Mantelzorgvriendelijke sportvereniging


Zwolle – Tijdens de Week van de Chronisch Zieken van 8 tot en met 15 november wordt er aandacht gevraagd voor het thema mantelzorgers en zorgvrijwilligers. Ook binnen de sport is dit een actief thema. Vrijwilligers die stoppen bij de verenigingen vanwege mantelzorg, maar ook verenigingen die nog niet voldoende kansen benutten om chronisch zieken te binden aan hun vereniging.

De ‘Week van de Chronisch Zieken’ is een jaarlijks terugkerend landelijk evenement dat initiatieven en best practices promoot op het terrein van zorg en participatie van chronisch zieken, mantelzorgers en zorgvrijwilligers. Het thema dit jaar is mantelzorg en vrijwilligerswerk.

Vaak hebben mensen met een chronische aandoening moeite met bewegen. Maar juist voor deze mensen is beweging belangrijk! Het kan leiden tot een verbeterde uithoudingsvermogen, spierkracht, motoriek en het kan positieve psychologische effecten hebben. Maar soms heeft de aandoening te veel beperkingen om aan te kunnen sluiten bij een reguliere sportactiviteit. Gewoonweg omdat het tempo of de intensiteit te hoog is. Speciaal voor deze mensen is er een aanbod van aangepast sporten. Dit zijn activiteiten die afgestemd zijn op de mogelijkheden van de doelgroep.

Zwolle heeft voldoende specifiek sportaanbod voor deze doelgroep, denk hierbij aan warm water zwemmen, fitness of tai chi. Uitermate geschikte sporten voor mensen met een chronische aandoening. Maar ook sport & spel activiteiten, waarbij rekening wordt gehouden met uw aandoening. Informeer bij SportService Zwolle naar de mogelijkheden.

Het doel van de campagne mantelzorgers binnenboord is dat mantelzorgers ondanks intensieve zorgtaken, actief blijven binnen het verenigingsleven. Zo nemen zij tijd voor ontspanning en blijft het ledenbestand binnen verenigingen compleet: niemand hoeft vanwege zorgtaken uit te vallen. Het is eenvoudig te realiseren en niet duur. Op www.mantelzorgbinnenboord.nl zijn verhalen te vinden van bestuursleden, trainers, medesporters en gezinsleden. Ook zijn er praktische voorbeelden te vinden die inzetbaar zijn binnen de vereniging om mantelzorgers binnenboord te houden. Ga voor de mantelzorgvriendelijke vereniging! Wilt u meer weten over sporten met een chronische aandoening of heeft u sportaanbod voor deze doelgroep. Neem dan contact op met SportService Zwolle, 038 – 423 66 86 of aangepastsporten@sportservicezwolle.nl.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)