Molendag Zwolle

Zwolle – Bij Oliemolen De Passiebloem in Zwolle vond zaterdag de Nationale Molendag plaats. Bezoekers konden er op de foto in ouderwetse kledij en er was koffie, thee en limonade voor iedereen. Voor voor de kinderen waren er leuke kleurplaten. Ook waren er interessante rondleidingen door de molen voor jong en oud. Er werden ook pannenkoeken gebakken. De belangstelling was groot, maar het weer speelde niet mee. Gelukkig voor de ruim 300 bezoekers waren de activiteiten binnen.

11_mei_2013-17.jpg 

Op 6 oktober 1973 begonnen molenaars met de Nationale Molendag. Sinds 1974 wordt het evenement elk jaar gehouden op de tweede zaterdag van mei. Het is een dag waarop zoveel mogelijk molens draaien. De Molendag is inmiddels uitgegroeid tot hét jaarlijkse molenevenement. Naast het draaien en malen met molens worden op een groot aantal molens allerlei activiteiten georganiseerd, van pannenkoeken bakken tot muziekfeesten. Ruim 700 molens in Nederland nemen nu deel aan de Molendag en er worden gemiddeld meer dan 50.000 bezoekers ontvangen. In de gemeente Zwolle zijn dat De Passiebloem en de Windesheimer molen. De Hollandsche Molen heeft de ambitie de Nationale Molendag uit te breiden tot minimaal 800 deelnemende molens en 100.000 bezoekers in 2014.

11_mei_2013-27.jpg

11_mei_2013-22.jpg

11_mei_2013-4.jpg 

De Passiebloem werd in 1776 gebouwd aan de Nieuwe Vecht. In 1896 werden De Passiebloem en de Roode Molen door huurovereenkomst aan de oliefabriek van de firma Reinders & Co verbonden. Deze oliefabriek was de in 1877 gebouwde stoomoliefabriek De Aloë aan de Boerendanserdijk die Reinders & Co. in 1893 van de firma Van Engelen en Van Laer had overgenomen. De beide molens, met de daarbij horende knechtswoningen, pakhuizen, schuren, enzovoorts en de gehele inventaris, werden door Willem Hendrik Visscher voor 460 gulden per jaar verhuurd aan de firma Reinders & Co. 

Dertig jaar later was de huurprijs niet hoger maar lager: in 1926 werd een nieuw huurcontract opgemaakt. De Passiebloem en de Roode Molen werden toen aan Reinders & Co verhuurd voor 400 gulden per jaar. Ietwat wonderlijk is de laatste zin in het huurcontract: “Op gevoelens der Schoonheidscommissie zal door ondergeteekenden geen acht worden gegeven”. De Roode Molen werd in 1934 afgebroken voor de aanleg van de Ceintuurbaan. De Passiebloem bleef gelukkig behouden. 

De Reinders Olie- en veevoederfabrieken NV werd in 1970 overgenomen door Golden Wonder Holland BV. In 1989 werd de raffinaderij gesloten en in de loop van de jaren negentig van de vorige eeuw werden de fabrieksgebouwen afgebroken. Samen met de dienstwoning en het transformatorhuisje aan de Boerendanserdijk 1 herinnert de molen nog als enige aan het voor Zwolle zo belangrijke industriële complex van Reinders. 
Tot rond 1920 is de Passiebloem als industriemolen in gebruik geweest. In 1937 en 1967 werd de molen geheel gerestaureerd. In 1982 moest het wiekenkruis vanwege de slechte staat verwijderd worden. Na 1984/85 was de molen weer maalvaardig. Tot oktober 1998 werd nog voor de prins gedraaid; daarna wordt weer op regelmatige basis olie geslagen. Als er olie geslagen wordt, moeten er minimaal drie personen aanwezig zijn om het proces gaande te houden. 
In verband met de wensen van een grote afnemer van lijnkoeken heeft de molen sinds kort ook een koekenbreker, voorlopig alleen aangedreven op handkracht. In de zomer van 2010 is begonnen met een restauratie. Beide Schuitema-roeden werden gestreken; in november werden de nieuwe roeden gestoken.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

3 gedachten over “Molendag Zwolle”

  1. Mooie foto’s en goed gedocumenteerd verhaal, maar wel jammer dat de Windesheimer molen ook niet even in beeld is gebracht. Ook daar enthousiaste vrijwilligers (o.a. een jongen van 12).Ook daar pannenkoeken, koffie en broodjes. Een oliemolen en een korenmolen, beide in Zwolle. Een rijk bezit dat we moeten koesteren. Hulde aan de vrijwilligers en de molenaars die het toch maar allemaal voor ons mogelijk maken.

  2. Jammer dat Weblog Zwolle ook niet even naar de Moulin Rouge is geweest. Mooie meiden ook daar.

    Wees blij dat de vrijwilligers van Weblog Zwolle dit voor ons in beeld willen brengen!!

  3. @Alet Boukes, heb jij er foto’s gemaakt. Misschien kun je ze ter illustratie van je verhaal opsturen aan admin, maakt het verslag compleet.

Reacties zijn gesloten.