Tweetalige leerlingen in het zonnetje

Zwolle – De Van der Capellen scholengemeenschap heeft al haar Tweetalige leerlingen van de HAVO en het VWO die deze zomer eindexamen hadden gedaan in het zonnetje gezet. Aanleiding vormde het gegeven dat alle leerlingen geslaagd waren voor hun International Baccalaureate examen voor het vak Engels. Dit examen is het eindniveau van de tweetalige afdeling en geldt wereldwijd als een zeer hoog niveau van taalvaardigheid. De oud-leerlingen zijn nu studenten aan het HBO en de universiteiten waar hun Engelse taalvaardigheid goed van pas komt.

07-11-2013_tweetaligeleerlingen.jpg 

De leerlingen vinden het meestal erg leuk om nog een keertje op hun oude school terug te komen ook al zijn ze er pas een paar maanden geleden afgezwaaid. Intussen is hun wereld wel veranderd. Velen wonen op kamers in een van onze studentensteden en zijn geheel opgegaan in een nieuwe studie. De verhalen waren dan ook divers en enthousiast. Na het welkomstwoord door IB-docenten mw. B. Doedens en de heer K. Keuning, werden de geslaagden toegesproken door diverse sprekers, vanzelfsprekend in vloeiend Engels. Uiteindelijk kregen de ex-Capellianen twee certificaten uitgereikt. In de eerste plaats kregen zij hun felbegeerde International Baccalaureate certificate. De uitslag van dit speciale TTO-examen English is al in de zomervakantie bekend gemaakt maar de bijbehorende getuigschriften komen pas in oktober op de school binnen.

Ten tweede kregen de kersverse studenten een certificaat van het Europees Platform waarmee zij aantonen vijf c.q. zes jaar tweetalig onderwijs met succes te hebben gevolgd. De school maakt er altijd een gezellig feestje van. Zo werden de leerlingen allemaal voorzien van een graduation cap (Mortar board). Tijdens de feestelijke uitreiking was er muziek die verzorgd werd door een van de oud-leerlingen zelf. Na ondertekening van de getuigschriften werd de tassle (kwastje) ceremonieel van rechts naar links over de graduation cap geworpen. Door de tassle links te dragen, was de graduation helemaal officieel. Naast het hapje en drankje na afloop, was ook de traditionele groepsfoto een hoogtepunt. De voorbereidingen voor het volgende examen voor het International Baccalaureate is intussen alweer in volle gang. De tweetalige bovenbouwleerlingen op Van der Capellen zijn net terug gekeerd uit Wales waar zij een week lang hebben gewerkt aan een taal- en literatuur cursus op de universiteit van Cardiff. Behalve leerzaam was deze onderdompeling in de Britse taal en cultuur erg leuk om te doen.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)