Zwolle – GroenLinks Zwolle presenteerde dinsdag een Open Brief aan het college van Zwolle, het Openbaar Ministerie en Ad Hoc (de pandeigenaar van Hoogstraat 10):
Een inwoner van Zwolle, die aan het eind van deze maand een te slopen woning in Assendorp-Pierik moet verlaten, is ten gevolge van de woningnood in de stad zo ten einde raad dat hij afgelopen weekend in het leegstaande pand aan de Hoogstraat is getrokken. Hoewel dit als een overtreding van de wet Kraken en Leegstand kan worden beschouwd, roept GroenLinks Zwolle alle betrokkenen op om deze actie vooral als een signaal van de hoogopgelopen woningnood te beschouwen en tegen de achtergrond van een schrijnende zoektocht naar woonruimte terughoudend te reageren.
GroenLinks Zwolle vindt het onverteerbaar dat er veel gebouwen leeg staan terwijl er woningnood heerst in de stad. De gemiddelde wachttijd voor een sociale huurwoning in Zwolle bedraagt meer dan drieënhalf jaar. Mogelijk gaat het zelfs om nog veel langere wachttijden, zoals op te maken valt uit een artikel in de krant: “Zwolse woningnood veel hoger dan gedacht”, van 24 september jl., waarin sprake is van 6 tot wel 10 jaar. Wij hebben er dan ook begrip voor dat iemand er ten einde raad toe overgaat een leegstaand pand te gaan bewonen. Wat GroenLinks betreft is kraken in zo’n geval geen misdaad.
Vervolg Open Brief GroenLinks:
In onze ogen is het te rechtvaardigen wanneer mensen geen dak boven hun hoofd hebben, zij hun intrek nemen in een pand dat jaar na jaar leegstaat. Wij verwijzen hier naar de informatieronde van 4 februari van dit jaar waarin op initiatief van GroenLinks de problematiek van de woningnood in relatie tot de leegstand onder de aandacht is gebracht.
Wij wijzen het college van B&W erop, dat het zich voordat de wet Kraken en Leegstand werd ingevoerd “samen met de G32 … op het standpunt (heeft) gesteld geen voorstander te zijn om kraken in alle gevallen strafbaar te stellen als daar ook niet gelijktijdig een sanctie tegen (langdurige) leegstand tegenover staat.” (Informatienota 28 juni 2010, OW1006-0430). De wet heet dan ook niet voor niets “Kraken en leegstand”.
Wij vragen met name de burgemeester om vooral te reageren op het indringende signaal over de woningnood versus leegstand in plaats van handhavend op te treden.
Wij roepen ook de eigenaar van het betreffende leegstaande pand en het Openbaar ministerie op in deze situatie coulant te reageren. Temeer omdat door posters van Ad Hoc beheer de suggestie werd gewekt dat er sprake was van leegstandbeheer, maar in werkelijkheid bleek het pand onbewoond.
GroenLinks is desgewenst bereid deel te nemen aan gesprekken tussen de betrokkenen om te zoeken naar passende acties op het signaal dat met deze actie is afgegeven.
Namens de fractie van GroenLinks,
Patrick Rijke en Michiel van Harten
Ben benieuwd naar wat er met dit signaal gaat gebeuren.
Vast niet veel. Het probleem bestaat natuurlijk al langer en al die kraakacties van jaren geleden hebben ook geen resultaat gehad. Ik geef degene over wie het artikel gaat groot gelijk. Ik ben wel een voorstander van kraken, mits onder redelijke voorwaarden. Verdomd netjes met de woning omgaan is er daar een van.
Maar het is toch niet iets van de laatste jaren, dat je soms wel jaren moet wachten op een huurwoning? Dat is toch al tientallen jaren zo?
En is het niet zo, dat er mogelijkheden zijn om sneller aan een woning te komen als je minder kritisch bent?
Klopt, je hebt ook zgn spoedwoningen in de woningzoeker staan. Daar telt inschrijfduur niet mee, dus heeft iedereen eveneel kans. Bovendien wisten ze al voordat ze aan de mimosastraat gingen wonen, dat dit maar voor 1 jaar was.
Plantje, nee dat bedoel ik ook. Is niet van de laatste jaren, al kan het me voorstellen dat het probleem groter is geworden. Afgelopen jaren is er veel gesloopt in Dieze-Oost en aan de Bachlaan. Het is ook van de laatste jaren dat persoonlijke situaties steeds schrijnender kunnen worden, vanwege bv. de grotere moeilijkheden om te kopen. Er is zoveel veranderd afgelopen jaren op het gebied van arbeidsmarkt, sociale zekerheid en overige economische toestanden, dat mensen gemakkelijker tussen wal en schip belanden.
En ja, je komt sneller aan een woning wanneer je minder kritisch bent. Wanneer je 800 euro voor een ranzig hutje in de particuliere sector wilt neerleggen, dan ben je vast gauw aan de beurt. Maar veel mensen kunnen dit niet opbrengen. Ik denk dan ook dat het voor veel mensen simpele noodzaak is om kritisch te zijn.
Ook ik heb geen probleem met kraken als dat de enige oplossing voor een situatie is.
