Zwolle – Galajurken, glitters en prachtige smokings in bioscoop Pathé De Kroon. Dinsdag 11 maart lopen 300 basisschoolleerlingen als echte filmsterren over de loper van het UNICEF Kinderrechten Filmfestival. Kinderen uit groep 7 en 8 hebben zelf films bedacht en gemaakt over één van de 54 kinderrechten. Onderwijswethouder Filip van As verzorgt de feestelijke opening van de galapremière in Zwolle. Door scholieren films te laten maken over kinderrechten wil UNICEF Nederland kinderen bewust maken van hun rechten. Aan de jury de moeilijk taak de winnende film aan te wijzen.
Het UNICEF Kinderrechten Filmfestival is een samenwerking tussen UNICEF Nederland, Ziggo en Hollywood in de klas. In het grootste filmeducatieproject voor Nederlandse basisscholen worden leerlingen uitgedaagd hun ideeën en verhalen over kinderrechten om te zetten naar een echte korte speelfilm. Kunstencentrum Muzerie heeft dit project bemiddeld op de Zwolse basisscholen. De kinderen uit Zwolle hebben in hun films een eigen draai aan internationale kinderrechten gegeven. De elf vertoonde films worden door de deskundige jury beoordeeld op filmtechniek, acteerprestaties en de wijze waarop het gekozen kinderrecht aan bod komt.
Leren over kinderrechten Kinderen hebben rechten: buiten spelen, van school opgehaald worden door je ouders, computeren, een appel bij de lunch, hutten bouwen. Zomaar een paar alledaagse voorbeelden van kinderrechten. In veel andere landen hebben kinderen deze rechten niet. Kinderen worden door het filmproject op creatieve wijze bewust gemaakt van kinderrechten in de wereld. Filip Braams van het UNICEF Kinderrechten Filmfestival licht toe: “In Zwolle hebben meerdere klassen een eigen interpretatie gemaakt van het ‘recht op familie’. Recht op liefde en zorg van je ouders spreekt erg tot hun verbeelding en komt aan bod in films zoals Spoorloos en Uit elkaar.” Recht op familie komt ook terug in één van de films die zich afspeelt in de toekomst; in een babyfabriek in 2024. Ouders kunnen er de perfecte baby bestellen. Niet gelukt? Dan krijgen ze een waardebon voor een kind naar keus uit een adoptiecentrum. Dinsdag zijn alle originele korte films te zien in Pathé De Kroon.
Filmlab Voor het UNICEF Kinderrechten Filmfestival gaat de klas op multimediale wijze aan de gang met het onderwerp kinderrechten. In het Filmlab op www.krff.nl leren ze alles over filmopnames maken, camera-acteren en een filmscript over kinderrechten schrijven. De klas neemt de film zelfstandig of met een filmcoach op. Zelfgemaakte tekeningen worden in de films als animatie gebruikt, waardoor het eindresultaat bij iedere première weer verrassend is. Ziggo ondersteunt het filmeducatieproject. Als landelijke aanbieder van media- en communicatiediensten vindt Ziggo het belangrijk om kinderen creatief met nieuwe media aan de slag te laten gaan. Ziggo neemt zo een actieve rol in het aanjagen van denken en doen over de open samenleving. Dit schooljaar worden meer dan 200 korte films gemaakt door kinderen uit het hele land. Het project eindigt met de landelijke finale in bioscoop Tuschinski in Amsterdam op 20 juni 2014, tevens het jaar waarin kinderrechten 25 jaar bestaan.
:D;D