Zwolle – Schoolverlaters met een indicatie voor een plek in de sociale werkvoorziening komen op dit moment op een lange wachtlijst van de WEZO terecht. Deze jongeren hebben op school en stage waardevolle arbeidsvaardigheden opgedaan, maar die gaan verloren als ze thuis op de bank komen te zitten. Onaanvaardbaar vinden PvdA en CDA. Vooruitlopend op de Participatiewet die in 2015 van start gaat, willen de partijen dat er nu al maatwerk wordt geboden aan deze jonge SW’ers, zodat er zo snel mogelijk een passende werkplek, stageplek, arbeidsmatige dagbesteding of dagbesteding kan worden georganiseerd. Zo kunnen deze jongeren zichzelf verder ontwikkelen en een bijdrage leveren aan de samenleving.
De partijen roepen het college hiertoe op met een motie die maandagavond zal worden behandeld in het raadsplein. Vanaf 1 januari 2015 biedt de participatiewet ruimere mogelijkheden aan gemeenten om deze jongeren te helpen aan een passende werkplek of een combinatie van werken en dagbesteding. PvdA en CDA vinden dat er niet kan worden gewacht tot 1 januari 2015, omdat er ook nu al naar schatting 5-10 van deze jongeren per jaar in Zwolle van school komen.
Van beide partijen, pvda en cda, kan niet echt worden gezegd
dat ze afgelopen jaren zich het lot van (jonge) sw-ers hebben aangetrokken!
Nooit gehoord van de wijkwerkplaats in Zwolle Zuid??
Daar werkt de participatie wet in pilot vorm al heel goed!
Verder wordt de invulling van de participatiewet per 1 januari 2015 een volmaakte flop (en daar is geen glazen bol voor nodig om dat te kunnen voorspellen).
Droom lekker verder..
Er moet op een zakelijke manier worden gehandeld en en dat gaat niet lukken bij ambtenaren, wethouders en raadsleden die alleen maar handig zijn met hun verbale kwaliteiten..
Stap vooralsnog eens zelf op de mensen af (net zoals de SP in Zwolle dat heel erg serieus doet).
Triest dat een wethouder en zijn SW beleidsadviseurs zich beroepen op wet- en regelgeving. En roepen dat een passende werk-plek niet realistisch is.
Hieruit blijk maar weer dat ingewikkelde wetgeving belangrijker is als de ontwikkeling van deze jonge schoolverlaters met een indicatie voor een plek in de sociale werkvoorziening. De in jaren zo moeizaam verworven vaardigheden kunnen zo in korte tijd weer verleerd zijn. Wat uiteindelijk onze maatschappij nog meer geld kan gaan kosten.
Maar bovenal gun je juist mensen met een arbeidshandicap zinvol werk/dagbesteding. Wij willen immers dat iedereen de kans krijgt om te participeren in onze samenleving.