Supermarkten willen openstelling op zondag

Foto van auteur

Zwolle – Een aantal Zwolse supermarkten doen vrijdag een klemmend beroep op de politieke partijen om de komende gemeenteraadsverkiezingen een einde te maken aan de oneerlijke concurrentie van supermartken op zondag. Zij vinden dat de loting niet eerlijk is en niet bijdraagt aan een vrije marktwerking. De supermarkten zeggen dat sinds juli 2013 de gemeente zelf beslissingsbevoegdheid heeft om de zondagsopening binnen de gemeente te regelen.

 

Het openstellen op zondag van alle supermarkten in de gemeente Zwolle is volgens de supermarkten om meerdere redenen positief te noemen: Inwoners van de gemeente Zwolle krijgen op zondag een ruimere keuze aan supermarkten. De behoefte is reeds bewezen, met keuzevrijheid wordt deze nog toegankelijker. De gemeente reguleert de klantenstroom, wat voorkomt dat bepaalde winkelgebieden extreme klantenstromen moeten verwerken. Het voorkomt dus overlast voor omwonenden. Voorkomen van oneerlijke concurrentie. U staat immers voor vrije marktwerking en bevorderen van concurrentie. Deze stimulans zal ook werkgelegenheid tot gevolg hebben. Het voorkomt uitstroom van medewerkers bij winkels die na één jaar ontheffing de vergunning weer moeten inleveren.

Volgens de supermarkten zijn er weinig redenen te bedenken om nu tijdens de verkiezingen deze kans niet aan te grijpen. “Wij roepen de politieke partijen dan ook op dit punt hoog op de verkiezingsagenda te zetten en gezamenlijk te komen tot een nieuw collegeakkoord waarin opening van supermarkten op zondag geregeld is. Wij kunnen als supermarkten zeer zeker begrijpen dat u gezamenlijk een maximaal openvenster voor de zondag vaststelt, echter het door gaan met loting is wat ons betreft geen optie! De gemeente Zwolle mag als provinciestad met behoorlijke ambities toch niet achterblijven in deze nieuwe ontwikkeling. Wij rekenen op uw steun!”
 
De supermakten die de oproep doen zijn:
 
Albert Heijn (AA-landen, Stadshagen, Diezerpoort, Zuid) LIDL Nederland (AA-landen, DIezerpoort, Holtenbroek) Jumbo (Assendorp, Veemarkt, de Dobbe en Nagelmaeker) C1000 (Joep Beijer en André Mulder) Coop supermarkten (van Brummen en Vechtstraat) Boni supermarkten (Deventerstraatweg).

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

51 gedachten over “Supermarkten willen openstelling op zondag”

 1. In welke tijd leven we? Moet een gemeente(raad) over dit soort zaken gaan? Belachelijk. Elke winkel moet open kunnen als de eigenaar dit wil 24/7. Zo simpel kan het zijn. Van ziekenhuizen, brandweer, politie, Schiphol, NS verwachten we dit toch ook? Dit zijn ook bedrijven. Waarom dan deze betutteling?

 2. deze supermarkten hoorde je niet toen vorig jaar ten gunste van hun de vergunning werd afgegeven en de andere supermarkten niet!!

  nu eerst maar eens een inhaalslag voor de huidige vergunninghouders en daarna de boel gelijk trekken.

 3. Ik vind het wel bijzonder dat de supermarkten dit willen. Als ik met mijn nuchtere verstand kijk, zeg ik dat ik in een week hetzelfde bedrag aan boodschappen zal blijven besteden, ongeacht of een supermarkt 1, 5 of 7 dagen open is. De loonkosten zullen echter wel flink stijgen, zeker met de opslag voor de zondag erbij. Dan maken alle supermarkten toch netto minder winst? Of… en daar ben ik ook wel een beetje bang voor, gaan de prijzen straks flink stijgen om de gederfde winst te compenseren.

  Ik snap wel dat het nu flink drukker is in de zondags geopende supermarkten, maar dat komt ook doordat er tig anderen dicht zijn. In mijn optiek zal het op alle andere momenten in de week rustiger worden en vallen de pieken ook wel weg als ze allemaal open zijn.

