CDA en D66 willen bouwaanvraag vereenvoudigen

Zwolle – Wie wil het niet, sneller en goedkoper bouwen? CDA en D66 doen een voorstel om een bouwaanvraag makkelijker te maken. Sneller en goedkoper met behoud van kwaliteit. Als het initiatiefvoorstel wordt aangenomen door de gemeenteraad, kunnen particulieren straks sneller en goedkoper bouwen.

Beide partijen stellen voor om de toetsing van vergunningsaanvragen van particulieren aan bestemmingsplan, bouwbesluit en bouwverordening niet langer door de gemeente te laten doen, maar door professionals zelf. De vergunningsaanvraag die een periode van 8 tot 14 weken in beslag neemt komt met dit voorstel te vervallen. In de huidige situatie start bij een vergunningsaanvraag bij de gemeente een traject waarbij wordt getoetst op bestemmingplan, Bouwbesluit en Bouwverordening. Hier staat een periode van 8, of in uitzonderingsgevallen zelfs 14 weken voor. Een taak die de gemeente nu zelf doet. Een professional die zijn werk goed doet voert die toetsing ook al grondig uit. Dubbelop dus, en wat CDA en D66 betreft is dit niet nodig.

“Als professionals hun werk goed doen, toetsen zij hun voorstel aan de regelgeving van de gemeente zoals het bestemmingsplan en het bouwbesluit en bouwverordening. Ook zal een goede professional zich inzetten voor een duurzaam en bestendig bouwplan dat welstandswaarde heeft, omdat dit voor zijn klant de hoogste slagingskans en toekomstwaarde heeft,” aldus CDA-raadslid Bert Smit. 

Het voorstel van beide partijen is om een openbare lijst van gecertificeerde organisaties te maken. Een gecertificeerde organisatie die een enkelvoudige vergunningsaanvraag voor het onderdeel bouw indient, krijgt aan de balie direct de gunning. De aanvraag en gunning worden gepubliceerd waarmee ook de bezwaarschriften periode van 6 weken ingaat. De kosten voor de leges worden aangepast op het mindere werk dat door de gemeente uitgevoerd hoeft te worden. 

In dit voorstel gaat het over bouwplannen van particulieren en nog niet over projecten, bouwontwikkelaars en woningbouwverenigingen. Maar bij succes zijn ook in het verlengde van dit voorstel winsten te behalen op het gebied van deregulering en in vertrouwen werken met partners in een nog steeds groeiende stad. 

Het voorstel is te vinden op de websites: www.d66zwolle.nl en www.cdazwolle.nl.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)