Zwolle – Leerlingen van groep 5 en 6 van basisschool De Campherbeek en basisschool De Duyvencamp hielden vrijdagmorgen een herdenkingsplechtigheid bij het oorlogsmonument aan de Eikenlaan. Leerlingen en nabestaanden legden bloemen bij het monument. Wethouder Filip van As legde namens de gemeente Zwolle een bloemstuk.
Scoutinggroep Jan Lijding uit Berkum verleent jaarlijks medewerking aan de plechtigheid. Na de herdenking werd er op school nagepraat. Alle oorlogsmonumenten in Zwolle zijn geadopteerd door basisscholen. De meeste scholen organiseren jaarlijks een herdenkingsplechtigheid bij ´hun’ monument. Het monument aan de Eikenlaan in Berkum is geadopteerd door basisscholen De Campherbeek en De Duyvencamp. Medio 2004 werd de adoptie van het monument overgenomen van zorgcentrum Berkumstede (voorheen De Wissel). De leerlingen leven bewust naar de herdenking toe. Via projecten leren ze waarom herdenken zo belangrijk is. Vrijdag werd in de hal van basisschool De Campherbeek gesproken over de herdenking en de gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog. De heren Wil Cornelissen en Leo Schotman waren hierbij aanwezig als gastsprekers en vertelden over de oorlog.
Via Lees verder meer nieuws en foto’s….
Er heeft zich in de loop der jaren een groepje gastsprekers gevormd dat op uitnodiging van de basisscholen vertelt over de oorlog. Daarbij staat de kinderlijke beleving centraal. Sommigen vertellen over het marcheren van soldaten, vriendjes die verdwijnen, het verzet, de verspreiding van illegale kranten, de hongersnood of de bevrijding. Anderen vertellen over de oorlog in het voormalig Nederlands-Indië en Nieuw Guinea, een onderdeel van de oorlog dat lang onderbelicht is gebleven.
Geschiedenis
Het monument aan de Eikenlaan werd op 11 januari 1995 onthuld ter nagedachtenis aan de bemanning van de neergestorte bommenwerper B-17 ‘Flying Fortress’ van de 388e Bomb Group van de Amerikaanse luchtmacht. Het vliegtuig kwam terug van een bombardement op de plaats Brunswijk in Duitsland. Door motorstoring bleef het achter op de formatie en werd uiteindelijk door de Duitsers neergehaald. Met uiterste krachtsinspanning heeft de piloot kunnen voorkomen dat het toestel neerstortte op het centrum van Zwolle. Bij de crash kwamen 5 van de 10 bemanningsleden om het leven.
Het monument bestaat uit een combinatie van marmer en natuursteen. Het initiatief voor de oprichting van dit monument komt van de inmiddels overleden heer Anton Borgman. Sinds de oprichting wordt jaarlijks op 11 januari stilgestaan bij de slachtoffers.
Mooie traditie.
Nooit vergeten !
en “nie wieder”!