Boreas krijgt drijvend clubgebouw bij binnenstad

Foto van auteur

Zwolle – De Zwolse Studenten Roeivereniging Boreas gaat een drijvend verenigingsgebouw realiseren op het Zwarte Water, vlakbij de Zwolse binnenstad. Op de kade van de nu nog lege plek hebben wethouder Piek en de roeiers het huurcontract voor de locatie getekend. De studentroeiers verzorgen zelf de nieuwbouw van het verenigingsgebouw en de inrichting van het terrein langs het Zwarte Water. 

 

boreas.jpeg

Vlnr. Stephan Nienhuis, Gerda Abma (respectievelijk voorzitter en secretaris van stichting Aerides, in opdr. ZSR Boreas) en wethouder Piek zetten hun handtekening…

 

Met het toepasselijke geluid van graafmachines op de achtergrond zetten wethouder Gerrit Piek, portefeuillehouder van o.a. ruimtelijke ordening en sport, en bestuursleden van nieuwbouwstichting Aerides hun handtekening onder het huurcontract. In de toespraak van de voorzitter werd onder andere het verblijf bij de ZRZV aangehaald, de Zwolsche Roei en Zeilvereniging heeft lange tijd onderdak geboden aan de studentroeiers en was altijd ‘veilige steiger vanwaar de eerste slagen gemaakt zijn’.

Het huurcontract is een flinke stap vooruit voor de vereniging die het nieuwe onderkomen eind dit jaar hoopt betrekken. Wethouder Piek vergeleek deze stap heel toepasselijk met de tijd van het jaar. “Net als de lente, het is er. De zon moet alleen nog even doorbreken.” Nu de plek er is, hoopt Boreas zo snel mogelijk met de opbouw te kunnen beginnen, de eerste stap wordt het aanmeren van de pontons. Door een constructie op drijvers zal het hele gebouw op de gracht drijven. De pontons die de opbouw zullen dragen kocht Boreas eerder al en zijn afkomstig van de voormalig drijvende studentenhuisvesting die was afgemeerd bij de brug tussen de wijken Holtenbroek en Stadshagen. 

 

Aan het moment van tekenen ging  jarenlange voorbereiding vooraf. Samen met gemeente Zwolle deed de roeivereniging een locatieonderzoek. Beide partijen zijn het er over eens dat de locatie aan de Katerdijk veruit het meest geschikt is. Wethouder Gerrit Piek:  “Zwolle is een waterrijke stad, en als gemeente willen we meer doen met de mogelijkheden die al dat water biedt. Een drijvend clubhuis voor Boreas past daar uitstekend in. Dit is een prominente plek pal naast onze historische binnenstad. Bovendien komt aan de overkant, aan de Burgemeester Roelenweg, studentenhuisvesting. Boreas zorgt voor levendigheid, en straalt hier letterlijk uit dat Zwolle meer en meer een sport- en studentenstad wordt.”

 

ZSR Boreas is een relatief jonge vereniging, de afgelopen jaren zijn de studenten gehuisvest geweest in het gebouw van de ZRZV, maar willen graag op eigen benen. De roeiers proberen zo veel mogelijk zelf te doen. Onder de leden en oud-leden is een hoop bruikbare kennis. Een kleine commissie is nu bezig met de tekeningen voor het gebouw. Een andere ploeg houdt zich bezig met de organisatie van ledenacties voor sponsorgelden. 

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

11 gedachten over “Boreas krijgt drijvend clubgebouw bij binnenstad”

 1. Dit is natuurlijk een prachtig initiatief. Mooie locatie die gaat zorgen voor veel “beweging” op het water rond de binnenstad waardoor het een levendig aanblik wordt. In 1 woord: TOP!!

 2. In het kader van het zeker niet onbelangrijke fenomeen “gezelligheid” is het totaal onbelangrijk. Maar in het kader van de sportieve competitiestrijd in dezelfde stad….ja, vind ik het wel belangrijk.
  Net als bij amateurvoetbalclubs, zeg maar.

 3. Zwollenaarisback en dick,

  Met de club aan het zwarte water, ga ik er van uit dat jullie de ZRZV bedoelen. Hier is daadwerkelijk een verschil, maar ook een groot verschil.