 4. @wilbert, ja daar heb je wel een punt.

  oplossing:
  uurtje later open… en zondags 2 a 3 loop je het kerkvolk ook niet
  tegen het lijf 😉

 5. De beste stuurlui staan aan de wal of is het betweters zijn zo eigenwijs dat niets ze van hun ongelijk zal overtuigen…

  Hoe het ook zij , malle Wilbuuuur en Nee-Neetje , de AH marktleider in Nederland opent elke zondag meer dan 600 filialen, zie de website van AH.., tik op winkels. Tik op zondag open .eenieder kan dat makkelijk nalezen.

  Deze marktleider vindt het economisch voordelig om 600 filialen op zondag te openen.. Maar Wilbuuuur weet het beter. En nee-neetje is het daarmee eens…

  Binnenkort een nieuwe marktleider , de supermarktketen WenN zal de AH en andere concurrentie wegvagen onder de bezielende leiding van de beste stuurlui aan wal.

  Echt niet dus.

 6. @Wilbert sinds mijn vriendin en ik de zondagsopenstelling zijn gaan gebruiken eten we op zondag veel uitgebreider en maken we minder gebruik van thuisbezorgd.nl. Voor de supermarkt (en onze gezondheid :P) een goede deal 🙂

 7. Wat een stelletje zeikerds zijn sommige mensen zeg.. Je werkt op zondag, krijgt betaald, bouw extravrijdagop , plus extra betaald en je kunt doordeweeks een andere dag vrij nemen en dan is het alsnog niet goed… Als iem niet op zondagenwil/ kan werken om welke reden dan ook, zoek een andere werk en laat anderen dat werk dan wel doen.. Voor de eigenaren heel simpel wil je op zondag open doe je dat wil je dat niet doe je dat niet… of het nou gemeente Zwolle is of een andere gemeente heb je altijd mensen die het wel willen en mensen die het niet willen…. Blijf zo doorgaan heb je nog meer gezeik… Los het een keer goed op en hou op met die onzin…
  Gooi alle winkels op zondag open zou ik zeggen… Altijd gezellig op zondag winkelen!!

 8. Vooral de bedrijven die nu net een jaar open zijn geweest op zondag, die klagen!
  Er was een loting voor drie jaar! Jammer dat jullie weer dicht moeten, maar nu zijn er weer andere supermarkten aan de beurt! En 24/7 openstelling vind ik echt onzin! Ze zijn al genoeg uren open. Nog meer overvallen zeker!

 9. Het valt inderdaad op dat de supermarkten die het afgelopen seizoen open mochten nu het hardst klagen. Vooral die uit Stadshagen, die nu denkt dat al zijn klanten naar Westenholte gaan. Dat is niet fair! Wacht dan de hele termijn van de termijn van de loting af.

 10. Ookpeter,

  Als dit economisch beter is voor de supermarkten, dan betekent dat simpelweg dat we meer uitgeven in de supermarkten, terwijl we ditblijkbaarniet nodig hebben. De consument lijkt hier dus mee geholpen, maar is alleen nog meer geld kwijt aan vooral impulsaankopen. (Immers, geplande boodschappen had je anders op zaterdag gedaan en die leveren op zondag niets extra’s op voor supermarkten.) Dat geld kun je dus niet meer besteden aan andere producten, dus het haalt de koopkracht elders weg. Het is dus niet economisch voordelig, maar vooral goed voor de portemonnee van de supers. En iedereen maar schreeuwen dat ze op zondagopen moeten, zodat men ook op die dag verleid kan worden om de portemonnee te legen voor onzinnigheden.

 11. Het onzinnige geleuter dat zondag een rustdag is Sem wordt ik niet goed van.Sluit dan ook met die kerken en luid ook die klokken niet meer op zondag dan hebben de christelijken ook rust hoeven ze niet naar de kerk te sjouwen ,voor dat onzinnige geleuter over de lieve heer.En kunnen de niet christelijken uitslapen op zondag en worden niet wakker van het klokgeluid.Als de kerk zijn aanhangers wat te vertellen heeft kan ook door de week savonds.Dus alles open of alles dicht op zondag want dat rustdag is iets uit het verleden dat is al lang geweest

 12. als de zondag als rustdag is.
  Waarom geven koeien dan deze dag nog steeds melk,en moet de boer dan twee keer per dag deze melken of valt dit dan niet onder werken

 13. @Mul.

