1 of 2 straten verder op zijn.

    Wat betreft die afspraken ben ik het zonder meer mee eens, maar als ik me niet vergis is het nu ook het geval dat er afspraken worden gemaakt om iedereen zo tevreden mogelijk te houden. Het is niet zo dat nu ineens alle winkels en bedrijven vrij spel hebben om op zondag hun activiteiten voort te zetten, wat sommige mensen blijkbaar denken gezien de reacties.

  30. Wellicht is het niet per definitie lawaaiïg, als in meetbaar lawaaiïg. Het geeft wel een ander gevoel. Ik merk dat en als ik me niet vergis andere mensen ook. Dat het een gevoelsbeleving is, maakt de discussie ook lastig. Gevoel wordt vaak wegberedeneerd met allerhande argumenten. Ik kan ze hierin zelf ook wel verzinnen. Maar…het vermindert een gevoelsbeleving absoluut niet. Aangezien iedereen op een persoonlijke manier zaken ervaart, mag je iets niet bagatelliseren omdat het voor jou anders is.

    Wat betreft je verhaal over de lusten en de lasten, ik begrijp dat je die bal graag naar me terugkaatst, maar de vlieger gaat hier maar ten dele op. De lasten van drukte zijn al de hele week aanwezig voor degenen die in de buurt van een supermarkt zijn. Dat betekent dat daar al een zekere balans was, welke ineens naar een bepaalde kant door moet slaan voorde belangen van een ander.

    Wat betreft het maken van afspraken, ik denk dat je gelijk hebt dat er in bestuurlijke kringen oprecht de intentie leeft om goede afspraken te maken. Ik denk een aantal op dit forum idem dito en ik denk ook dat jij daar een van bent. Op dit forum zie ik echter ook veel reacties die vooral Christenen en de christenunie beschuldigen van ouderwets denken en het opdringen van een moraal. Ze nemen de term vrijheid en plakken die term klakkeloos aan hun persoonlijk belang, terwijl ze niet doorhebben dat dit beperkend kan zijn voor andermans vrijheid. Daarmee dringen deze mensen anderen dus net zo hard hun moraal op. Wellicht heel modern, maar het verschilt dan bar weinig met wat ouderwets is. Dit is een punt die ik graag belicht in deze discussie.

  31. @John, dus op het moment dat er wordt gezegd, dat iedere supermarkt die wil, op zondag open mag, vervalt dit argument. En dan heeft de CU er al minder moeite mee?

    Als we er voor alle Zwollenaren willen zijn, dan ook voor hardwerkende ondernemers. Als er maar een beperkt aantal supers op zondag open kunnen (landelijke regelgeving) dan ziet een ander deel omzet aan zich voorbij gaan. Vooral de kleinere supers zullen hier mee te maken krijgen. Dan moet je het gemak van de klant afwegen tegen de last voor de ondernemer.

  32. Ingrid, het gaat mij natuurlijk wel om de combinatie van overwegingen. Mijn belangrijkste boodschap is, dat er meer is dan alleen religieuze argumenten. Dan ga je voorbij aan de wensen van veel Zwollenaren. Nog los van de wettelijke regeling (1 winkel open per 15.000 inwoners) blijf je te maken hebben met de doordraaiende economie en haar consequenties. Ik ken een ondernemer die niets wil hebben van de opening op zondag, omdat hij toch 1 dag in de week zich niet verantwoordelijk hoeft te voelen voor het draaien van de winkel.
    Er is meer dan een bepaald belang van de burger, zoals ik al zei. Moet alles wijken voor het gemak van burgers?
    Dat geloof ik dus niet. Als overheid heb je een regulerende taak, zeker als belangen tegengesteld zijn.

  33. @John, ik snap je afweging. Het is inderdaad zo, dat de maatschappij steeds meer begint te gaan naar slikken of stikken. En dat is inderdaad voor de ondernemer die het aangaat (de beweegreden maakt mij niets uit) vervelend.
    Want ik denk dat de consument niet meer gaat kopen, maar dat, de boodschappen, die door sommigen gehaast gekocht worden op een door de weekse dag, nu ook op zondag gekocht gaan worden.

  34. @Pieters

    Hajo de meerderheid daar draait toch alles om in deze wereld

    Wel eens gehoord van de spreuk “Je moet de meerderheid in het kwaad niet volgen?”

  35. Democratie is iets moois, maar niet altijd is het houdbaar.
    Kijk eens naar Egypte: Morsi zegt om de zaak te sussen: “wij zijn een democratisch land, wat de meerderheid wil gaat gebeuren.”
    Als de meerderheid de islamitische sharia wil invoeren, is het geen democratie meer.
    Paradoxaal niet?

  36. Eens Hajo: “democratie” is niet hezelfde als de “dictatuur van de meerderheid”. Essentieel is bescherming van de belangen van de minderheid. Dat wil nog weleens vergeten worden.

  37. Is de minderheid in het goed er wel Hajo? Ik weet ook dat het daar niet over ging, maar je begon zelf over die spreuk. En of er nu 2 of 8 supermarkten op zondag open zijn, het zal me een………..:)

  38. Assie, je draait het om. Hajo heeft niet gezegd dat wat een meerderheid wil altijd “kwaad” is, maar wees er wel op dat wat een meerderheid wil niet automatisch “goed” is. Dus volg niet een meerderheid ómdat het een meerderheid is, maar maak je keuzes vanuit je eigen normen en waarden. Dat is in mijn ogen wat er wordt bedoeld.

  39. Ik draai niks om Dame. Hij kwam met de spreuk dat je de meerderheid in het kwaad niet moet volgen en ik vroeg hem of we de minderheid in het kwaad wel moeten volgen. Wees er wel op dat wat een minderheid wil niet automatisch “goed” is. Dus volg niet een minderheid ómdat het een minderheid is, maar maak je keuzes vanuit je eigen normen en waarden.

  40. Doet me denken aan het fragment uit de film “Live of Brian” waarin hij het volk toespreekt dat ze niemand moeten volgen, maar hun eigen weg moeten gaan. “You are all different!” wat door iedereen in koor beaamd wordt, een persoon uitgezonderd.
    You are all individuals!
    Een humoristisch voorbeeld dat een meerderheid het niet altijd begrijpt.

Reacties zijn gesloten.