Zwolle – De Zwolse SP maakt zich zorgen om de groeiende leegstand van winkels de stad. Deze loopt gelijk op met het landelijk gemiddelde: van 6,3 procent begin 2013 naar 6,9 procent nu. Daarnaast ziet de partij in de binnenstad, het visitekaartje van Zwolle, steeds meer langdurige leegstand.
De leegstand is nadelig voor het economisch klimaat in Zwolle, omdat lege winkelpanden een somber aangezicht geven en zo wordt de stad, die juist zo graag meer toeristen wil trekken, steeds minder aantrekkelijk voor winkelende dagjesmensen. Ook wordt het voor ondernemers onaantrekkelijker om winkelpanden te huren als er in een straat veel leegstand is. Frank Futselaar: ‘Helaas zien we in de Zwolse binnenstad relatief weinig kleinere zelfstandige ondernemers, waardoor filialen van landelijke bedrijven de boventoon voeren. Kennelijk blijft de binnenstad voor veel ondernemers onbetaalbaar, ondanks de leegstand. Meer diversiteit in het winkelaanbod zou de stad ten goede komen.
De SP wil van het college feiten en cijfers over de leegstand in de binnenstad, maar ook actie. ‘De leegstandswet biedt mogelijkheden om meer te doen, in overleg met eigenaren van winkelpanden. Het college moet niet langer op hun handen blijven zitten maar actie ondernemen, anders lopen we het risico dat de binnenstad straks helemaal leegloopt.’
Geacht college,
In het kader van artikel 45 van het reglement van orde voor de gemeenteraad wil ik namens de
SP vragen stellen over de groeiende winkelleegstand in de binnenstad.
Inleiding
Onlangs werden cijfers van onderzoeksbureau Locatus over de leegstand in Nederlandse binnensteden bekend. Hieruit blijkt dat in Zwolle ongeveer 6.9% van de winkelpanden leeg staat. Er is sprake van een duidelijke stijging sinds begin dit jaar. Locatus stelt dat er landelijk gezien een stijging is van het aantal kortstondig leegstaande panden, en dat leegstand vooral is voortgekomen uit voormalige videotheken, softwarewinkels en reisbureaus. In de Zwolse binnenstad lijken echter verschillende winkelpanden op prominente plekke langdurig leeg te staan zoals in de Diezerstraat, de Sassenstraat en de Thomas á Kempisstraat.
Dit alles brengt ons tot de volgende vragen:
1. Wat is volgens de cijfers die het college beschikbaar heeft op dit moment het leegstandpercentage voor winkelpanden in Zwolle? En wat is het voor de binnenstad?
2. Welke oorzaken ziet het college voor de langdurige leegstand van een aantal panden in de binnenstad? Op welke wijze is het college op dit moment bezig op winkelleegstand in de binnenstad te bestrijden?
3. In hoeverre is naar mening van het college de gemiddelde huurprijs voor winkels in de Zwolse binnenstad van invloed op de leegstand in de binnenstad? Hoe verhouden deze prijzen zich tot steden in de regio en de rest van de stad?
4. Is het college het eens met de SP dat er bij langdurige leegstand een versterkend effect kan ontstaan, waardoor er zich steeds minder winkels vestigen omdat de leegstand een ongezellig effect op een winkelgebied heeft? Ziet het college een dergelijk risico voor plekken in de Zwolse binnenstad?
5. In raadsdebatten in het verleden heeft het college zich negatief uitgelaten over de suggestie om de mogelijkheden die de leegstandswet biedt om winkelleegstand tegen te gaan verder te verruimen. Blijft het college bij dit standpunt in het licht van de groeiende leegstand? Zo nee, welke maatregelen gaat u nemen? Zo ja, wat voor alternatieve maatregelen wilt u dan nemen?
Wij verzoeken u om deze vragen zo spoedig mogelijk te beantwoorden.
Met vriendelijke groet,
Namens de SP-fractie
Frank Futselaar
Tja, dat valt mij ook al op, ben bang dat dit een trend is die niet meer is te stoppen. Maar ook hier zal de VVD vast wel een oplossing voor weten!
Dit is een onomkeerbaar proces wat in een stroomversnelling is gekomen door woekertarieven mbt parkeren.
Ik persoonlijk heb helemaal niets meer te zoeken in de binnenstad. Ik bestel mijn spullen online. Veel goedkoper.
Ik ben meer een voorstander van grote shopping mall’s aan de rand vd. stad (Hessenpoort, Voorst?) Alles onder 1 dak, gratis parkeren en altijd plaats. Elke gemiddelde binnenstad is gebouwd in de tijd van paard en wagen en daarmee ongeschikt voor auto’s
Het is overduidelijk dat de middenstand het gaat verliezen van de webshops. Zo is er o.a. geen toekomst meer voor kleine kledingwinkels, boekhandels en platenzaken. Een teveel aan winkels (wel 7 misschien) die mobieltjes in de winkelstraat verkopen is ook niet aantrekkelijk!!
Viper heeft gelijk, de shopping malls in het buitenland, ook bij de buren hoor, doen het geweldig goed. Amerika was 20 jaar geleden iedereen al voor wat dat betreft.
Locaties voor een mall: Hessenpoort, tussen Westenholte en ’s Heerenbroek, rond Wijthmen of nabij Windesheim.