  Waarom niet nadenken en dan reageren ? Veel feiten zijn toch zo eenvoudig op internet te vinden.

  Een paar feiten toevoegen dan maar :
  – de AH opent morgen op zondag 608 van de 905 filialen, een groot deel van de 300 gesloten filialen mogen niet open op zondag .
  – meer dan de helft van de Nederlandse huishoudens doet boodschappen op zondag
  – de extra omzet van de supermarkten gaat vooral ten koste van de gemaksfoodsector (afhaalmaaltijden , snackbar , pizzeria etc)
  Bronnen: wwww.ah.nl en http://www.gfk.nl
  De koopkracht van de Nederlandse consument wordt vergroot omdat men meer krijgt voor de besteedde euro (vergelijk maar eens wat een ijsje in de super kost en in een snackbar) en is daarmee goed voor de Nederlandse consument en de economie.

  Svp voordat u weer reageert …even nadenken en dan pas iets opschrijven ..veel grotere kans dat dan uw bijdrage zinnig en feitelijk correct is. En maak vooral gebruik van internet daar kunt u heel veel informatie vinden.

 14. gewoon allemaal dicht! wil je open, dan de managers en de aandeelhouders achter de kassa….wij arbeiders willen even een dagje rust.. jaag je zelf maar gek geldwolven!>:(

 15. Willem als je dagje rust wil hebben moet je dan op zondagen even naar staphorst gaan en even rondje lopen daar in dat dorpje en wie weet doe je dat elke dag en heb je elke dag rust..
  Van mij mogen alle winkels elke zondag open en moeten de eigenaren zelf bepalen of ze wel of niet open willen…

 16. Br, nonsens. Aangezien de winkels in Zwolle op zondag beperkt open zijn ben je in Zwolle goed, wanneer je rust zoekt. Dat jij dat nu wilt veranderen, maakt jou degene die misschien maar naar Rotterdam moet gaan om op zondag te winkelen.

 17. Ookpeter, ik begrijp je eerste opmerking niet zo Ik zei al dat supers de koopkracht ergens anders vandaan halen. Dat bevestig je en dan ben ik degene die moet nadenken?
  Ach ja, het stond wel leuk natuurlijk….

 18. Van mij hoeft het niet zo nodig de winkels open op zondag.
  Je kunt op genoeg andere momenten in de week boodschappen doen.
  Wat is er mis met Staphorst of andere dorpen die kerkelijk zijn?
  Heerlijk rustig! Dat ze in het westen wel de winkels open doen, moeten ze zelf weten. Ik vind het prima zo in het rustige oosten. 1 keer in de maand een koopzondag vind ik meer dan zat. Dan blijft het ook nog bijzonder.

 19. We leven inmiddels in een 24 uurs economie..
  Als we de zondag als nationale rustdag willen bestempelen mogen we ook geen gebruik maken van nutsvoorzieningen..
  Ofwel het licht uit laten, de verwarming uit, geen water gebruiken, etc.

 20. HansV, mooi gezegd. Zoveel facetten van ons leven worden al beheerst door het dogma van de 24 uurs economie en consumptiemaatschappij. De stress neemt toe, natuurlijke hulpbronnen raken uitgeput en het klimaat kent ook een weinig hoopgevend toekomstbeeld. En we gaan maar door.

  En dan is er een steeds schaarser wordende dag in de week waarop we aan onszelf kunnen laten zien dat we als mens niet voor de volle 100% afhankelijk zijn van onze impulsen en van andermans verkoopwaar. Wat mij betreft houden we die in stand.

 21. Als winkels op zondag geopend worden dan is er niemand die je dwingt om er naar toe te gaan. Laten we het daarom simpel houden: laat de eigenaren en hun personeel het beslissen en niet de politiek. Klanten kunnen zelf kiezen of ze op zondag willen winkelen of niet. En als je dan ‘zondagsrust’ wilt dan kun je dat ook houden.

