Inwoners van Zwolle kunnen in de toekomst honderden euro’s besparen op energiekosten. Dat zegt de gemeente Zwolle die door de hele stad nieuwe energievoorzieningen wil aanleggen.
Het gaat om een zogenoemde koude- warmteopslag. Zo’n systeem slaat koud en warm water op in de grond zodat het huis ’s zomers gekoeld wordt en in de winter verwarmd. Het systeem verdient zich in tien jaar terug, is duurzamer en produceert veel minder CO2.
Altijd leuk, zo’n plannetje.
Maar wat ik mij dan altijd afvraag: wat is nu (milieutechnisch en energietechnisch) beter, “energiezuinig” koelen of helemaal niet koelen. T.o.v. een aparte airco zal het vast zuiniger zijn, maar ik ben ook in de veronderstelling dat er op een heleboel plekken geen airco nodig is. Een raampje open voldoet al in veel gevallen, zelfs dat is met moderne gebouwen niet eens mogelijk.
Als de gemeente echt wat wil doen, zou ik mij meer concentreren op de meer gangbare zaken: isolatie, normen stellen mbt stooktemperaturen (iedere graad verwarmen kost plm 10% extra energie), maar ook sterke aandacht voor de doorstroming van verkeer (zeker op de rondwegen), straatverlichting (reductie/verminderen/dimmen), stookgedrag stadsverwarmingen waar aanwezig en wat al niet meer. DAAR zitten de echte kosten!