Erfgoedprijs voor bouw klokkentoren Broerenkerk

Zwolle – Naast de aftrap van de Open Monumentendag in Zwolle vond vrijdagmiddag in de Broerenkerk ook de uitreiking van de Erfgoedprijs Zwolle-Kampen plaats. In het gehele land gaan zaterdag 14 september van duizenden monumenten de deuren open. Ook in Zwolle!

13-09-2013_erfgoedprijs_boekhandel_waanders_02.jpg 

De dichter/politicus/patriot Rhijnvisch Feit en de schilder Gerard ter Borch Jr., die worden beschreven in het Monumentenmagazine, overhandigden gezamenlijk het eerste exemplaar van de Monumentenmagazine 2013 aan de wethouder Monumentenzorg, de heer Gerrit Piek. Dezelfde wethouder reikte tijdens de bijeenkomst de erfgoedprijs Zwolle-Kampen uit aan Wim Waanders van Waanders in de Broeren. Die kondigde aan het geldbedrag te gaan gebruiken voor de reconstructie van een klokkentoren op de Broerenkerk. De in verval geraakte klokkentoren op het dak van de Broerenkerk werd in 1825 afgebroken, en wordt dus weer in ere hersteld. Dat was een nieuwtje! Verder werd in de cultuurkerk het graf en wassen beeld van de ‘Zwolse Harry‘ onthuld, en vonden er lezingen plaats door Prof.dr.Ing D.J. de Vries van de Rijksdienst Cultureel erfgoed en Hoogleraar bouwhistorie bij de Universiteit van Leiden en restauratieadviseur R. Crèvecoer.

13-09-2013_erfgoedprijs_boekhandel_waanders_09.jpg

13-09-2013_erfgoedprijs_boekhandel_waanders_05.jpg 

13-09-2013_erfgoedprijs_boekhandel_waanders_04.jpg

Via Lees verder meer nieuws en foto’s… 

Waanders In de Broeren, de bijzondere boekhandel en cultuurcentrum in de Zwolse Broerenkerk, kreeg de Erfgoedprijs Zwolle-Kampen 2013. Ondernemer Wim Waanders nam de prijs in ontvangst. De Erfgoedprijs is een erkenning voor de restauratie en herbestemming van de kerk.

Na uitgebreide werkzaamheden in en aan de kerk opende de ‘boekhandel-plus’ begin juli de deuren. Inmiddels hebben meer dan 140 duizend mensen een bezoek gebracht aan Waanders in de Broeren. Naast de verkoop van boeken worden in de Broerenkerk aan boeken verwante artikelen verkocht, is er ruimte voor culturele uitingen als (kunst) exposities, worden er lezingen georganiseerd en is er een horeca/ontmoetingsruimte gerealiseerd. Ook het bijzondere skelet Zwolse Harry (recent is het Hermen genoemd) uit de Middeleeuwen in Zwolle is opgegraven is kreeg een plek in de kerk.

De Erfgoedprijs werd met name toegekend vanwege de herbestemming en het respect waarmee Waanders omgaat met de monumentale waarden van het kerkgebouw. Een gebouw dat als rijksmonument op deze manier openbaar toegankelijk blijft.

De Erfgoedprijs Zwolle-Kampen wordt elk jaar uitgereikt: het ene jaar voor een object of initiatief in Kampen, het andere jaar in Zwolle. Eerdere winnaars de prijs zijn onder meer de panden van De Olifant/De Eenhoorn in Kampen en Dominicanenkerk in Zwolle.

13-09-2013_erfgoedprijs_boekhandel_waanders_08.jpg

13-09-2013_erfgoedprijs_boekhandel_waanders_07.jpg

13-09-2013_erfgoedprijs_boekhandel_waanders_01.jpg

13-09-2013_erfgoedprijs_boekhandel_waanders_06.jpg 

13-09-2013_erfgoedprijs_boekhandel_waanders_03.jpg 

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

8 gedachten over “Erfgoedprijs voor bouw klokkentoren Broerenkerk”

  1. Fijn dat er ook nog zoveel interessante en positieve dingen in Zwolle gebeuren. ik was er vanmiddag bij en ik vond het schitterend allemaal.

  2. Ik vind dat we hier op Weblog Zwolle nog wel even onze meningen kunnen uitwisselen waarom ‘onze Harry’ nu opeens ‘Hermen’ moet heten. Los van de uitkomst zal het voor mij altijd Harry blijven…

  3. Los van de uitkomst zal het voor mij altijd Harry blijven

    Met zo’n statement is het uitwisselen van meningen natuurlijk vrijblijvend maar uiteindelijk nogal zinloos.
    Maar ik denk dat de Engelse naam “Harry” in de tijd van deze naamloze, ongelukkige jongeman nog niet in gebruik was.

  4. Ik was er heilig van overtuigd dat de lange kale man, met opvallend montuur en duidelijke snor Van Boven moest zijn. Het spijkerjasje trok mijn aandacht bij de kleding.

Reacties zijn gesloten.