Stedelijk museum toont Nieuwe aanwinsten

Zwolle – Recent heeft het Stedelijk Museum Zwolle een aantal interessante werken verworven via schenkingen, onderhandelingen en bruiklenen. Deze recente aanwinsten worden van 25 januari tot eind mei 2013 in het museum getoond. Drie schilderijen van Gerard ter Borch zijn voor langere tijd in bruikleen ontvangen van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

g._ter_borch.jpg
Muzikaal gezelschap van Gerard ter Borch (1617-1681)

Gerard ter Borch (1617-1681) is één van Zwolle’s succesvolste schilders. Zijn werken hangen wereldwijd in vooraanstaande musea. Gerard ter Borch groeide op in Zwolle in een artistiek gezin. Zijn eerste schilderlessen kreeg hij van zijn vader Gerard ter Borch de oudere. Nadat zijn vader hem niet veel meer kon leren kreeg hij les in Haarlem en Londen. In Haarlem leerde hij genrestukken schilderen, deze scenes uit het dagelijks leven waren in de zeventiende eeuw nieuw en populair. Hij schilderde onder andere soldatenscènes en later ook elegante gezelschappen. Zijn halfzus Gesina, die zelf ook tekende, stond daarbij regelmatig model. In zijn genrestukken toont hij zijn talent door zijn uitzonderlijke stofuitdrukking. Naast genrestukken schilderde hij veel portretten. In Amsterdam kreeg hij veel portretopdrachten.

Van één van zijn opdrachtgevers kreeg hij in 1646 de kans om mee te gaan naar de vredesonderhandelingen in Münster. Ter Borch maakte verschillende reizen binnen Europa en werkte o.m. in Spanje, Italië de Zuidelijke Nederlanden en Frankrijk. Na zijn huwelijk in 1654 vestigde hij zich in Deventer, waar hij ook overleed. Ter Borch werd in de Grote Kerk in Zwolle begraven. Het museum heeft twee muzikale gezelschappen in bruikleen ontvangen.

Het derde werk is een portret van een onbekende man, vermoedelijk Cosimo III de Medici (1642-1723), telg uit een oud bankiersgeslacht en groothertog van Toscane. Het museum had al twee andere werken van Ter Borch in bruikleen, een soldatenscène en een portret. In de presentatie zijn ook andere werken te zien die het museum in 2011 en 2012 geschonken heeft gekregen, die zeer de moeite waard zijn. Zo is er het grote schilderij Untitled 3 van Bart Domburg (1957). Dit is een van de eerste van zijn façades, schilderijen met gevels met vensters zonder dat het hele gebouw in beeld is gebracht. Op deze manier bepalen het ritme van de ramen, de steenkleur en de spiegeling van het glas de sfeer in het werk. De schenking van dit werk was zelfs aanleiding om het verwervingsbeleid te verbreden, waardoor nu ook hedendaagse kunst met een Zwols accent door het museum wordt verzameld zoals Moi van Les Deux Garçons. Moi is specifiek gemaakt voor een Barokke kast uit de collectie van het Stedelijk Museum en is te zien in de tentoonstelling Pronken (tot 5 mei 2013).

Heel anders dan de sobere gevel uit het schilderij van Domburg is het zonnige stadsgezicht van Evert Bomhof (1886-1949). Dit Gezicht op de Grote Markt in Zwolle is een mooie aanvulling op de tekeningen en schilderijen die het museum al in zijn bezit had. Naast de genoemde werken is nog een aantal interessante aanwinsten te zien. Vanaf 25 januari tot eind mei 2013 is deze afwisselende presentatie van aanwinsten in het museum te zien. Met deze aanvullingen op de collectie kan het Stedelijk Museum Zwolle ook in de toekomst weer verrassende presentaties maken.

Tentoonstelling: Nieuwe aanwinsten
Periode: 25 januari tot eind mei 2013

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

2 gedachten over “Stedelijk museum toont Nieuwe aanwinsten”

  1. De verfijnde penseelstreken van Gerard ter Borch zijn een ware lust voor het oog.
    Zo nu en dan gaat (een deel) van de kunstcollectie van Château Rousseau in bruikleen naar diverse musea in de wereld.
    Ter compensatie stellen de musea dan hun eigen kunstobjecten aan mij ter beschikking, waardoor het interieur altijd weer een verfrissende en verrassende aanblik krijgt.

Reacties zijn gesloten.