Sportieve dagbesteding voor mensen met NAH

Zwolle – Docenten en studenten van de mbo-opleiding Agogie bij Landstede Sport & Bewegen verzorgen  in november en december dagbesteding voor mensen met niet aangeboren hersenletsel. Locatie is de ZBC sporthal aan de Ossenkamp in Zwolle.

 

Het gaat om cliënten van InteraktContour die normaal gesproken een activiteitencentrum  bezoeken. De activiteiten worden afgestemd op de doelen en wensen van de cliënten  en  variëren van bijvoorbeeld biljarten en badminton tot conditietraining en  rolstoelbasketbal. Ook worden er wat rustiger activiteiten aangeboden op creatief en educatief vlak.  Het project is ontstaan omdat er vanuit de instellingen steeds minder ruimte is om in het  vervoer naar sportfaciliteiten te voorzien.  Landstede en InteraktContour hebben de krachten gebundeld en regelen een complete dag besteding  op de sportlocatie zelf.

Mbo-studenten Sport & Bewegen begeleiden, samen met hun docenten en een drietal begeleiders van InteraktContour zo’n twintig cliënten met niet aangeboren hersenletsel. De leeftijd van de cliënten ligt tussen de 24 en 64 jaar. De cliënten worden ’s ochtends om 9.00 uur  naar de ZBC hal gebracht, volgen het ochtendprogramma, lunchen ter plekke en worden na het middagprogramma om 15.30 uur opgehaald. 

 

Het programma wordt één dag per week, elke maandag in november en december, aangeboden. Het project is een leerzame praktijkervaring voor twee 3e jaars klassen van elk twintig studenten en wordt begeleid door docenten en twee 4e jaars studenten.  

InteraktContour biedt hulp, zorg en begeleiding aan mensen met hersenletsel, mensen met een lichamelijke beperking of mensen met een chronische ziekte. InteraktContour is gespecialiseerd in het begeleiden van mensen met niet-aangeboren hersenletsel (NAH). 

De mbo-opleiding Sport- en Bewegingscoördinator/Bewegingsagoog is één van de opleidingen die worden aangeboden bij Landstede aan het Rechterland in Zwolle. De ZBC hal grenst aan het opleidingsgebouw. 

 

Wanneer het project naar tevredenheid verloopt , willen beide organisaties deze werkwijze verder uitbouwen.  

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

5 gedachten over “Sportieve dagbesteding voor mensen met NAH”

  1. Lijkt me niet zo heel prettig voor mensen die prikkelgevoelig zijn. En wel opvallend dat er ‘vanuit de instellingen steeds minder ruimte is om in het vervoer naar sportfaciliteiten te voorzien’, terwijl er wel vervoer naar de Ossenkamp geregeld kan worden. Dit is een zoethoudertje voor de mensen.

  2. Als NAH patiënt zou ik niet op een ‘zielig clubje’ zitten wachten. Mijn motto: ‘Waar het bijzonder moet, speciaal doen. Waar het normaal kan, gewoon doen’. Sporten en communiceren is zeer intensief voor mensen met NAH. Sporten op een gewone sportclub dus voor degenen die dat kunnen en willen.

  3. Momenteel is het alleen mogelijk mensen heen en terug naar een dagactiviteitencentrum te vervoeren. Dit betekent niet meer sporten in de zaal of zwemmen op locaties in de omgeving. Binnen een onderwijsinstelling sporten deze deelnemers in dezelfde locatie als studenten binnen een omgeving die toegankelijk is voor iedereen.. Dus over zo normaal als mogelijk gesproken. Geen busvervoer meer tussendoor naar sportlocaties maar onder begeleiding van sportstudenten naar de sporthal, fitnessruimte , etc . Lijkt mij toch een win-win situatie waarin geprobeerd wordt een positieve insteek te maken op de bezuinigingen in de zorg. Zoeken naar mogelijkheden. We weren allemaal dat de zorg er niet gemakkelijker op wordt !

  4. Super initiatief! 100% zeker dat de deelnemers hier erg blij mee zijn! Hier zullen veel mensen naar uitkijken! Ik hoop binnenkort een keer langs te kunnen komen! Super idee!!

    Groetjes en tot snel!

  5. Lijkt me een prima dag invulling voor genoemde doelgroep.

    Is er ook zoiets in omgeving van Arnhem Nijmegen ?

    Groet Mieke Abeling

Reacties zijn gesloten.