Helaas zien we in de Zwolse binnenstad relatief weinig kleinere zelfstandige ondernemers, aldus Frank Futselaar
Ik denk dat Frank een nieuwe bril moet kopen want van de +/- 700 bedrijfspanden in de binnenstad zijn er slecht een 100 tal bezet door landelijke ketens.
Als de gemeente eens begon met haar alsmaar stijgende belastingen en andere door haar bij ondernemers op te leggen kosten naar beneden bij te stellen dan zou het verblijfsklimaat voor ondernemers in de binnenstad een stuk aangenamer worden.
Ook het beleid aangaande de invulling van het bestemmingsplan zou flexibeller gehanteerd dienen te worden.
@viper ga toch fietsen man 😀
viper, en waarom ben ik dan toch drie keer liever in de binnenstad dan in een shoppingmall?
Shopping malls? Jullie zijn zeker de afgelopen jaren niet meer in de VS geweest ofzo? Malls zijn zo jaren 80/90, veel Malls zijn daar halfleeg en/of ten dode opgeschreven laten we dat pad aub niet in NL gaan bewandelen…
Meer info:
http://deadmalls.com/stories.html
Ik geloof je meteen blauwvinger. Ik ben het ook met je eens. Maar op afstand kan dat ook prima hoor, ik ben nog nooit in de VS geweest 😉
@mul geen idee?
Ikke ik denk dat jij een nieuwe bril nodig hebt. En dan een shoppingmall vreselijk.
De prijzen van de winkelpanden zijn veel te duur. Dat ligt niet aan de gemeente.
Ik denk dat dit inderdaad één van de voornaamste oorzaken is naast de opkomst van het online winkelen.
De verhuurders willen zich blijkbaar nog niet aanpassen aan de nieuwe realiteit, maar een beetje slimme winkelier zorgt er gewoon zelf ook voor dat ie naast de fysieke winkel ook een webshop heeft om meer te kunnen verkopen.
Waarbij gezegd moet worden dat niet iedere sector even veel te lijden heeft van het verminderde winkelbezoek.
Steeds meer controle door de overheid dus er valt weinig meer wit te wassen door even een winkel op te starten en deze binnen twee jaar te laten sluiten….
Concurrentie wordt groter voor kleinere beginnende partijen. Veel te dure winkelpanden en om een bedrijf op te starten en ergens te huisvesten, heb je een grote papieren rompslomp.
Het is niet meer aantrekkelijk voor de nieuwe generatie en deze zoekt zijn heil wel in het online verkopen….
SP is goed bezig voor de komende verkiezingen!!!
Laten we hopen dat ze het idee om nog meer winkelruimte uit de grond te stampen bij de nieuwbouw van kamperpoort dan ook meteen veranderen in gewoon extra huizen.
Winkels in zwolle veel van het zelfde en belachelijke hoge parkeer tarieven dwingt ons online te winkelen. Zo had ik hoes nodig voor mn galaxy note 3 2014 uitvoering… zegt de jongen van mediamarkt….. hebben wij niet en je moet dat maar online bestellen… en zodoende bij bol.com besteld… tja hoe dom kunnen ze zijn he. Mis ook bv burgerking, kfc, bijenkorf enz
Het aantal winkels in de binnenstad zal alleen nog maar afnemen, want daar zijn er nu al teveel van… Er blijven vnl winkelketens over, en daarmee maak je een binnenstad niet aantrekkelijk.
Concentreer de winkels die overblijven, en maak de rest van die vierkante km geschikt voor andere zaken, zoals o.a. woningbouw, ateliers, horeca met terrassen….
Ik denk inderdaad dat de gevraagde huurprijzen mede oorzaak zijn van de leegstand in de binnenstad. En over de huurprijzen heeft een gemeente niks te zeggen.
Probleem met die huurprijzen is het mechanisme dat als een eigenaar een huurder in zijn pand laat intrekken met een lagere huur dan eerst begroot, het pand minder waard wordt. En een financier (bank) dan bij de eigenaar gaat vertellen dat deze extra moet aflossen omdat de lening niet meer in de pas loopt met de waarde van het pand (oorzaak? Eis aan banken om buffers op orde te krijgen (bankencrisis)).
Het is dan een rekensommetje voor de eigenaar, maar die houdt op dit moment (kennelijk) dan liever een leeg pand aan met de hoge gevraagde huurprijs dan een vol pand met lagere huurprijs….
En hoe buig je dat om als gemeente? Leegstandswet? Misschien wel.
Overigens willen wij graag de uitdaging aan gaan door te toetsen of het spelen met parkeertarieven voor de binnenstad een oplossing biedt tegen leegstand (zie verkiezingsprogramma). En dan verdwijnt het voordeel van een mall zoals hierboven benoemd. De binnenstad is dan die ene grote (wel mooie) mall.
Met vriendelijke groet,
Martijn van der Veen
Vastgoedbeheerders maken de panden duur en dat is voor kleine ondernemers niet te behappen. Dus dure eigenaren krijgen een koekje van eigen deeg: geen inkomen meer.
Vraag maar eens aan BLOKS, daar komen de vastgoed gasten alsmaar zeuren of hij het pand niet wil verkopen voor een gigantische prijs. Als jij dan moet huren is het onbetaalbaar.
Ook de winkels in zuid staan geregeld lange tijd leeg ook omdat de huren voor zon buurtwinkel niet meer op te brengen zijn .En natuurlijk het verkoop via webwinkels is goedkoper.Verder zijn alleen de supermarkten nog druk bezocht .