Zwolle – Groepen vrijwilligers steken op 15 en 16 maart 2013 de handen uit de mouwen tijdens NLdoet, de grootste vrijwilligersactie van het land. Maatschappelijke organisaties, zoals sportverenigingen, goede doelen of stichtingen, kunnen nu hun klussen aanbieden.
Kan het clubhuis van de tennisvereniging een verfbeurt gebruiken? Willen de bewoners van het woonzorgcentrum een dagje op pad? Moeten de bomen rond het pand van de muziekschool worden gesnoeid? NLdoet is dé gelegenheid om deze klussen aan te pakken, want op deze dagen stellen groepen vrijwilligers hun hulp beschikbaar. Organisaties kunnen hun klus kenbaar maken via http://www.nldoet.nl/. Aanbieders kunnen met vragen over bijvoorbeeld het formuleren van hun klus terecht bij Vrijwilligerscentrale Zwolle (VCZ). VCZ heeft de taak van intermediair voor NLdoet in Zwolle. Ook geeft VCZ advies en tips over het vinden en binden van nieuwe vrijwilligers.
Via VCZ is het ook mogelijk om je aan te melden als particuliere klusaanbieder. Mantelzorgers, chronisch zieken of mensen die vanwege andere situaties hulp kunnen gebruiken, kunnen via VCZ een klus aanmelden voor NLdoet.
Klus zoeken
Wie de handen uit de mouwen wil steken en dus een klus zoekt, kan ook terecht op www.nldoet.nl. Groepen vrijwilligers kunnen worden samengesteld door bedrijven, gezinnen, maatschappelijk stagiairs, studenten, vrienden, buren et cetera. Mocht een groep niet helemaal vinden wat ‘ie zoekt, dan kijkt VCZ graag mee.
NLdoet
Vrijwilligers zijn het kloppend hart van vele sociale initiatieven. Het Oranje Fonds laat daarom met NLdoet zien hoe belangrijk actieve burgers voor de samenleving zijn en hoe leuk vrijwilligerswerk is. Daarnaast draagt de actie bij aan een goed imago van het vrijwilligerswerk.
Dit vervangt arbeidskrachten en dat gaat mij te ver.
Eerst allemaal in de bijstand en dan vrijwilliger worden?
Hoe sloop je de samenleving…
Laat NLdoet maar bij het ministerie van sociale zaken aankloppen om deze klussen te laten doen door mensen die in de bijstand of langdurig werkloos zijn op te knappen .En daarvoor de bonussen die in het verleden de hoge heren hebben opgeslokt terug laten betalen .Zo komt er geld in de pot en hebben de werklozen werk.Bijstandtrekker natuurlijk wel verplichten dit te doen anders de uitkering intrekken en stopzetten.
@ Pieters: Een nogal botte opmerking over bijstandtrekkers. Je schildert ze af als mensen die te beroerd zijn om wat te doen. Wat te denken van een 50-jarige alleenstaande vrouw die haar baan is kwijt geraakt en na 134 sollicitaties nog steeds geen werk heeft? Heeft die een andere keus dan de bijstand? Als jij een baan voor haar hebt begint ze morgen!
@ pieters & hans v
lekker kortzichtig voor een zwollenaar..
…of wereldburger.
Ik vraag me af of dat kortzichtig is. Hoewel ik best begrijp dat mensen in de bijstand hun mouwen willen opstropen en dat dit wenselijk is, is het wel een oplossing die op termijn bepaalde takken van de arbeidsmarkt om zeep kan helpen. Dat lijkt me nu niet bepaald een voordeel in deze tijd. Uiteindelijk komt het er in sommige gevallen op neer dat a. arbeidskrachten niet betaald kunnen worden en daarom in de bijstand belanden. Om ze b. vrijwillig of met behoud van uitkering dezelfde klus te laten doen, als waarvoor ze eerst fatsoenlijk betaald kregen. Ik denk dat het goed is, dat er in dergelijke projecten goed gekeken wordt dat dit er niet het uiteindelijke gevolg van zal zijn. Als ik kijk naar de werkzaamheden die er worden aangeboden, dan denk ik dat dit wel het geval is. Met bijvoorbeeld bewoners aan de wandel, daarvoor is de awbz en daarin wordt genoeg bezuinigd op personeel. Is dat niet het geval, dan is het een symphatiek idee natuurlijk. Hoveniers hebben het ook moeilijk genoeg heden ten dage. Het vrijwillig doen van hun schaarse klussen, bezorgt de samenleving weer een extra bijstandsuitkering voor een hovenier. Met alle gevolgen van dien.