Vragen over fietsenstalling op fundamenten toren

Zwolle – Zwolle is stad van de Hanze en de Moderne Devotie. In onze middeleeuwse binnenstad zijn die historische wortels nog altijd aanwezig. Zo heeft op het Rodetorenplein tot zo’n 150 jaar geleden de Jan Baghstoren gestaan. Deze toren was onderdeel van de verdedigingswerken van de middeleeuwse stad. De toren heeft tevens gediend als gevangenis.

jan_bagstoren1.jpg 

In 2005 is uitgebreid archeologisch onderzoek gedaan op de voormalige locatie van de Jan Baghstoren. Tijdens dat onderzoek zijn de fundamenten – die nog compleet zijn – opgegraven, onderzocht en daarna weer onder de bestrating verborgen. Het plan was om de fundamenten zowel binnen als buiten zichtbaar te maken door glazen vloerdelen te gebruiken in het nieuw te bouwen bouwblok aan het Rodetorenplein. In de afgelopen raadsperiode is besloten om af te zien van de bouw van het geplande bouwblok. Onlangs is kenbaar gemaakt dat op het terrein een beheerde fietsenstalling voor 200 fietsen en een toilet voor mindervaliden worden ingericht. De ChristenUnie vindt het waardevol om de historische wortels van de stad zichtbaar te houden voor toekomstige generaties.

jan_baghstoren2.jpg 

Daarom stelt de CU de volgende vragen:

1. Bent u met ons van mening dat het waardevol is om de cultuurhistorie van onze stad zoveel mogelijk zichtbaar te maken?

2. Bent u bereid om in het plan voor de fietsenstalling en toilet naar mogelijkheden te zoeken naar mogelijkheden om de geschiedenis van de Jan Baghstoren en de aanwezigheid van diens complete fundament zichtbaar te maken?

3. Bent u bereid om hierover in contact te treden met de stichting Levende Stadsgeschiedenis en de Vrienden van de Stadskern teneinde hen hierover te laten meedenken?

Met vriendelijke groet, 

Namens de ChristenUniefractie Gerdien Rots

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

13 gedachten over “Vragen over fietsenstalling op fundamenten toren”

  1. Gemeenteraad vanavond:

    Historie van Jan Baghstoren op het Rodetorenplein wordt zichtbaar in nieuwe voorziening voor fietsenstalling en toilet!

  2. Een heel goed initiatief, en als ik het goed heb, is CU wethouder van As verantwoordelijk voor dit dossier.
    Als bestuurslid van de Stichting Levende Stadsgeschiedenis ben ik uiteraard zeer benieuwd naar het vervolg.

  3. Bericht door JoopdeSloper, op 10 maart 2014 20:41
    Mooi plan, hoor, maar wie gaat dat betalen?

    Wij, heb je ook zo’n mooie blauwe enveloppe in de bus gehad 2 weken geleden?

  4. Mede dankzij de ChristenUnie staan er aan de Melkmarkt drie cultuurhistorisch uiterst interessante panden op de slooplijst, de deels middeleeuwse Tijlpandjes en het stijlvolle Bankgebouw van Straaten.
    Als de CU zichzelf serieus neemt inzake ons cultuurhistorische erfgoed wordt het hoog tijd om het standpunt over de Melkmarktplannen te herzien.

    Die Jan Baghstoren is al lang geleden verdwenen maar de Tijlpandjes en Bankgebouw van Straaten staan er nog. Wat zou het fantastisch zijn om ook dit monumentale erfgoed te bewaren voor toekomstige generaties. Dames en heren politici: stop de sloop!

  5. De ChristenUnie vindt het waardevol om de historische wortels van de stad zichtbaar te houden voor toekomstige generaties.

    Remember de Bankenlocatie!!!!!
    Dat cadeautje had de CU nooit aan de VVD mogen geven!

  6. Wethouder Van As merkt op dat het zichtbaar maken van de fundering van de toren NIET mogelijk is.

    Wel kan via bestrating de plek van de toren gemarkeerd worden en ook kan er een informatiebord geplaatst worden. E.e.a. zal binnen het beschikbare budget gerealiseerd moeten worden. Dat geldt ook als er nog andere creatieve ideeen zijn.

Reacties zijn gesloten.