Weth. De Heer meest begrijpelijke lijsttrekker

Door Redactie

Zwolle, 14 maart 2014 – In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 19 maart organiseerde Stichting Lezen & Schrijven donderdagavond samen met het Nederlands Debat Instituut het ‘Verkiezingsdebat voor iedereen’ in het supportershome van PEC Zwolle.

stichting_lezen_en_schrijven_zwolle_foto.jpg

Dit was hard nodig, want in 2010 was de opkomst bij de gemeenteraadsverkiezingen slechts 54,1%. Eén van de redenen dat veel mensen niet stemmen, is dat het voor hen niet duidelijk is wat de standpunten van de politieke partijen zijn. Circa 1 op de 9 Nederlanders heeft moeite met lezen en schrijven. Dankzij de begrijpelijke taal en het ontbreken van jargon tijdens het ‘Verkiezingsdebat voor iedereen’, konden veel mensen die zich normaal gesproken buitengesloten voelen bij het politieke debat hier juist aan deelnemen. Taalcursisten, geïnteresseerde burgers en supporters van PEC Zwolle waren in het stadion van de voetbalclub getuige van het begrijpelijke debat.

VVD’er René de Heer meest begrijpelijke Zwolse lijsttrekker
Circa 1,3 miljoen Nederlanders van 16 jaar en ouder kunnen niet goed lezen en schrijven; maar liefst 1 op de 9 Nederlanders! In Zwolle gaat het naar schatting om 9.000 laaggeletterden. Laaggeletterdheid kost de samenleving ongeveer 560 miljoen euro per jaar. Tijdens het ‘Verkiezingsdebat voor iedereen’ debatteerden de Zwolse kopstukken van de belangrijkste partijen met elkaar in een verhelderend debat. Waar normaal gesproken jargon en voor veel Nederlanders onbegrijpelijke taal de klok slaan, was dit debat voor mensen die de politiek niet begrijpen of dagelijks volgen, een verademing. Wethouder René de Heer werd gekroond als meest begrijpelijke Zwolse lijsttrekker. ‘‘Ik ben super trots, want in de politiek gaat het er om dat je duidelijk zegt wat je wilt,” aldus de De Heer. ‘‘Ik vind dat we als gemeente verplicht zijn om mensen samen over de drempel te helpen om te gaan leren lezen en schrijven.” De prijs werd namens de jury uitgereikt door taalambassadeur Hilde Koops, die zelf op latere leeftijd leerde lezen en schrijven.

Stichting Lezen & Schrijven
Stichting Lezen & Schrijven zet zich in om laaggeletterdheid in Nederland te voorkomen en te verminderen door het onderwerp op de agenda te zetten en maatschappelijke partners aan elkaar te verbinden. Via het programma ‘Taal voor het Leven’ zijn al 1.500 vrijwilligers opgeleid tot taaltrainer en worden duizenden laaggeletterden begeleid. Daarnaast initieert de stichting concrete projecten om iedereen te betrekken bij belangrijke ontwikkelingen in de samenleving. Een voorbeeld hiervan is het ‘Verkiezingsdebat voor iedereen’ deze week onder andere in Hengelo (10 maart), Rotterdam (11 maart), Utrecht (12 maart), Almere (12 maart), Zwolle (13 maart), Amsterdam (14 maart) en Den Haag (15 maart).

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

14 gedachten over “Weth. De Heer meest begrijpelijke lijsttrekker”

  1. Maar begrijpelijk praten moet toch iedereen ten allen tijde? Een verkiezingsdebat moet toch altijd voor iedereen zijn? De praktijk is inderdaad weerbarstiger. Hopelijk is daarom dit debat vooral leerzaam voor de lijsttrekkers geweest.

  2. Bernard.

    Moeten is mij een brug te ver,maar zou het wel wenselijk vinden als iedereen in begrijpelijke taal kan communiceren.

    Op zich vind ik het ook wel nuttig dit item ter discussie te stellen, aangezien het percentage van 12% laag geletterden nog vrij hoog is in Nederland.

  3. Standpunten hebben is wat anders dan ze daadwerkelijk uitvoeren. Veel praatjes in de weken voor de verkiezingen en dan 4 jaar niets meer van zich laten horen.

  4. @Bernard

    Begrijpelijk schrijven ook. Het is “te allen tijde”. Overigens begreep ik dhr. de Heer uitstekend toen hij vertelde de knip uit Stadshagen te zullen halen.

  5. Ik las :
    “Circa 1 op de 9 Nederlanders heeft moeite met lezen en schrijven”

    Dat lijkt me wel ernstig, als dat zo is.
    Ik kan ’t haast niet geloven, lezen en schrijven zijn toch
    een soort van ‘basis’. Vanaf de brugklas is kunnen
    lezen en schrijven wel geregeld toch? Of rekent men
    baby’s en heeel oude mensen mee in deze statistiek,
    wellicht?

  6. @hanshanzeland Vergis je niet in het belang van eenvoudig begrijpelijk taalgebruik.
    bron: Foobie

    De volgende taalniveaus worden onderscheiden volgens het Europees referentiekader. De niveaus worden hieronder verder uitgelegd.
    A1: zeer eenvoudig, basisbegrippen
    A2: eenvoudige communicatie
    B1: standaard eenvoudige communicatie, niet te lange zinnen
    B2: normale communicatie
    C1: moeilijke of specifieke communicatie
    C2: zeer ingewikkelde communicatie

    In Nederland komt 60% van de bevolking niet verder dan taalniveau B1. Veel communicatie geschiedt echter op niveau B2 of C1. Het eindniveau van een inburgeringscursus is ongeveer B1. De Nederlandse overheid is sinds een aantal jaren bezig om alle communicatie in B1 niveau te schrijven.

    Een voorbeeld:
    C1: Wat is de beoogde instandhoudingstermijn van het seizoensgebonden bouwwerk?
    B1: Vul het aantal jaren in dat u het bouwwerk wil laten staan.

    En helaas (bron: Wikipedia):

    Veel teksten in bijsluiters van medicijnen, procedures, de ??kleine lettertjes?? van algemene voorwaarden, teksten van de overheid en juridische teksten worden op C1-niveau geschreven.

  7. Als DeHeer zo begrijpelijk is dan heeft hij nog veel op te lossen uit het verleden dat niet is afgemaakt .Zijn praatjes vullen geen gaatjes .Rond de knip in stadshagen weet men wel beter hoe De Heer kan lullen

  8. Als ik de reacties hierboven zo lees dan komt deze VVD’er misschien wel begrijpelijk, maar zeker niet overtuigend over. 🙂

Reacties zijn gesloten.