Zwolle – Het slagingspercentage van de Stoppen met roken polikliniek bij Isala ligt hoger dan het landelijk slagingspercentage. Dat blijkt uit onderzoek van Isala vergeleken met een onderzoek van TNS NIPO* naar rookgewoonten en patronen in Nederland. Na een jaar is 32% van alle Isala-deelnemers nog steeds rookvrij met hulp van persoonlijke coaching of de groepsbegeleiding Pakje Kans.
Het landelijk percentage ligt tussen de 4 en 10%. Voor de Isala groepsbegeleiding is het slagingspercentage 38% en voor de persoonlijke coaching 22%. Bij beide methodes kunnen hulpmiddelen worden ingezet. Deelnemers aan de groepsbegeleiding blijken dat meer te doen dan deelnemers die persoonlijk gecoacht worden. In de groepsbegeleiding wordt vaker een nicotinevervangend middel ingezet zoals een pleister. Daarnaast wordt bij beide methoden ook gebruik gemaakt van medicatie (varenicline). Meer informatie: folder Stoppen met roken, www.isala.nl of via de polikliniek tel. (038) 424 24 56.
Groep of individueel
In 2011 is de polikliniek Stoppen met roken van Isala gestart met de groepstraining Pakje Kans van STIVORO. Persoonlijke coaching was al mogelijk. Deelnemers zijn patiënten die worden doorverwezen door huisarts, verpleegkundige of medisch specialist. Vaak hebben ze gezondheidsklachten of komen ze op advies van de arts. Zogenaamde zelfverwijzers kunnen ook deelnemen en melden zich via de huisarts of rechtstreeks bij de polikliniek. Verpleegkundig specialist en trainster Marleen Joxhorst: "Wij beschouwen roken als een verslaving. Om deel te nemen aan een training bij onze polikliniek is motivatie dus van wezenlijk belang. In de praktijk merken we dat deelnemers aan een groepstraining die motivatie gemakkelijker vasthouden door hulp van de groepsgenoten. In een intakegesprek bepalen we altijd samen met de deelnemer welk type training het beste bij hem of haar past. Uitgangspunt is de vraag ‘Waarom is het belangrijk voor jou om te stoppen met roken?’. Dat betekent dat elk traject op maat wordt gemaakt, ook als het om een groepstraining gaat. De persoonlijke situatie en realistische doelen zijn het uitgangspunt.”
Gezondheidswinst
Isala vindt het belangrijk rokers te helpen met stoppen. Volgens de longverpleegkundigen is dat altijd zinvol, ook als je al jarenlang verstokt roker bent. Longverpleegkundige en trainster Rianne Dijk: "De klachten en gezondheidsproblemen van onze deelnemers hangen veelal samen met hart-, vaat- en longziekten. Uit onderzoek is gebleken dat je longfunctie minder snel achteruit gaat als je stopt met roken. Ook als je al jarenlang rookt of een chronische ziekte hebt zoals COPD. En daarmee neemt de kwaliteit van leven toe. Want wie wil niet zelf boodschappen kunnen blijven doen, wandelen met de kleinkinderen, zelfstandig zijn, kortom lekkerder in z’n vel zitten?" Ook voor mensen zonder gezondheidsproblemen loont stoppen de moeite. De kans op hartziekten daalt al na 1 jaar met 50%. En wat te denken van het verlagen van de kans op longziekten, diabetes en hartfalen. Kortom, stoppen met roken levert gezondheidswinst op. Longarts Noël Schlosser: “Stoppen met roken voordat je geopereerd wordt, vermindert ook de kans op wondinfecties en leidt tot een sneller herstel. Bovendien is stoppen met roken ook beter voor de kwaliteit van je tandvlees.”
Vervolgonderzoek
Ondanks het mooie resultaat wil Isala de slagingspercentages verder verhogen. Eerste ervaringen elders lijken aan te tonen dat de confrontatie met een longfoto, het doen van een longfunctietest bij de start van de training en een gesprek met de longarts van invloed zijn op de motivatie van de deelnemers. Isala heeft besloten dit te gaan onderzoeken. Dit heeft financieel geen consequenties voor de deelnemers. Het gaat om verzekerde basiszorg, nadat eerst het eigen risico is betaald.
*Continu Onderzoek Rookgewoonten (COR), TNS NIPO in opdracht van STIVORO (2011; 2012)
Binnen twee weken ben je van je lichamelijke nicotine verslaving af. Twee weken! En dat verleng je alleen maar met pleisters en kauwgum en meuk. Die twee weken zou iedereen gewoon op wilskracht moeten doorkomen.
Daarna komt de geestelijke verslaving, daar kan een ieder best wel hulp bij gebruiken.
Ik vind het alleen jammer ze die begeleiding combineren met pleisters en medicijnen. Zou niet nodig moeten zijn.
Was getekend, een trotse stopper (zonder hulp of medicatie)
eens met jasper,
stoppen is in essentie niets anders dan niet meer beginnen.
rokers stoppen zo,n 20 keer per dag. het moeilijke is om er niet meer eentje op te steken.
was getekend,
nog een trotse stopper. cold Turkey style.
Gewoon stoppen en niet klagen dat het zo moeilijk is, toon wilskracht.
Zo moeilijk is het allemaal niet, je hoeft er maar eentje niet te roken 😉
Ach , als Japser het kan dan moet iedereen het kunnen.:D:D:D
Mooie resultaten van Isala. Goed dat er vervolg onderzoek gedaan word. Niet iedereen stopt zo makkelijk, deelnemers aan deze behandeling worden doorverwezen door hun huisarts of een andere medisch specialist, dus dan is er aak al meer aan de hand bij deze rokers, patiënten. Fijn voor sommige personen dat het hun helemaal zelf is gelukt om te stoppen met roken, maar ieder mens is niet hetzelfde ‘gelukkig”.
Van de zotte dat dit ook nog betaald wordt door de zorg verzekering, terwijl noodlijdender gevallen zelf moeten betalen.
Je bent zelf begonnen met roken, dan moet je ook maar zelf stoppen met roken.