Zwolle – Bij elk laagje dat afgegraven wordt is stadsarcheoloog Michael Klomp nieuwsgierig wat er te zien zal zijn. Hij ervaart de opgraving op het Schaepmanterrein (Kraanbolwerk) als het lezen van een spannend boek waarvan de inhoud steeds spannender wordt en nu het einde nog niet duidelijk is.
Wat volgens Klomp bij deze afgraving zeer bijzonder is, is dat de funderingen onder voormalige fabriekpanden bijna geheel intact zijn. Het heeft het slaan van heipalen voor latere fabriekshallen overleefd. Versneden poeren vormen de fundering voor waar eens houten pilaren met staanders een dakconstructie voor een houthandel hebben gedragen. Destijds, vanaf ongeveer 1850, waren die loodsen aan beide zijden open, zodat de hal met opgeslagen hout doorlucht werd. Er is ook een vermoeden dat een fundament van een ‘blauwverver’ blootgelegd is. De persoon verfde lakens blauw. Ook bijzonder is een houten gotenstelsel. Een vrijwel intact gebleven systeem voerde waarschijnlijk afvalstoffen naar een vierkante zinken bak. Vandaar werd het naar de stadsgracht geloosd. Weblog Zwolle volgt de opgravingen ook de komende tijd op de voet.
Via Lees verder meer foto’s…
Wouw wat interessant…
Eens! Leuk om te volgen.
Mooooiiiii!!!!
Wil er wel meer van weten. Is het ook mogelijk om een presentatie/uitleg voor leken te houden?
Ik ben wel voor een WLZ-meeting met de sympathieke Klomp.
Nog een aanmelding. Machtig interessant. Mijn interesse is aangewakkerd door de site van Egbert Dikken die ik recent heb zitten lezen over de archeologische vondsten in Zwolse beerputten. Ben benieuwd wat er hier uit de grond komt.
Hah… Alles wat goed is komt altijd weer terug!:D
Je bedoelt de rotzooi die ze vroeger weggooiden en die wij nu interessante vondsten vinden, Bernard?;)
Ja zo iets;)
Zwolse beerputten Dame? Nu niet meteen de politiek er bij betrekken h?!
@Tsja, in beerputten zijn er naast stinkend materiaal ook onverwachte bijzondere vondsten te vinden. Je moet er wel in willen roeren en je niet alleen fixeren op het smerige…;)
Ook nog even een leuke link meegeven http://www.oudekerstversiering.nl/history/zad/bibliotheek.htm