Landstede: ‘Veel kans op arbeidsmarkt als beveiliger’

Zwolle – Wie zich laat (om)scholen tot Beveiliger niveau 2, heeft veel mogelijkheden op de arbeidsmarkt. ‘Het beroep is in opmars’, zegt Robert Aalders, eigenaar van een beveiligingsbedrijf en instructeur bij Landstede. ‘Steeds meer bedrijven nemen eigen beveiligingsmedewerkers in dienst. Daarnaast willen politie en het Openbaar Ministerie in de toekomst veel meer gaan samenwerken.’ Bij Landstede in Zwolle start op 8 januari weer de volwassenenopleiding Beveiliger niveau 2. Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar.

Het beroep van beveiliger zit in de lift. Het beeld van de gepensioneerde, knikkebollende grijsaard die wegdut achter een aantal televisieschermpjes is allang achterhaald. De moderne beveiliger is enthousiast, mondig en staat zijn mannetje. ‘De laatste tien jaar is de beveiligingsbranche steeds professioneler geworden’, zegt Robert. ‘Dat moet ook, want steeds meer bedrijven en organisaties doen een beroep op particuliere beveiligingsbedrijven, ook de politie en de overheid. Daarom moeten beveiligers goed opgeleid zijn.’ In de gemeente Laren werken private beveiligers bijvoorbeeld nauw samen met de politie en staan in rechtstreeks contact met de politiemeldkamer. Om tegenwoordig adequaat als beveiliger te kunnen optreden, moet je kennis van zaken hebben. Landstede biedt de opleiding Beveiliger Niveau 2. ‘Wij leren de mensen welke rechten en plichten je hebt als burger, want als beveiliger ben je burger’, legt Robert uit. ‘De kennis van de wet en van de taken en verantwoordelijkheden die je hebt, bepaalt mede de professionaliteit van de beveiliger. Je moet weten hoe je met bepaalde meldingen omgaat en wat je moet doen bij een alarm bijvoorbeeld.’

De beveiliger houdt preventief toezicht op de veiligheid, treedt repressief op en voert dienstverlenende werkzaamheden uit. Iedereen die gemotiveerd is, graag met mensen omgaat en zich in een ander kan inleven, kan in principe beveiliger worden volgens Robert. ‘Je hoeft geen kleerkast van een mens te zijn, als je maar mondig bent. Voor de rest leer je bij ons alles wat je nodig hebt. En hoe meer kennis, hoe meer zelfvertrouwen en hoe beter de cursist het als professionele beveiliger gaat doen in de toekomst.’ Er is geen specifieke vooropleiding nodig. ‘Maar deelnemers moeten wel kunnen en willen leren, zoals bij elke andere opleiding.’ In een intakegesprek wordt van beide kanten bekeken of de opleiding geschikt is. Deelnemers krijgen verschillende vakken, zoals beveiliging van gebouwen en wetskennis, maar ook communicatie is een belangrijk onderdeel. Daarnaast moet de deelnemer een aantal uren praktijkervaring opdoen. De opleiding wordt afgerond met een SVPB-examen doen (Stichting Vakexamens voor de Particuliere Beveiligingsorganisaties).

Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar voor de cursus die start op 8 januari 2013. De cursus vindt wekelijks plaats op de dinsdagavond en omvat 18 lessen. Voor aanmelding en meer informatie:www.landstede.nl of mail naar toadokterspad@landstede.nl.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

2 gedachten over “Landstede: ‘Veel kans op arbeidsmarkt als beveiliger’”

Reacties zijn gesloten.