Zwolle – Mede in het kader van de opening van de Hanzelijn organiseerde de Stichting Levende Stadsgeschiedenis Zwolle op zaterdag 8 december 2012 een open dag voor de lokale historie. Niet geheel toevallig samenvallend met de opening van de Hanzelijn werd de nieuwste aanwinst; een maquette van de Vesting- en Hanzestad Zwolle rond 1630 gepresenteerd.
De trotse maker van de maquette, Henri Rump legde aan het in de Praubstraat verzamelde publiek uit hoe en waarom hij aan deze gigantische klus begonnen was.
Belangrijke bronnen waren voor hem de bekende stadsplattegronden van Blaeu, Braun en Hogenberg maar o.a. ook naar de tekeningen van Gerard ter Borch en Han Prins. De Heer Rump heeft zeer veel aandacht besteed aan het detail, bijvoorbeeld de praktisch geheel verdwenen vestingwerken zoals bastions, poorten, voor-poorten, torens, muren en andere vernuftige verdedigingselementen op zeer kleine schaal. Ook zijn alle bekende maar ook verdwenen kerken, kloosters en kapellen op de maquette terug te vinden.
De waterlopen en rivieren die de ontstaansgeschiedenis en de vorm van de stad zo beïnvloed hebben zijn ook nauwkeurig op de maquette aangegeven.
Namens de Stichting Levende Stadsgeschiedenis Zwolle nam het nieuwste bestuurslid van de Stichting, Dhr Janco Cnossen de maquette in ontvangst. Als voormalig wethouder monumentenzorg was dhr. Cnossen zeer te spreken over de geweldige detaillering en de historische juistheid in combinatie met de vakkundige afwerking.
Hij stelde vast dat er tegenwoordig met digitale middelen virtueel zeer veel verdwenen objecten natuurgetrouw in beeld te brengen zijn maar dat een echte maquette die in vogelvlucht de gehele middeleeuwse stadvorm in beeld brengt toch wel meer tot de verbeelding spreekt.
Hij dankte Dhr. Rump voor het beschikbaar stellen van de maquette en het vertrouwen wat de maker hiermee in de Stichting stelt.
In een snel veranderend Zwols stadsbeeld mag een maquette van deze kwaliteit zeer instructief en leerzaam genoemd worden. Voor de Stichting Levende Stadsgeschiedenis Zwolle mag de maquette gerust een bijzondere aanwinst worden genoemd. Met een stevige handdruk werd de bruikleenovereenkomst bezegeld en kon de maquette worden getoond. Van de open dag voor belangstellenden van de Stichting Levende Stadsgeschiedenis Zwolle en het Zwolse St. Michaelsgilde maakten die dag velen gebruik om de nieuwe aanwinst persoonlijk te komen bekijken.