Educatieve video over ‘groepsfietsen’

Foto van auteur

Zwolle – Wethouder van Verkeer, René de Heer, reikt op donderdag 11 april het eerste exemplaar van de educatieve video over ‘groepsfietsen’ uit aan basisschool de Wendakker in Stadshagen. De video bereidt leerlingen voor op het groepsfietsen tijdens het praktisch verkeersexamen in mei. In de film komen de gevaren en do’s en don’ts met betrekking tot het fietsen in groepen aan de orde.

 

08-05-2012_verkeersles_kinderen_krullevaer_3_.jpg

 

In 2012 was Zwolle de eerste gemeente waar tijdens het praktisch verkeersexamen een gedeelte van het parcours werd afgelegd in een groep in plaats van individueel. Dit omdat leerlingen zich in de praktijk ook vaak in groepen in het verkeer begeven. Dat brengt specifieke risico’s met zich mee. De video over groepsfietsen leert de leerlingen hoe zij zich in een groep op een verkeersveilige manier kunnen gedragen. Bijvoorbeeld door voldoende afstand te houden, niet met teveel naast elkaar te fietsen en niet met zijn allen door een op rood springend verkeerslicht te rijden. De video trekt een vergelijking tussen kuddedieren, die blind de rest volgen, en kinderen die goed voor zichzelf opletten.

Verkeerseducatie

Kinderen zijn een kwetsbare groep in het verkeer. Daarom is het belangrijk dat zij van jongs af aan leren hoe ze zich veilig in het verkeer kunnen gedragen. Dit leren ze van hun ouders thuis, maar ook op scholen tijdens de verkeerslessen. De kennis en het kunnen van de leerlingen worden getoetst tijdens het theoretisch- en praktisch verkeersexamen.

 

Productie

De video ‘groepsfietsen’ is geproduceerd in opdracht van Veilig Verkeer Nederland afdeling Zwolle in samenwerking met Tref-Ik verkeersadvies en de gemeente Zwolle. De video wordt aangeboden aan alle 31 scholen in Zwolle die deelnemen aan het praktisch verkeersexamen.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

1 gedachte over “Educatieve video over ‘groepsfietsen’”

 1. Vroeger heel wat fietstochten meegemaakt op de basisschool. Levensgevaarlijk als ik het zo bekijk:

  * geen gele hesjes met een nummer;
  * geen video “hoe kuddegedrag voorkomen”;
  * geen does en doonts met betrekking tot groepsfietsen.

  Ik mis nog:

  * ieder kind een helm;
  * een wit zwaailicht voor op de fiets;
  * knie- en elleboog beschermers;
  * een bidon met ranja voor extra energie onderweg.

  En omdat het zo sneu is dat kinderen moeten fietsen:

  * een elektrische fiets.

Reacties zijn gesloten.