Echter vind ik het in dit geval onterecht omdat je bij het betrekken van de woning al wist dat je er binnen een bepaalde termijn weer uit moet. Dan ga je niet afwachten tot het laatste moment om iets te zoeken.
Ook wanneer je in een slooppand gaat wonen ben je dus al op zoek naar een woning en betaal je minder lasten om in een sloopwoning te gaan wonen. Dan kun je niet verwachten voor het zelfde geld een vergelijkbare woning te vinden.
Met te kritisch zijn bedoel ik eerlijk gezegd, dat mensen de neus ophalen voor een woning die ze wél kunnen krijgen en vervolgens gaan piepen, dat ze zo lang moeten wachten. (Maar ik heb daar geen enkel bewijs van! Vraag me alleen af of zoiets een rol zou kunnen spelen)
800 euro voor een ranzig hutje in de particuliere sector is een beetje overdreven. Er zijn redelijk wat huizen in Zwolle Zuid voor tussen de 600 en 800 euro per maand. Hartstikke fatsoenlijke huizen! Maaaaar: dat bedrijf heeft dan weer een belachelijke inkomenseis: je moet 5x de maandhuur als bruto maandsalaris hebben. Gaat nergens over!
Uiteindelijk is er volgens mij maar één werkelijke oplossing en dat is: huurwoningen realiseren! En wel op grote schaal.
Ik zie hier bij mij genoeg leeg staan al maanden in Zwolle zuid dus kan dan niet zeggen dat er echte nood is .Wel wat betreft het betaalbare en daar moet men meer aan doen .De woningen bij mijn in het winkelcentrum zuid zijn voor nieuwe bewoners stukken duurder geworden.Dus niet voor een ieder meer betaalbaar
Waar staat dat deze mensen hier pas zijn gaan wonen nadat bekend was dat ze er op korte termijn weer uit moesten?
ad hoc zal geen eigenaar zijn, dat is een leegstandsbeheerder. En antikraak wonen is een goede tussenoplossing als je niet meteen in de reguliere huursector terecht kunt. Vaak is dat voor langere tijd. Panden worden niet zo snel meer verkocht. Alleen niet iedereen komt voor antikraak wonen in aanmerking. Je bewaakt een pand voor de eigenaar, die zit niet te wachten op bewoners die er een zooitje van maken of voor overlast zorgen. Dus ook daar selectie.
@Pjotr, oh, dus die woningnood is er helemaal niet? Wat een domme mensen dat ze zomaar tal van huur woningen maanden lang leeg kunnen laten staan terwijl er genoeg belangstellenden zijn… Geloof geen r… van je verhaal!
het is een feit dat er veel sociale huurwoningen zijn verdwenen uit zwolle. zoals de vogeltjesbuurt, de bachlaan en nu ook weer in dieze.
het probleem is dat hier geen nieuwe sociale huurwoningen voor terugkomen maar alleen maar duurdere huizen.
en dan komen de mensen met een lager inkomen vanzelf in de problemen.
Ik woon al ruim een jaar in een woning waarbij ik de mededeling heb gekregen dat het gesloopt gaat worden heb daarvoor ook al een tijdje in de bachlaan gewoont als anti kraak huurder.. En ik ben vanaf dag 1 al bezig met reageren op spoedwoningen maar ben tot op heden nog steeds niet uitgeloot. Ik ben nu al ruim 2 en half jaar aan het reageren maar het schiet gewoon niet op! De een heeft meer geluk dan de ander. Dus ik vind dat als je een conclusie trekt dat je er op de laatste dag pas mee begint dikke onzin als je niet weet waar die gene over praat! Ik mag van geluk spreken dat mijn woningsloop is uitgesteld anders had ik ook nog maar tot maart april de tijd!
Het is slecht gesteld met de huursector. Er wordt niet meer gebouwd terwijl de nood er hoog is. Tja er is geen geld. Waar is al dat geld naar toegegaan dan?
En als er huizen leeg staan die te duur zijn, dan is dat maar zo verhuur het dan maar ja dan is het ook weer tijdelijk.
Mensen horen ook te verworden tot sloopnomaden.
Plantje, dat lijkt mij ook. Al zitten ook woningbouwverenigingen met vervelende bezuinigingsmaatregelen in hun maag. Ik maakte tijdens mijn vorige baan mee dat hele projecten werden afgeblazen, vanwege allerhande dichtgedraaide geldkranen. Hoewel ik vind dat een woningbouwvereniging een zeer belangrijke bijdrage heeft in een mogelijke oplossing, zijn ze wel beperkt in hun mogelijkheden. Ik heb trouwens ooit in Amsterdam gewerkt, als je de wijk Zuideramstel neemt, dan is de gemiddelde wachttijd daar 18 jaar! Er zijn gevallen bekend waarin men kinderen bij de geboorte liet inschrijven als woningzoekende. Ik heb het eventuele broodje aap-gehalte hiervan niet gechecked, maar de 18 jaar klopt wel degelijk. Verschil is wel dat dit een wijk is en er in andere wijken minder moeilijkheden zijn. Zwolle is een stad met daar omheen voornamelijk een hele hoop niks.
Wachttijden in het westen bijv Amsterdam zijn heel hoog. 12 jaar is geen uitzondering.