Feestelijk afscheid Zwolse Schaapskudde

Zwolle – Het is weer volop herfst dus tijd voor de Zwolse kudde om te vertrekken naar het winterverblijf. Rondom het vertrek van de kudde, op zaterdag 2 november, worden voor jong en oud allerlei activiteiten georganiseerd. Om 13.00 uur gaan de feestelijkheden van start en om 15.00 uur vertrekken de schapen en neemt schaapherderin Gabriëlle Brinkman afscheid van haar kudde. Iedereen is van harte welkom om de kudde uit te zwaaien op de wijkboerderij De Klooienberg (Klooienberglaan 1).

Het was een fantastisch graasseizoen. In het voorjaar hadden de schapen moeite om lekker vers gras te vinden doordat het mooie en groeizame weer maar moeilijk op gang kwam. Maar de zomer en het najaar waren super. De schapen hebben zich heerlijk kunnen uitleven in Het Holtenbroeker- en Het Westerveldsebos. De kudde heeft veel bezoek gehad van wandelaars en schoolklassen.

Zo’n mooi seizoen vraagt natuurlijk om een leuk en uitgebreid afscheid. In en rondom de wijkboerderij De Klooienberg zijn de volgende (herfstachtige) activiteiten te beleven: Broodjes bakken/kastanjes poffen, voor de inwendige mens: pompoensoep, koffie thee. Er is een Springkussen, allerlei knutsel activiteiten zoals armbandjes maken en houten plankjes branden. Stadstuinders verkopende de laatste groentes en er is ook een verkoop van diverse houtproducten. Daarnaast geven RIWB Schaapsherderin Gabriëlle Brinkman en eigenaar van de kudde Tjitse Terpstra een demonstratie schapen drijven. Deelname aan alle activiteiten is gratis.

Om 15.00 uur worden de schapen met een speciale vrachtwagen opgehaald. Voordat de schapen lekker gaan grazen in diverse Friese boerenweilanden doen ze mee aan een wedstrijd schapendrijven voor Border Collies. Vanaf januari verhuizen de schapen naar een binnenverblijf omdat dan al snel de eerste lammetjes worden geboren. Net als vorig jaar worden tijdens de winterperiode foto’s van de pasgeboren lammetjes via twitter gedeeld. Iedereen die benieuwd is naar de eerste jonge spruiten van de Zwolse kudde via @zwolsekudde op de hoogte blijven.

Zwolle streeft naar mooi en bloemrijk grasland dat de natuur dichter bij de mensen brengt. Door schapen een paar keer per jaar kortstondig als grasmaaier in te zetten verschraalt de bodem waardoor andere plantensoorten een kans krijgen en er meer variatie in de begroeiing komt. Van schapenbegrazing ondervinden insecten, vogels, amfibieën en kleine zoogdieren geen nadelen, die zij bij mechanisch maaien wel hebben. De wandelende graasmaaiers zorgen voor bloemrijker grasland waar verscheidende dierensoorten leven. Meer informatie over de Zwolse schaapskudde vindt u op www.zwolle.nl/schaapskudde.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

1 gedachte over “Feestelijk afscheid Zwolse Schaapskudde”

Reacties zijn gesloten.