Zwolle – Vrijdagmiddag werd bij de bouw van de energieneutrale woning van de familie Noordman aan de Zalkerdijk 49 door wethouder Erik Dannenberg de eerste steen gelegd. Ook werd het publieksbord over de geschiedenis en het herstel van de Kieftenkolk onthuld. Een aantal jaren geleden heeft de familie een verwaarloosd stuk grond aan de Zalkerdijk gekocht. Dit was vroeger een kolk, maar is jaren als stortplek gebruikt. Het idee was toen om het plekje weer in ere te herstellen en er eventueel een enerieneutraal huis naast te bouwen.
Het eerste deel van het plan is inmiddels werkelijkheid geworden en ook de bouwplannen zijn al in een vergevorderd stadium. Wethouder Dannenberg hield bij de bijeenkomst een korte toespraak. Daarbij waren ook de aannemer (Nijhuis Bouw) en architect (Maas Architecten) aanwezig. Zij vertelden het een en ander over de bijzondere woning. Vervolgens legde de wethouder de eerste steen en onthulde het publieksbord bij de kolk. Daarna was er een feestelijke toast. De woning wordt onder andere voorzien van een warmtepomp en zonnepannelen. Ook krijgt het huis een mos sedum dakbedekking, wat een hoge isolerende werking heeft. De kelde van het huis gaat gebruikt worden als technische ruimte. Deze ruimte is nodig voor de apparatuur die het huis energie neutraal maakt.
Zwolle maakt werk van duurzaamheid! We hebben immers een stad over te dragen aan volgende generaties, een stad waar we zuinig op moeten zijn. In Zwolle werken we samen aan de toekomst: met instellingen, bedrijven en burgers.
Nu zijn er in de stad ook mooie voorbeelden van particulieren die zelf een duurzaam initiatief ontwikkelen. Een van deze mensen is Frans Noordman, medewerker wijkzaken bij de gemeente Zwolle en woonachtig aan de Zalkerdijk. Hier heeft hij een kolk in oude glorie hersteld en op een stukje land laat hij een energieneutrale woning bouwen.
De kolk, die ooit ontstond als gevolg van een doorbraak van de Zuiderzeedijk, was door de jaren heen dichtgeslibd. Een klompenfabriek gebruikte het watertje als stortplaats voor houtafval. Bovendien was het gebied er omheen zwaar verwaarloosd, kortom een onaantrekkelijk gebied.
Dankzij de inspanningen van Frans is deze historische plek inmiddels in ere hersteld. Dit gebeurde op zeer duurzame wijze in samenwerking met Velthuis milieu en bouwmanagement en van der Lelij, adviesbureau. Het houtafval uit het water is gebruikt als grondstof voor biomassa. Het gebied is toegankelijk voor fietsers en voetgangers, die nu ook van dit bijzondere stukje natuur kunnen genieten.
Vlakbij de kolk komt nog een duurzaam project. Frans laat hier namelijk een energieneutrale woning bouwen. Adviseur en installateur Paul van Vilsteren en Maas architecten passen hier duurzame materialen en methodieken toe.
Het doel is om voor de woning gebruik te maken van duurzame bronnen zoals zon, wind en bodemwater. Ook wordt in de woning warmte hergebruikt. Een methode hiervoor is bijvoorbeeld door het toe te voeren douchewater voor te verwarmen via een warmtewisselaar in het afvoerwater van de douche.
Waarom steekt Frans zoveel tijd en energie in de herstel van een kolk en de bouw van een duurzame woning? “Ik heb een enorme binding met de natuur en helemaal met dit gebied. Ik ben hier opgegroeid en woon al 26 jaar met mijn gezin in de woonboerderij tegenover de kolk, waarvan we nu afscheid moet nemen. Ook ben ik van mening dat we zo goed mogelijk moeten proberen de natuur voor de toekomst te behouden”.
Bron: zwolle.nl
Dus zo slecht hebben sommige mensen het niet in ons land dat ze zo,n woning kunnen bouwen .En toch maar klagen die gasten als er aan hun geld wordt gezeten .Laat deze mensen maar wat meer inleveren en niet de ouderen alles afpakken want iemand die dit kan laten bouwen kan ook wel meer betalen .
Waaruit blijkt dat de mensen die deze woning laten bouwen klagen? Hoezo pakken deze mensen de ouderen alles af???
Ik vind het een mooi initiatief van mensen die blijkbaar wat te besteden hebben met hart voor de natuur. Ze hadden er misschien ook een Ferrari van kunnen kopen of één keer een kop soep voor alle ouderen in Nederland, maar ik zou niet weten waarom een ander dat voor hun zou moeten bepalen.
@ Pieters: hoeveel zit jij boven de bijstandsnorm en waar geef jij het allemaal aan uit? Misschien hebben de mensen op dit log voor jou dan ook nog wat alternatieve ideeen;)
Heb vroeger wel in die kolk gezwommen. Heb het altijd een paradijsje gevonden. En ja, er dreef altijd hout in. Nostalgie.
De investeringen zijn met de almaar oplopende energieprijzen binnen enkele jaren terugverdiend.
Dit soort initiatieven zouden er meer uitgevoerd moeten worden.
Mochten er weer nieuwbouwwijken in Zwolle gebouwd gaan worden, dan zou men standaard op energieneutrale woningen moeten inzetten.
Ik denk dat jij de andere kolk bedoeld. Verder wens ik de familie noordman heeel veel sucses met de bouw van deze gave woning! Mooi initiatief.
Mmm, ik ben er al zo’n dertig jaar niet meer geweest, maar volgens mij is daar maar een kolk. Ik bedoel in ieder geval deze: https://maps.google.nl/maps/ms?msa=0&msid=215641803604568101200.0004d4372b606eab63ea3