Zwolle – Het vrijwilligersproject De Groene Visite uit Overijssel heeft de landelijke hoofdprijs van 25.000 euro gewonnen in de finale van Groen en Doen. In dit project brengen vrijwilligers de natuur naar aan huis gebonden ouderen, zodat ook zij de natuur kunnen beleven en herinneringen aan vroeger kunnen ophalen. Het jury verkoos dit project tot één van de winnaars, omdat er geïnvesteerd wordt in het mobiliseren van nieuwe vrijwilligers en het een interessante samenwerking is tussen de verschillende sectoren zorg, ouderen en natuur.
Het projectplan moest aan strenge voorwaarden voldoen. Niet alleen moesten de indieners duidelijk aangeven wat zij met het geld zouden willen doen, er werd ook beoordeeld of de plannen realistisch en haalbaar zijn. Jurylid Chris Braat over de finalisten: ‘Het niveau van de plannen ligt zo hoog en de projecten zijn allemaal op een bijzondere manier van grote waarde voor de natuur in Nederland. Het is ontzettend moeilijk om hieruit te kiezen.’ Dat kiezen is uiteindelijk gelukt. Het Miljoenenlijntje uit Limburg, De Groene Visite uit Overijssel en Een Dak boven het hoofd van meester Gert uit Gelderland gaan met €25.000,- naar huis.
Over De Groene Visite
In augustus sloegen vrijwilliger Jan Westera en Anne-Floor Zuurbier projectleider bij Natuur en Milieu Overijssel de handen ineen. Samen met Zwolle Doet en ouderen belangenorganisaties Overijssel bedachten ze De Groene Visite.
Veel ouderen en zieken zijn aan huis gebonden. Zij komen nog nauwelijks buiten en velen zijn sociaal geïsoleerd. Hoe blijf je dan in contact met je medemens en de natuur? De Groene visite pakt beide problemen aan. De groene visite is een netwerk van vrijwilligers die op aanvraag ouderen in verzorg- en verpleeghuizen bezoeken. Zij maken daarbij gebruik van de natuurkoffer. IVN-vrijwilliger Jan Westera bedacht in 2011 de Natuurkoffer. De Natuurkoffer heeft verschillende thema’s die, zo is inmiddels uit de praktijk gebleken, in staat zijn de zintuigen van ouderen zodanig te prikkelen dat oude herinneringen weer boven komen. De geur van vers gemaaid gras, het zien van een mooi heidegebied, het voelen van de ruwe bolsters van de kastanje en het proeven van bijvoorbeeld bramen en bosbessen. Herinneringen komen boven van de kindertijd, jeugd, gezinsleven, oude gewoonten of het werk. Met deze geldprijs kunnen wij de groep vrijwilligers uitbreiden, zorgen voor deskundigheidsbevordering en de natuurkoffers vernieuwen en uitbreiden. In januari starten we met het project.
Gaan voor meer groen
Groen en Doen is een programma van het ministerie van Economische Zaken waarbij in twee jaar tijd vier miljoen euro wordt geïnvesteerd in (opleidings-)projecten voor de inzet van vrijwilligers bij natuur- en landschapsbeheer. De prijsvraag is onderdeel van het programma. Dit jaar hebben ruim 50 projecten zich aangemeld voor de prijsvraag. Het viel op dat ‘groen in de stad’ en biodiversiteit populaire thema’s zijn onder de inzendingen. In 6 weken tijd zijn ongeveer 20.000 stemmen uitgebracht. Na deze spannende online stemronde mochten de 8 populairste projecten hun plannen uitwerken en voorleggen aan de jury. Op 27 november kwamen de jury en deelnemers bij elkaar. Initiatiefnemer van Groen en Doen, oud CDA-Kamerlid Ger Koopmans, was aanwezig om de drie hoofdprijswinnaars bekend te maken.