 22. Eens kijken hoeveel mensen er straks klagen als heel westenholte op zondag op slot staat met een file door de hele wijk. (want ik denk dat de meeste mensen geen idee hebben hoe druk het is bij de Jumbo op zondag rond een uur of 5)

 23. br, jb en Pjotr, :-*:-*
  Ben het zo met eens met jullie reacties!
  Heerlijk, eindelijk eens geen 🙁 (dooie)saaie zondag meer.
  Er is in Zwolle al zo weinig te beleven op zondag, en andere dagen.
  Vooral in de wintermaanden, zo weinig mensen op straat…
  Het is geen vrolijke stad, waar je even die gezelligheid vindt.
  Parkeren is moeilijk en duur, met een auto de stad doorrijden zoals vroeger mag niet meer. (Terrasvolk vond het maar al te leuk!)
  Echt jammer dat er nog best veel mensen zijn van een oud christelijk stempel, die hier blijkbaar hun stempel op een stad mogen drukken, om wat wel en niet mag, volgens hen.
  Laat deze stad weer tot leven komen, vooral in een weekend.
  De mensen die op een zondag werken, verkiezen dit zelf en verdienen dan ook extra.
  Let us live!

 24. Gewoon lekker de winkeleigenaren zelf laten bepalen. Ik vind het wel handig!

  Vroegâh werden de schappen buiten winkeltijd gevuld. Tegenwoordig moet je je tijdens het winkelen tussen de vakkenvullers door wurmen. Maar goed: tijden veranderen! Dus daar wen je maar aan. Zo ook aan een zondagsopening.

 25. Voor zondagsvrijheid liefhebbers is het een goede week geweest. Niet alleen hebben de gemeenteraden in Apeldoorn en Borne aangegeven om binnenkort de koopzondagvrijheid voor te leggen aan de raad, in gemeenten Ooststellingwerf, AA en Hunze, Olst en Wijhe en Bodegraven en Reeuwijk (alleen supers) is het besluit deze week gevallen. Zeker het besluit in gemeente Bodegraven en Reeuwijk is opvallend, alle drie christelijke partijen (met uitzondering van één raadslid) hebben voorgestemd . De volledige fractie van de CU heeft voorgestemd , jammer dat de CU leden in Zwolle nog steeds van een kalifaat dromen waar hun normen en waarden moeten worden nageleefd door alle inwoners of men wil of niet.

 26. Twee jaar geleden hebben ze een regeling afgesproken dat iedere jaar verschillende supermarkten open mogen op zondag. De supermarkten die nu al een jaar open zijn geweest, willen dat deze regeling opgeheven wordt. Maar dat is niet eerlijk tegenover de supermarkten die nu twee jaar dicht zijn geweest op zondag en nu aan de beurt zouden zijn. Maak die periode dan ook af en verander het dan!

 27. Sanne, dat is precies waarom ik in eerste instantie voorstander was van koopzondagen, maar nu niet meer. Het argument dat alleen de toegang tot allerlei consumptie iemand in staat stelt zich ‘levend’ te voelen (let us live), dat heeft iets slaafs. Veel slaafser dan een geloofsdogma wat mij betreft. Daarom vind ik het heel gezond om in deze consumptietijd een dag de deuren dicht te doen. Kan men zichzelf weer eens leren kennen.

 28. Jasper, als je ‘kan’ vervangt door ‘mag’ krijg je inderdaad een rare uitspraak. Maar wel een compleet andere uitspraak dan die ik deed.

 29. Mul, het gaat mij erom dat jij blijkbaar voor mij dient te bepalen dat ik op zondag beter bezig kan zijn met mijzelf te leren kennen, zonder winkel. Ik wil graag de keuze hebben om op zondag boodschappen te kunnen doen. Zonder daarbij esoterisch bezig te zijn.

 30. Sara zegt:

  met een auto de stad doorrijden zoals vroeger mag niet meer. (Terrasvolk vond het maar al te leuk!)

  inderdaad…. dat vind ik ook erg jammer….. not.

  Zwolle is al met al een stuk leuker geworden dan 10 – 15 jaren geleden. Het autoluw maken van de binnenstad heeft daar zeker aan bijgedragen, daarnaast de vele leuke terrassen, cafes, filmhuis, restaurants.

