Zwolle – Sinds enige dagen is het archeologisch team van de gemeente Zwolle bezig met het archeologisch onderzoek op het Kraanbolwerk, (Schaepmanlokatie). Stadsarcheoloog Michael Klomp heeft er voor gekozen om op de plek van de voormalige koffiebranderij van Algra het eerst de schop in de grond te steken. Allereerst omdat aangenomen mag worden dat dit de locatie is met de minst vervuilde grond. En tevens omdat bij bestudering van oude bouw-en bestektekeningen op die plek met enige zekerheid de aanwezigheid van belangrijke bouwresten en bewonerssporen verwacht mag worden.
Foto’s: B. Dijkink
De eerste paar werkdagen op de locatie bestonden vrijwel alleen uit het slopen en opruimen van moderne bouwresten en fundamenten van beton van de allerlaatste gebruikers van het Kraanbolwerk voordat de archeologisch belangrijke grondlaag bereikt kon worden. Dat is zwaar en tijdrovend werk maar een sterke graafmachine bewijst van onschatbare waarde te zijn bij deze sloopwerkzaamheden en het opruimen van grote en scherpe brokken beton. Doch Michael Klomp en z’n mensen zien het belang van veilig werken en dragen consequent een veiligheidshelm. Nu, een paar dagen verder kan Michael Klomp ons reeds met trots de blootgelegde omtrekken van een forse woningfundatie laten zien. Het gaat volgens hem om de verdwenen patricierswoning van Willem Tobias, die in de 18e eeuw als Stads schatbewaarder van Zwolle werkzaam was.
Michael heeft ondertussen de gemetselde poeren van de woning blootgelegd en ontdekte dat deze poeren op een vlonder van hout in het zand waren gebouwd. Zo hoopt hij nog veel meer aspecten van deze 18e eeuwse bouwmethodes boven de grond te kunnen halen. Hij hoopt met name op de aanwezigheid van een beerput die zoals gebruikelijk afvalresten van de oorspronkelijke bewoners zal prijsgeven Met de vondsten zoals huisraad, serviesgoed en voedselresten kun je zoveel meer over de toenmalige bewoners te weten komen en krijgt het project een veel meer persoonlijk karakter. Weblog Zwolle zal zeker binnenkort de locatie weer opnieuw bezoeken en houdt z’n bezoekers op de hoogte.
Altijd spannend of dergelijke archeologische werkzaamheden mooie vondsten opleveren en verborgen geschiedenis weer toonbaar maken.
@JJR, helemaal mee eens, maar zo’n spectaculaire vondst als het skelet “Harry” in 2010 zullen we niet zo snel meer meemaken denk ik.
Toch heeft de bodem van het Kraanbolwerk nog geheimen genoeg voor ons, zeker als het gaat om de vroege geschiedenis van Zwolle.
Nu nog de “schat” en Zwolle heeft zijn tekort weggewerkt ! ;D