Tentoonstelling Stad in Beeld

Foto van auteur

Zwolle – Op 2 juni wordt de tentoonstelling Stad in Beeld, Beeld van een Stad in het Stedelijk Museum Zwolle geopend door Wim Boevink.

03_jan_grasdorp_de_ingestorte_toren_van_de_grote_kerk_kopie.jpg

‘De ingestorte toren van de Grote Kerk’ van Jas Grasdorp 

Voor deze tentoonstelling is aan de ene kant letterlijk de oude vestingstad en haar omgeving het uitgangspunt, met andere woorden "dat wat is of is geweest". Daartegenover staan de fantasieën van de hedendaagse kunstenaars, met andere woorden "dat wat kan zijn of worden in de toekomst". Stad in Beeld is het gedeelte van de tentoonstelling waarin de stad Zwolle op oude schilderijen en prenten is te zien rond een vloerpiece van 5×5 meter (luchtfoto van de oude binnenstad). De bezoeker "hangt als aan een parachute" boven de stad en kan de locaties aanwijzen waar de oude gebouwen, zoals afgebeeld op de schilderijen, waren of nog te zien zijn. Werken van 17de eeuwse schilders als Abraham Beerstraaten en Jan Grasdorp worden getoond naast werken van de kunstenaars Jan Koster en Gerco de Ruijter die het hedendaagse zicht op Zwolle aanvullen.

Op de schilderijen en prenten uit de collectie van het museum zijn vooral veel sfeervolle stukjes stad te zien. Stukken waaruit trots blijkt op de stad met zijn poorten, verdedigingsmuren, torens, representatieve gebouwen, markten, grachten, havens en pleinen. Door de mogelijke afname van de kwaliteit van de afbeelding door de negatieve invloed van licht, zijn de prenten lang niet te zien geweest. De prenten gaan na deze tentoonstelling weer voor lange tijd het depot in.

In Beeld van een Stad gaat het over een mogelijke toekomst, maar in ieder geval over verbeelding van een stad. Hierin geen weergave van bestaande situaties zoals in Stad in Beeld, maar wonderbaarlijke stedelijke landschappen van Rik Smits, Georg Bohle en Yang Yongliang. Rik Smits heeft gelijktijdig met deze tentoonstelling een solo op de kunstbeurs van Bazel. Voor Yang Yongliang is dit de eerste museumpresentatie in Nederland. Hij heeft tentoonstellingen gehad over de hele wereld met bijvoorbeeld Ai Weiwei en in o.a. het Metropolitan Museum of Art in New York.

Kim Habers, Machteld Wijlacker en Jeroen Molenaar verbeelden de ervaring van de stad en Hugo Tieleman en Nadia van Genderen geven sfeervolle beelden van rafelranden, transitiezones.
Geert Mul laat het publiek uiteindelijk in zijn interactieve installatie God’s Browser mee duizelen in de enorme hoeveelheid beelden waaruit een fantasie of een ontwerp van een stad of omgeving of een wereld zou kunnen bestaan.

De tentoonstelling Stad in Beeld, Beeld van een Stad is te zien in het Stedelijk Museum Zwolle van 2 juni 2013 t/m 20 oktober 2013.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)