  Dat je niet elke zondag kan winkelen is voor mij geen problem (sterker nog – heerlijk zo’n lege stad!).
  Als mensen elke zondag per se graag wil doorbrengen in de HEMA, Blokker of Scapino word ik daar persoonlijk wel een beetje verdrietig van…..

 31. Ik weet niet wie het leuk vond om naar mannen met een compensatieauto waar veel te luide muziek uit kwam te kijken, maar ik was het niet.

  @marco_z Er zitten nog een aantal stappen tussen voor opening op zondag en daar elke zondat per se gebruik van maken.

 32. @marco, Ik vind een autoluwe binnenstad ook prima zo.
  Vroeger reden de auto’s door de diezerstraat! Nu kun je er heerlijk flaneren zonder dat je omver gereden wordt!
  @Jasper, Er zijn nu toch ook een heel aantal supermarkten open op zondag. Ik ben er laatst ook een keer geweest. Wat een drukte! Ik stond er een kwartier in de rij! Ik ga liever ’s avonds shoppen als de supermarkt rustig is.

 33. Zwolle is al met al een stuk leuker geworden dan 10 – 15 jaren geleden. Het autoluw maken van de binnenstad heeft daar zeker aan bijgedragen, daarnaast de vele leuke terrassen, cafes, filmhuis, restaurants.

  Dat is zeker waar. Vroeger had je overal parkeerplaatsen en -meters. Nu staan er overal terrassen. (Melkmarkt, Grote markt, Nieuwmarkt, Bethlehems kerkplein en Luttekestraat)

 34. Jasper, over die auto’s was Sara.

  Over de zondagsopening en er gebruik van maken: uiteraard zitten daar een paar stappen tussen, maar voor de mensen die zo hartgrondig klagen over de sluiting (‘kalifaat’, ‘doodsaai’) lijkt het de ultieme vervulling van hun vrije tijd om langs rekken met spullen te lopen.

 35. @Sanne ja, 4 of 5. Vanaf 16:00, waar het dan afgeladen vol is. Wat voor mij voldoende aangeeft dat Zwolle heel wat meer supermarkten op zondag kan openen. En dan eerder dan 16:00.

 36. Mul, fantastisch omschreven.

  Ik ben zelf totaal geen gristen. Maar ik vind ook dat een rustmoment in de week nooit kwaad kan, helemaal omdat we al in zo’n gejaagde samenleving wonen. De periode afmaken en dan terug naar de oude situatie, een koopzondag per maand is meer dan genoeg.

  Ik ben ook niet voor een totaal losse situatie, dat iedereen voor zichzelf de keus kan maken.

  VB : De Bart Smit wel open, maar de Intertoys niet. De eigenaar van de Intertoys zal – in mijn ogen – gedwongen worden open te gaan, daar anders alle omzet zal weglekken naar de Bart Smit. Weg rust, 7 dagen per week in touw.

  En Jasper, sommige dingen in het leven daar zul je mee moeten dealen. Ik vind het ook niet leuk belasting te betalen, of op bijvoorbeeld bij de voetbal gefouilleerd te moeten worden. Toch zal dat moeten. Wat mij betreft kun je de koopzondag ook onder deze voorbeelden zetten.

 37. Inmiddels ben ik ervan overtuigd dat die koopzondag er ooit gaat komen. Uit onderzoek blijkt dat het ten koste gaat van de koopavond. een verschuiving dus voor de winkeliers. Zelf hou ik ook erg van dat lome zondaggevoel, een saaie dag die daardoor juist leuk wordt en een onthaastend effect heeft. De wereld verandert echter en de koopzondag zal een van die veranderingen zijn. Alle dagen worden hetzelfde, maar ook dat heeft positieve kanten. De zaterdag wordt bijvoorbeeld een fijnere dag omdat je niet hoeft te jakkeren om je boodschappen binnen te halen. Om met Cruyf te parafraseren: elk nadeel heb zijn voordeel.

 38. De zaterdag wordt bijvoorbeeld een fijnere dag omdat je niet hoeft te jakkeren om je boodschappen binnen te halen.

  Kan ook in de week tot 21.00 uur of volgens mij wel 22.00 uur.

Reacties zijn gesloten.