Bachseizoen start in de Plantagekerk in Zwolle

Zwolle – Sinds 1983 brengt het Bachkoor Holland jaarlijks koorwerken van Johann Sebastiaan Bach in de monumentale Pieterskerk in Leiden en de Gudulakerk in Lochem, traditioneel zijn dit het Weihnachtsoratorium rond Kerst en de Matthaus Passion met Pasen, echter ook “kleinere” werken ontsnappen niet aan de aandacht.

De eerste uitvoering van het concertseizoen 2013-2014 zal worden gehouden op 31 oktober aanstaande, met in de Plantagekerk te Zwolle ons traditionele Najaarsconcert, ditmaal brengen wij Mozarts’ Requiem en BWV118 van JS Bach. Voor deze unieke uitvoering wordt samengewerkt met Christina Edelen als organiste en diverse koorsolisten uit het Bachkoor Holland het geheel staat onder artistieke leiding van Gijs Leenaars Toegangskaarten voor dit fraaie concert kunnen nu via de website worden besteld: www.bachkoorholland.nl/programma, hier vind u tevens meer informatie over het Bachkoor Holland en de andere uitvoeringen.

Het Bachkoor Holland werd in 1921 opgericht door Johan Schoonderbeek als koor van de Nederlandse Bachvereniging. Na verschillende dirigenten trad in 1965 Charles de Wolff aan. Begin 1983 werd het koor onder diens leiding zelfstandig en werd als standplaats Leiden gekozen. De Wolff heeft tot 2004 een belangrijke rol gespeeld om daarna het stokje over te dragen aan Roy Goodman. Vanaf 2011 heeft Gijs Leenaars de artistieke leidiing in handen. Deze talentvolle landgenoot was daarvoor al als koordirigent aan het koor verbonden en is verantwoordelijk voor de verbeteringen in de samenstelling van het koor en de ontwikkeling van de koorklank.

De uitvalsbasis van het koor is de monumentale Pieterskerk te Leiden, waar de jaarlijkse uitvoeringen van de Matthäus Passion en het Weihnachts Oratorium worden gegeven. Het vaste repertoire van het Bachkoor Holland omvat, naast de genoemde werken, de Johannes Passion, de Hohe Messe, de Missae Brevis en de Cantates van J.S. Bach. Daarnaast worden met wisselende frequentie werken uitgevoerd van andere componisten. De koorleden komen uit het hele land en zijn vrijwel allen professionele zangers. De repetities worden traditiegetrouw gehouden te Naarden, terwijl de uitvoeringen behalve in Leiden, op diverse plaatsen in Nederland worden gegeven.

Bachkoor Holland treedt in wisselende samenstellingen naar buiten, variërend van 20 tot 54 zangers, afhankelijk van het repertoire. Het Concertgebouw Kamerorkest is de vaste begeleider van het koor. Op incidentele basis wordt er samengewerkt met andere Nederlandse orkesten zoals het Residentie Orkest.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)