  De ZSR Boreas is 9 jaar (en een aantal dagen geleden) opgericht vanuit de ZRZV. De ZRZV is de Zwolsche roei en zeil vereniging. Deze opent haar deuren voor iedereen die graag wilt roeien en/of zeilen.

  De ZSR staat voor Zwolsche studenten roeivereniging. Dit is dus een studentenvereniging welke, naast alleen maar bier drinken met elkaar, zich ook bezighoudt met de grootste sport onder de studentenwereld.

  Hierdoor hebben deze twee ‘clubs’ een hele andere identiteit. Tot nu toe en in de komende tijd vindt Boreas haar boten dan ook bij de ZRZV. In de ZRZV loods wordt een deel gehuurd, om plaats te maken voor Boreas. Natuurlijk wilt Boreas haar eigen identiteit veel meer laten gelden en vandaar deze nieuwbouw. Ook wordt hiermee de groeimogelijkheid van Boreas gestimuleerd. En daarnaast is er natuurlijk niks mooiers dan roeien door de grachten.

  “Op een normale zonnige dag in deze warme zomer, lig ik lekker in een parkje aan het water in de binnenstad van het mooie Zwolle. Wij zitten met een aantal mensen, net zoals alle voorgaande jaren. Maar toch is er iets heel anders aan de gang vandaag. Toen wij een half uur in het park zaten, zagen wij namelijk opeens een roeiboot langs varen. Dit heb ik wel eens eerder gezien. Maar dat er na een kwartier en tien minuten daarna weer boten langs kwamen, dat was volledig nieuw voor mij. Het was erg gaaf om te zien wat de verschillen tussen de boten waren, hoe ze op techniek trainde en hoeveel plezier er gemaakt werd in de boot! (Misschien ga ik het ook wel eens proberen?)”

 4. @mick;

  De ZRZV is de Zwolsche roei en zeil vereniging. Deze opent haar deuren voor iedereen die graag wilt roeien en/of zeilen.

  Niet echt is mijn ervaring. Het hekwerk is hermetisch gesloten. Je kan er niet eens bij komen om eens te kijken, te informeren etc. Hoezo gastvrij?

  Jaren geleden (met dat oude clubhuis) nog een jaartje lid geweest. Meest ongastvrije club die ik ooit heb meegemaakt, de postitieve individuele uitzonderingen daargelaten. Ik was geen student, familie of kennis van iemand daar, nou dan kom je er niet tussen bij die elitaire club. En ik praat niet eens plat… Na een jaar proberen contact te krijgen mijn lidmaatschap maar opgezegd.
  Nu tennis ik bij de buren, een wereld van verschil. Gelukkig maar.

 5. @ mick; bedankt voor je duidelijke antwoord. Geloof ook dat dit

  Toen wij een half uur in het park zaten, zagen wij namelijk opeens een roeiboot langs varen. Dit heb ik wel eens eerder gezien. Maar dat er na een kwartier en tien minuten daarna weer boten langs kwamen, dat was volledig nieuw voor mij. Het was erg gaaf om te zien wat de verschillen tussen de boten waren, hoe ze op techniek trainde en hoeveel plezier er gemaakt werd in de boot! (Misschien ga ik het ook wel eens proberen?)”

  de gracht alleen maar kleurrijker maakt.

 6. Het wordt steeds drukker met allerlei soorten al of niet met de hand voortbewogen drijvende voorwerpen, zoals klompen, zeilplanken, waterfietsen, BBQ-bootjes, moterbootjes, sloepen, door halve motorfietsen voortbewogen vlotten, (party) rondvaartboten en ga zo maar door. Niet zelden zijn drijvende staketsels voorzien van luide housemuziek producerende geluidsinstallaties. En daar moeten ook nog roeiboten van de roeiclub doorheen zien te laveren. Zelfs de stadsgracht ontkomt blijkbaar niet meer aan de pretparkisering van de binnenstad en of we daar nou zo blij moeten zijn?

 7. @Jaques,
  Er zullen uiteraard iets vaker roeiboten door de gracht komen nu, echter, de gracht is niet heel geschikt voor roeiboten. Als je ’n lekker stukje wil roeien, ga je niet de grachten in. Een rondje gracht is leuk om af en toe te doen, maar ik denk dat het meeste roeien gewoon op het Zwarte Water zal blijven.

Reacties zijn gesloten.