Natuur en Milieu lanceert ‘Teek Away’ App

Zwolle – Natuur en Milieu Overijssel heeft een handige App ontwikkeld die mensen op eenvoudige wijze helpt wanneer ze in een tekengebied zijn geweest of een tekenbeet hebben opgelopen. Met de ‘Teek Away’ App op zak kun je onbezorgd genieten in de buitenlucht. De teken-App is vanaf 1 augustus gratis te downloaden voor iOS (Apple) in de App Store en voor Android in de Play Store.

 

teek_away.jpeg 

 

Bij mooi weer gaan Nederlanders massaal naar buiten. Lekker tuinieren, wandelen en fietsen in de natuur of een middagje naar het park. De Nederlandse natuur kent weinig gevaren, we hebben hier immers geen levensgevaarlijke spinnen, leeuwen of slangen. Maar we hebben wel teken! Deze kleine, zwarte, spinachtige beestjes bijten zich vast in de huid. In Nederland worden 1 miljoen mensen per jaar door een teek gebeten. En dat gebeurt ook steeds vaker in stedelijke gebieden, tuinen en parken. Alhoewel tekenbeten meestal vrij onschuldig zijn, kun je wel erg ziek worden van besmette teken. Teken kunnen namelijk de ziekte van Lyme en andere tekenbeetziekten overdragen. Hoe kun je een tekenbeet voorkomen? Hoe herken je een teek en wat moet je doen als je een tekenbeet hebt opgelopen? Om eenvoudig en slim met teken om te gaan, heeft Natuur en Milieu Overijssel de teken-App ‘Teek Away’ ontwikkeld.

De ‘Teek Away’ App  bevat een concreet stappenplan wat je moet doen als je een tekenbeet hebt opgelopen. Ook heeft de App een handige tool, die je aan het eind van de dag helpt te herinneren jezelf te controleren op tekenbeten. Vaak merken ‘slachtoffers’ een beet niet op, omdat zij deze controle vergeten. Daarnaast kun je de datum en de locatie noteren en een foto opslaan van de beet. Vervolgens helpt de App je middels herinneringen de ontwikkeling van de beet en de eventuele symptomen van de ziekte van Lyme in de gaten te houden. Eventueel zijn alle gegevens gemakkelijk naar je huisarts te sturen.

 

Omdat er veel misverstanden over teken bestaan, bevat de ‘Teek Away’ App ook achtergrondinformatie. Zo vallen teken bijvoorbeeld niet uit bomen, maar stappen vanuit gras of dode bladeren over op passerende mensen. En het is absoluut niet slim om voor het verwijderen de teek met zeep of alcohol te verdoven. 

 

Teken zijn niet alleen ’s zomers actief, maar ook in het najaar. Met de teken-App ‘Teek Away’ van Natuur en Milieu Overijssel ga je onbezorgd naar buiten. Download hem daarom nog even snel voordat je er weer op uit trekt. 

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

6 gedachten over “Natuur en Milieu lanceert ‘Teek Away’ App”

  1. Er zijn diverse soorten teken. Dit lastige diertje dat soms gevaarlijke infecties kan overbrengen is inmiddels overal in de bewoonde wereld te vinden. De verspreiding ervan heeft vooral plaatsgevonden door honden die worden meegenomen.

  2. Kijk voor meer info ook eens op http://www.tekenradar.nl/
    Als je gebeten bent kan je ook meewerken aan een onderzoek naar de verspreiding van teken en de ziekte van Lyme.

    Tekenradar.nl heeft als doel:

    Mensen actuele informatie geven over het verwachte activiteitsniveau van nimfen in Nederland. We verwachten dat met deze informatie meer mensen actief aan preventie zullen doen.
    De kennis vergroten over hoe vaak en onder welke omstandigheden een tekenbeet of erythema migrans(?) leidt tot (ernstige) klachten door de ziekte van Lyme, en hoe vaak aanhoudende klachten ontstaan.
    Bepalen wat voorspellende risicofactoren zijn voor het oplopen van een tekenbeet en voor het ontwikkelen van acute en/of aanhoudende klachten.
    De impact van de ziekte van Lyme meten op zorggebruik, ziekteverzuim en kwaliteit van leven.
    Mensen attenderen op (de toename van) het aantal ziekte van Lyme gevallen in Nederland zodat men zich bewuster is van de risico??s.
    Mensen informatie geven over teken en de ziekte van Lyme.
    Actief en frequent communiceren van de resultaten van Tekenradar.nl naar het brede publiek en specifieke doelgroepen.

  3. I.p.v. een tekentang is het in de meeste gevallen veel gemakkelijker een “tekenkoevoet” te gebruiken. Schuif de opening onder de kop en haal de teek al draaiend uit de huid.
    Te koop bij dierenspeciaalzaken, o.a. Jumper.

  4. Ik vind de tekenkaart praktischer! Deze kaart heeft de grootte van een bankpas en neem je gewoon mee in je portefeuille. Verkrijgbaar oa bij de stichting tekenbeetziekten. (www.tekenbeetziekten.nl)

  5. Brrrrrr, ik blijf gewoon op het terrasje van Stapp’s in zitten, daar zal ik zeker niet door teken besprongen worden.;);)

Reacties zijn gesloten.