Jubilerende sociëteit doet Schipper deugd

Zwolle – De herensociëteit ‘Vereniging De Buitensociëteit’ viert dit jaar haar 28e lustrum. Ter gelegenheid hiervan doet de sociëteit een schenking aan de stichting ‘Schipper mag ik ook eens varen’.

Ieder jaar doet onze sociëteit een donatie aan een maatschappelijk Zwols initiatief. In haar domicilie, de oude maar fraai gerestaureerde villa achter de ‘Nieuwe Buitensociëteit’ (nu Regardz) kunt u kennismaken met de rijke historie onze sociëteit. In 1870 verscheen er in de Zwolse Courant een oproep van een anoniem persoon voor de oprichting van een buitensociëteit. Zwolle kende De Groote Sociëteit al, die nu nog steeds aan de Koestraat zit, en in de Harmonie zat een sociëteit die niet meer bestaat. De bedoeling van de anonieme persoon, naar later bleek de heer W.L. van Meurs, was om met de oprichting van de sociëteit vermaak te bieden aan alle ingezetenen van de stad Zwolle.

In Groningen, Leeuwarden, Zutphen en Kampen bestond reeds een dergelijke voorziening; dus kon Zwolle eigenlijk niet achterblijven. De sociëteit opende in 1877 haar deuren en in 1910 vestigde de Zwolse Biljart Club (ZBC) zich er. Deze club maakt al sinds de oprichting gebruik van dit gebouw. Ze heeft zelf bepaald dat haar leden wel eerst lid van de sociëteit moeten worden.”

In de zestiger/zeventiger jaren van de vorige eeuw ondervindt de exploitatie van de Buitensociëteit steeds meer problemen. Al vanaf 1969 vinden besprekingen met de gemeente Zwolle plaats met als mogelijke optie een fusie met schouwburg Odeon.  Deze besprekingen leiden uiteindelijk tot niets. In 1983 worden de besprekingen met de gemeente voortgezet en als deze ook geen resultaat opleveren gaat het bestuur in 1985 met een projectontwikkelaar in zee. In het dan ontwikkelde plan, dat moet leiden tot de bouw van de ‘Nieuwe Buitensociëteit’,  was bedongen dat het oude hoofdgebouw (de ‘oude villa’) als sociëteitsruimte zou worden behouden voor de vereniging. En zo heeft de sociëteit tot op de dag van vandaag zich beperkt tot ‘het geven van gelegenheid voor alleen heren’.

Nieuwe leden worden voorgedragen door de bestaande leden. We hebben nu ongeveer 130 leden en de gemiddelde leeftijd is rond de 65 jaar. Verjonging van ons ledenbestand is een belangrijke doelstelling. 

Voor de leden worden o.a. lezingen, bedrijfsbezoeken, klaverjas-, bridge- en biljartavonden georganiseerd. 

De gift aan de stichting ‘Schipper mag ik ook eens varen’, past precies binnen het beleid van onze sociëteit, die zich nauw betrokken voelt bij maatschappelijke initiatieven in de stad Zwolle. Daarom zal binnenkort een gift aan het bestuur van deze stichting worden overhandigd. De initiatiefnemers willen met het ambitieuze project vaartochten gaan organiseren voor mensen met een beperking. Vorig jaar is er al een schip aangekocht. Dat is inmiddels ingekort op de werf van beschermvrouw Thecla Bodewes in Hasselt.  Om dit project te kunnen realiseren is een stuk idealisme en enthousiasme een absolute voorwaarde. Om het plan te realiseren is er een aanzienlijk bedrag en een professionele aanpak nodig. 

Het aangekocht vrachtschip moet helemaal worden aangepast; er moeten liften in komen en het moet rolstoeltoegankelijk zijn. Als het klaar is, moet het geschikt zijn voor twaalf gasten, inclusief verzorgers. Vrijwilligers vinden, is geen enkel probleem. Fondsen ligt wat moeilijker. Verder is burgemeester Henk Jan Meijer beschermheer; dat helpt ook. Als alles volgens planning verloopt, gaat het schip in 2015 met de eerste gasten op reis. Er wordt overal enthousiast op het plan gereageerd. 

We hopen dat de gift van de sociëteit een steentje mag bijdragen aan de realisatie van dit mooie project.

www.debuitensocieteit.nl

www.schippermagikookeensvaren.nl

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

1 gedachte over “Jubilerende sociëteit doet Schipper deugd”

Reacties zijn gesloten.