Zwolle – Aanstaande vrijdag vervangt LTG-Europe in het kantoor van Natuur en Milieu Overijssel ca. vijftig spaar- en tl-lampen door LED lampen. Die zijn energiezuinig en zorgen voor een fikse besparing. Tot zover niets nieuws onder de zon. Het bijzondere is echter dat zij niet de lampen kopen, maar het licht. Dit door Thomas Rau ontwikkelde Turntoo-concept houdt in dat consumenten geen producten kopen maar de prestatie. LTG-Europe blijft eigenaar van de lampen en zij betalen een maandelijks vast bedrag voor het licht.
“Het idee dat producten eigendom moeten worden van consumenten is niet meer van deze tijd”, aldus Godelieve Wijffels, directeur van Natuur en Milieu Overijssel. “Als consument ben je vooral geïnteresseerd in de prestatie van een product en niet in het bezit daarvan. Als je met de trein naar Maastricht wil, koop je toch ook geen trein? Met verlichting is het min of meer hetzelfde. Wij willen goede verlichting op ons kantoor, en hebben geen belang om eigenaar te worden van de lampen. Als er een lamp kapot is vervangt LTG-Europe die lamp. De kapotte lamp gaat weer naar de leverancier die de grondstoffen van de kapotte lamp weer hergebruikt om nieuwe lampen van te maken”, aldus Godelieve Wijffels, directeur van Natuur en Milieu Overijssel. “ Op deze manier dragen wij bij aan een circulaire economie”.
De druk op grondstoffen neemt toe. Grondstoffen worden steeds schaarser en dus ook duurder. Turntoo laat zien dat het anders kan en gaat uit van het behoud van grondstoffen. Het Turntoo concept is bedacht door Thomas Rau. In dit concept ontstaat er een wereld waarin producten voorraadkamers zijn van herbruikbare grondstoffen. Een product wordt zodanig ontworpen dat alle materialen aan het einde van de gebruiksduur teruggewonnen worden en ter beschikking staan voor een volgende productiecyclus. Sinds 2011 is men bezig met het implementeren van nieuwe business modellen die grondstofproblemen voorkomen Je betaalt als gebruiker niet langer voor het materiaal, je bent immers geen eigenaar, maar alleen voor het gebruik. Bijvoorbeeld licht per uur. Het product gaat na de gebruiksperiode terug naar de producent, die weer een nieuw product maakt van de terug gewonnen grondstoffen. Op deze manier is de producent onafhankelijk van de prijs van de grondstoffen in de toekomst: kortom het concept heeft voordelen door de hele keten, ook voor de consument.