Duikers inspecteren Katerveersluis Zwolle

Zwolle – Het scenario van de hoogwateroefening Conecto toont aan dat de sluisdeuren van de Kamperveersluis in Zwolle niet dicht willen. Het hoge IJsselwater dreigt vandaag  Zwolle in te lopen en wateroverlast te veroorzaken. Om het probleem te traceren en te repareren voerden vandaag duikers van Defensie onderwaterinspectie uit. Er wordt geprobeerd de problemen op te lossen met het plaatsen van schotbalken en zeil voor de sluisdeuren.  

 

conecto_1.jpeg 

 

Om het defect aan de Kamperveersluis te kunnen inspecteren, vroeg het Waterschap Groot Salland ondersteuning aan bij Defensie. Duikers van Defensie gingen hier voor ook daadwerkelijk te water. De sluisdeuren sloten niet goed en bleven ‘water geven’. Om dit op te lossen voerde Defensie reparatiewerkzaamheden uit. Medewerkers en bestuurders van het waterschap, de Veiligheidsregio en Defensie kennen het scenario van de oefening niet en moeten anticiperen op de problemen die zich voordoen.  Het is bijzonder dat genomen besluiten of uitgezette acties in deze oefening ook daadwerkelijk worden uitgevoerd. Defensie ondersteunt daarbij met materieel en manschappen. De acties zijn dus ook buiten zichtbaar voor bewoners en publiek.

 
conecto_2.jpeg 

Niet alleen theorie en vergaderen, maar zeker ook de handen uit de mouwen in de praktijk. Dat maakt van Conecto een lerende oefening voor iedereen die wordt ingezet, zoals het ook in een werkelijke situatie is. Denk aan pers- en publieksvoorlichting, monitoren van social media, maken van overzichtskaarten, uitvoeren van dijkinspecties en repareren van dijkschades en schades aan sluizen.

 

Hoogwateroefening Conecto

Het Waterschap Groot Salland, het Ministerie van Defensie en de Veiligheidsregio IJsselland organiseren van maandag 14 oktober tot en met vrijdag 8 november 2013 een grootschalige hoogwateroefening. Deze oefening heet Conecto

Tijdens de oefening worden de deelnemende organisaties geconfronteerd met hoge waterstanden op de IJssel. Het overstromingsrisico is een reëel risico in Veiligheidsregio IJsselland. Bijna jaarlijks is er sprake van een hoogwatersituatie op de IJssel. Daarom oefenen Veiligheidsregio IJsselland en de netwerkpartners juist de operationele  multidisciplinaire samenwerking tussen alle crisispartners.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)