Stenden en Windesheim knooppunt chemiesector

Zwolle – Hogescholen Stenden en Windesheim zijn gezamenlijk uitgeroepen tot één van de vijf belangrijkste knooppunten voor de chemiesector in Nederland. Voor Noordoost Nederland zijn ze de eerste. Stenden hogeschool krijgt in samenwerking met API-Institute, Emmtec Industry & Businesspark en NUON in Emmen het kwaliteitslabel Centre for Open Chemical Innovation (COCI). Windesheim, kennisinstelling voor hoger onderwijs en onderzoek, krijgt in samenwerking met het Polymer Science Park (PSP) en de provincie Overijssel de status van Innovation Laboratory (iLab). Het COCI en het iLab gaan samen verder onder de naam Green Pac.

De Green Pac regio loopt van Zwolle tot Emmen en heeft als doel om samen met bedrijven, overheden, onderwijs en onderzoek de regio’s Emmen/Zwolle op de kaart van de (groene) chemiesector te zetten. Zowel nationaal als internationaal.

Het COCI op de locatie van het Emmtec Industry & Businesspark in Emmen heeft als doel om (door-) startende ondernemers te faciliteren bij het opschalen van hun producten en ideeën. Het iLab op het PSP in Zwolle biedt de mogelijkheid om nieuwe producten te testen, voordat deze in productie gaan. Opgedane kennis en innovaties worden met elkaar gedeeld, een belangrijke eis voor het verkrijgen van de COCI- en iLab-status.

Green staat voor de ‘groene’ component in de ontwikkeling van chemie. Dit past goed in de huidige samenleving, die steeds meer op zoek is naar producten die op een duurzame en verantwoorde wijze worden geproduceerd. Pac staat voor Polymer Application Centre en heeft betrekking op de specialisatie vezelchemie. Denk daarbij aan de ontwikkeling van plastics voor bijvoorbeeld plasticzakken, flessen maar ook voor autogordels en vliegtuigonderdelen. De samenwerking tussen Stenden en Windesheim heeft de COCI-/iLab-status mogelijk gemaakt. Dat was niet gelukt zonder partners als de provincie Drenthe, provincie Overijssel, gemeente Emmen, gemeente Hoogeveen, gemeente Zwolle, Polymer Science Park, Kennispoort Zwolle, NUON, API-Institute en Emmtec Industry & Businesspark. Zij verwachten dat de samenwerking zich uitbreidt met nieuwe partners die tot dit knooppunt willen behoren.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)