Dimence: “Online behandeling net zo effectief”

Zwolle – Dimence heeft aangetoond dat online behandeling van angst en depressie net zo effectief is als een face-to-face-behandeling. Daarnaast onderzocht de ggz-instelling het effect van online psycho-educatie (voorlichting over het ziektebeeld). Hier was een significante afname van klachten te zien. 

Als eerste in Nederland publiceert Dimence de resultaten van twee essentiële vragen over online behandelen in de ggz. Wat is het effect van online psycho-educatie en hoe verhouden de behandelresultaten van een online behandeling zich tot een face-to-face-behandeling? Beide onderzoeken, uitgevoerd door José Richters en Rob Gerrits, leverden verheugende resultaten op. 838 patiënten met klachten op het gebied van angst of depressie deden mee aan het onderzoek dat startte in het voorjaar van 2010. 706 mensen volgden de ‘klassieke’ face-to-face-behandeling, 132 volgden een online behandeling. Een online behandeling van Dimence wordt altijd gecombineerd met een aantal persoonlijke ontmoetingen met een vaste behandelaar. Bij beide groepen was een vergelijkbare afname van de klachten te zien.

Online voorlichting helpt
Inzicht in klachten en snappen wat er aan de hand is, is vaak de eerste stap naar herstel. Psycho-educatie is voorlichting aan de patiënt en zijn naasten over het ziektebeeld. Dimence onderzocht bij 99 patiënten met een depressie of angststoornis de effecten hiervan wanneer het online plaats vindt. Na afronding van de module waren de klachten van deze patiënten significant gedaald.

Van angst tot piekeren
Dimence biedt online hulp aan mensen met klachten op het gebied van angst, depressie, burn-out, ADHD en verslavingen. Ook biedt de organisatie meer algemene programma’s via internet zoals verwerken, stoppen met piekeren en sociale vaardigheden. De patiënt volgt de behandeling in een veilige webomgeving.

Onomkeerbaar proces
Het inzetten van internethulpverlening in de gezondheidszorg is een onomkeerbaar proces en moet volgens minister Schippers meer vanzelfsprekend worden. In juni 2012 schreef zij in een brief aan de Eerste Kamer dat ze het vergroten van het aandeel van internethulpverlening in de gezondheidszorg ziet als een manier om de zelfredzaamheid van patiënten te versterken, oplossingen te bieden voor het dreigend personeelstekort en de kostenstijging te beperken. Een brede toepassing van informatie- en communicatietechnologie in de zorg moet volgens Schippers vanzelfsprekend worden. 

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)