Van revalidatie naar thuissituatie

Zwolle – Centrum voor revalidatie De Vogellanden, InteraktContour en Professionals in NAH werken samen om de overgang van revalidatiecentrum naar huis gemakkelijker te maken voor mensen met NAH. Juist deze groep mensen met Niet Aangeboren Hersenletsel loopt vaak tegen praktische, maar ook emotionele problemen aan.

Na een klinische opname in De Vogellanden is het voor mensen met NAH (Niet Aangeboren Hersenletsel) niet alleen maar prettig om weer naar huis te gaan. Het is een kwetsbaar en confronterend moment. Door niet-zichtbare cognitieve stoornissen zoals verminderde aandacht, concentratie en initiatief is het ontslag een lakmoesproef. Kunnen patiënten met alle vaardigheden die ze in het revalidatiecentrum hebben geleerd zich thuis staande houden?

De eerste periode thuis moeten de patiënt en zijn omgeving, partner, kinderen en andere naasten, met de veranderde situatie om leren gaan. Om de overgang goed te laten verlopen hebben mensen met NAH iemand nodig op wie ze kunnen terugvallen in de thuissituatie. Daarvoor wordt de ambulant begeleider ingezet van InteraktContour of Professionals in NAH.

Tegen het einde van de revalidatieperiode begeleiden zowel het behandelteam van De Vogellanden als de ambulant begeleider de patiënt. Op deze manier kan adequate kennisoverdracht plaatsvinden tussen het behandelteam en de ambulant begeleider Het belangrijke voordeel van de ambulant begeleider is dat hij aan huis komt en na ontslag uit de revalidatie langdurig kan begeleiden. De ambulant begeleider kan ondersteuning geven op het gebied van mantelzorg, verwerking, therapie, passende dagbesteding of vrijwilligerswerk.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

1 gedachte over “Van revalidatie naar thuissituatie”

Reacties zijn gesloten.