Zwolle – Met de komst van de lente zullen de vrijwilligers van de Nederlandse Stichting ter Promotie van het Pierement hun activiteiten in de Zwolse binnenstad ook weer hervatten. De voorbije winter gebruikten ze om hun antieke draaiorgel op te poetsen en technisch klaar te stomen voor het nieuwe seizoen. In afwijking van vorig jaar, toen het draaiorgel telkens op donderdag de binnenstad opfleurde, zal het geliefde orgel nu telkens op zaterdag in het koopcentrum te beluisteren zijn.
Foto: Bert Dijkink
Van de zijde van de winkeliers kwam namelijk het verzoek vooral in het weekeinde extra sfeer en gezelligheid te brengen, wat de vrijwillige orgeldraaiers natuurlijk graag doen. “De echte orgeldraaiers hebben onvervalste humor en heuse spierballen. Ze duwen hun pierement behendig voort op een krakende houten wagen, draaien onvermoeibaar aan het reusachtige wiel en spelen nog die kartonnen boeken met gaatjes. Ze fluiten of zingen mee met de aria’s van toen en de hits van nu. Ze dragen sjofele petten en rammelen met hun glimmende koperen ‘mansbakkies’, keurig op de maat van de muziek” valt in de brochure van de Stichting te lezen. De immer vrolijke orgeldraaiers tonen inderdaad een redelijk uniek schouwspel.
Op nog slechts drie plaatsen elders in Nederland is tegenwoordig wekelijks een draaiorgel te vinden dat met de hand wordt gedraaid en met spierkracht wordt voortgeduwd. Het is dan ook niet verwonderlijk dat geregeld uit vele windstreken van Nederland liefhebbers naar de Diezestad toe reizen om de verrichtingen van de Zwolse orgelmannen te aanschouwen.
Hobbymatig
Het Zwolse draaiorgel wordt hobbymatig ingezet. Sfeer verhogen en de mensen vrolijk maken staan daarbij voor de vrijwilligers voorop! Met de bijdragen in de glimmende koperen ‘mansbakjes’ worden de stalling en het onderhoud van het draaiorgel betaald. Voorts worden er nieuwe muziekboeken gemaakt, als de inkomsten dat toelaten. Muziek Het basisrepertoire van het draaiorgel bestaat uit walsen, mars- en operettemuziek.
In Zwolle staat echter een gevarieerder aanbod op het programma. Van de filmmuziek van Yann Tiersen (Amelie), West Side Story en de songs en tophits van popgroep De Kast en WTF (Da Bob) tot de TV tunes van “Toen was geluk nog heel gewoon”, “Wie ben ik” en de tekenfilms van Looney Tunes. Voor de jeugdige luisteraars zijn er zelfs de tunes die ze kennen van de computer games, zoals die van Super Mario Bros. De allerkleinsten kunnen meezingen met liedjes als “Twee emmertjes water halen”, “In een Groen, groen Knollenland”, etc. Uiteraard is er een grote variëteit aan feest- en dansmuziek. Het draaiorgel is immers bij uitstek een instrument om een feest luister bij te zetten.
Ondanks het koude weer voor de tijd van het jaar beginnen de Zwolse orgelmannen dit lenteseizoen met een vrolijke wandelmedley “Kom mee naar buiten allemaal” (Dudeljo klinkt zijn lied..), het meest recent verkregen muziekboek. Historie Het Zwolse draaiorgel is een historisch waardevol orgel, dat in 1912 door de gebroeders Limonaire in Parijs is gebouwd. Het heeft als straatorgel dienst gedaan in de Amsterdamse Jordaan, maar ook in Rotterdam en Den Haag. Later belandde het orgel op de kermis en in de jaren ’50 was het ook geregeld te zien op de Zwolse kermis.
Het ‘Nationaal Fonds Draaiorgelbehoud’ ondersteunde in 2012 de hoogwaardige restauratie van het antieke pierement. Waardering Recent onderzoek van de Universiteit Twente heeft overigens verduidelijkt dat bezoekers van de binnenstad het op prijs stellen als er een draaiorgel speelt. Het wetenschappelijk onderzoek, dat veel aandacht kreeg in de media, heeft nu officieel aangetoond dat het winkelende publiek draaiorgelmuziek waardeert.
Beetje gezelligheid inderdaad. Goed initiatief!
:D:D:D leuk,
beetje oud hollands ”gezelligheid” 8)
super, alleen meen ik vorig jaar het pierelement gezien te hebben bij de diezerpoort thv loetje aan de kade bij het zebrapad, en vind dit een rare plek hiervoor, advies niet op rare plekken gaan staan.8)
En dan al die jonge lui met folders, gratis kranten, blikjes frisdrank uit het centrum. Misschien dat het dan nog wat wordt in het centrum. Gewoon ongestoord kunnen shoppen onder het genot van oud-hollandse muziek.
Een vrolijke noot in het straatbeeld met prettige orgelmensen, ik verheug me er nu al weer op!:)
Ik maar denken dat ik afgelopen jaar op zaterdag toch regelmatig een draaiorgel in de binnenstad hoorde.